Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В клиниката на д-р Емилова глезят с кухня гурме

| обновено на 14.06.21 в 14:47

В рубриката „Споделено за здравето” ви срещаме с Ралица Мотовска. Тя е от София,  на 43 години,  десет  от които е пациент на д-р Емилова .

Спряла съм  да броя годините, което означава, че вече съм спокойна за здравето си, разказва Ралица.


Чуйте защо тя не пропуска година без да почива в клиниката на д-р Емилова:

Чувствам се добре всеки път като идвам тук, с голямо желание тръгвам и даже водя приятелки. Забавляваме се, почиваме. Тези, които са на плодове времето им минава  неусетно  и далеч по лесно, когато сами в къщи го правят.  Други пък се захранват тук, което също се получава по-лесно отколкото в къщи, защото тук ни глезят. Кухнята е гурме, независимо, че е изцяло на растителна основа, и дните действително минават неусетно.

А успявате ли после да продължите здравословния начин на живот?

На този етап успявам да се поддържам с две дълги гладувания – пролет и есен , имам и едно кратко гладуване покрай Черешова задушница. Всъщност по този начин успявам да си поддържам тялото и и имам чудесни кръвни изследвания.

А защо изобщо избрахте този начин?

В началото като дойдох имах поликистозни яйчници.  Много неуверено тръгнах, не бях убедена, че ще мога да издържа само на плодове, но доктор Емилова ме окуражи и ми каза: "Първо - смело напред, второ - със седем дни само няма да стане, но  ще усетиш по-големия ефект, който се постига. Възможно е дори още с първото гладуване да се изчистят".

Е, не стана от първия път.  След второто гладуване се получи и от тогава аз нямам тези проблеми.  Със силата на опита. Уверих се, че така се случват нещата, и от там насетне започнах да чета доста литература на тази тема.  Интересно ми е.

Имам пълно доверие на д-р Емилова. Мога да кажа, че я обичам. С удоволствие идвам при нея. Това е моята почивка всяка година.

Тук всички вибрираме на една честота. Хората са единомислещи.

Тук има много занимания. Екипът е много добронамерен и времето минава неусетно.

Кое е по-трудно – гладуването, физическата активност и или друго?

Първият път човек си мисли, че е най-трудно да гладуваш, т.к.  идваш  тук, за да гладуваш. В последствие разбираш, че даже животните гладуват без никакъв проблем, когато имат травма. Те се скриват и започват да гладуват.

  Всъщност най-трудно е да пребориш себе си, когато дойде моментът да спираш плодовете и да вкарваш останалите групи храни.

В това се убедих през годините и започнах да идвам, за да се захранвам. 

От една страна не мисля какви количества точно да приготвям, какво точно да слагам,  за да е разнообразна храната ми. 

От друга страна ме глезят с тази гурме кухня, която предлагат тук.

Според мен най-трудно е човек да се захрани постепенно, без да прекалява с количествата и без да вкарва екстремно солта в менюто си . Това за мен е най-трудно. Физическо натоварване аз имам и в ежедневието си. Винаги съм била динамичен човек и това не мие трудно, но хора съм виждала тук, които идват доста обездвижени. Натоварването, което предлага клиниката е доста умерено .

Идвам тук, за да получа всичко и по много. Не мога да избера кое най-много ми харесва. Присъства и на всички двигателни практики, присъства и на кулинарното училище и с удоволствие слушам лекциите на д-р Емилова всеки път, независимо, че съм тук от 10 години.

Хората си мислят, че тези лекции се повтарят, но тази жена е един неизчерпаем източник на енергия, все още продължава да се учи и да черпи нова информация.

Със всяко мое идване съм установявала, че научавам нещо ново за себе си. Този път  например гледах филм за хора силови атлети, за хора ултрамаратонци, които са вегани, вкл. и Арнолд Шварценегер . Този филм бих показала и на мъжете в къщи – как с една добре балансирана растителна диета човек може да получи достатъчно калории и енергия, от която се нуждае в ежедневието.


Клиниката на д-р Емилова е в хотел „Аква азур“ край Варна до 19 юни 2021 година. След първи юли целият екип и медицинската техника ще бъдат в Боровец до края на лятото.
За подробности и записване – телефони 0888 951 288 и 0886 919 944.
Повече информация вижте на страницата: www.emilova.eu

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Гладната революция на д-р Емилова" - премиера на книгата във Варна на 26 април

Новата книга на д-р Емилова ще бъде представена тази сряда, 26 април, от 18 часа в концертното студио на РАДИО ВАРНА. Книгата „Гладната революция на д-р Емилова“ разказва историите на 25-ма от нейните пациенти - вече излекувани или дори спасени. И срещата с всекиго от тях  оставя  трайна следа в живота и - заради изпитанията, рисковете,..

публикувано на 23.04.23 в 14:25

„Керанка – глад за живот“ с премиера във Варна на 9 март

„Глад за живот“ е вдъхновяващата история за изцеление то на Керанка Костова. Това е филм за изумителния дух и страстта да живее, които тази млада жена има, за да се спаси от множествената склероза. Прожекцията във Варна е на 9 март от 19 часа във във Фестивален и конгресен център - Варна.   Днес Керанка е усмихната..

публикувано на 05.03.23 в 18:45

Бавно, но сигурно, последиците от ковид-19 отзвучават с плодолечение

Сезонът край морето започна за Клиниката на д-р Емилова . Много от пациентите постъпват, за да се възстановят след коронавирус. Постковид синдром – така медиците наричат  хроничното заболяване, което може да се проявява в най-различни форми. Според данни, цитирани от Дойче веле, около 15% от преболедувалите, продължават да страдат от..

публикувано на 18.11.21 в 07:25

Д-р Емилова спасява здравето, променя живота

Светлана Рачева е от хората, променили живота си към по-добро. В Клиниката на д-р Емилова тя идва от Бургас с намерение за пълна почивка, съчетана   с профилактика: https://bnr.bg/varna/post/101549936/d-r-emilova-balgarskata-sharlot-gerson Нямах основни заболявания, нямах основателна причина, когато дойдох за първи път в клиниката..

публикувано на 15.11.21 в 07:05

В Клиниката на д-р Емилова се отварят очите на хората

В Клиниката на д-р Емилова отварят очите на хората за здравето - как то е свързано с вътрешната чистота на тялото, за освобождаването от токсичните отрови на модерния свят, за значението на природосъобразното хранене и гладуването.  Как  пациентите пристигат уморени, притеснени, с болки, без настроение и потиснати.  Как само няколко дни,..

публикувано на 07.11.21 в 19:05

Д-р Емилова - българската Шарлот Герсон

Когато абсолютно обикновени хора превръщат личната си кауза в обществено добро, спокойно казваме, че са будители. На 1 ноември разказваме за д-р Людмила Емилова – един лекар, който за мнозина е просветител, след срещите с когото хората поглеждат по друг начин на живота си, преосмислят го и го променят, към по-добро. Такъв е примерът на..

публикувано на 01.11.21 в 12:24

Със здравословен начин на живот се преодолява постковид синдромът

При здравословен начин на живот постковид синдромът отстъпва. Това показва практиката в Клиниката на д-р  Людмила Емилова край Варна. Как помагат там на пациентите, преминали изпитанието коронавирус, обясни д-р Емилова: Правим всичко възможно да пречистим пациентите както от самото заболяване и от всички поражения, които е нанесло на различните..

обновено на 26.10.21 в 12:27