Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алекс Колева - между “Свободен час” и Нидерландия

След две години в екипа на младежкото предаване младата варненка продължава висшето си образование в чужбина

Александра Колева е от Варна. Тази година се дипломира в IV Езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри", а през август предстои да замине за Нидерландия, за да завърши висшето си образование със специалност "Комуникации". Спортува активно плуване и тенис, а също така обича да чете, да кара колело, да пътува, да прекарва време с приятелите си. Но освен всичко това Алекс Колева е един от гласовете на Радио Варна.

От 2019 г. тя е част от младежкото предаване Свободен час, което се излъчва всяка събота между 20 и 21 ч. То засяга теми, които вълнуват младите днес, и ги среща с техни връстници и с актуални личности от обществения и културния живот на Варна и страната (наскоро Алекс интервюира Георги Тошев и Захари Карабашлиев). Но тя, както и всеки друг от екипа на предаването, който завърши 12 клас, трябва да отстъпи мястото си на новите попълнения ученици от долните класове.

А трудно ли се прави предаване от ученици за ученици?

Има моменти, в които е доста трудно, защото понякога имаме разногласия за материалите поради различните интереси на всеки от нас. Но в крайна сметка правим това предаване с много любов и винаги успяваме да стигнем до консенсус и да подредим материалите, интервютата и всичко останало, необходимо за едно качествено предаване. Сработих се чудесно с всички от екипа и ще ми липсват много, но се надявам, че тези, които остават, ще направят Свободен час още по-добро предаване.

На какво те научи работата в радио?

Научи ме на отговорност, организация и работа в екип - нещо, което е голямо предизвикателство за мен, тъй като от дете обичам да правя всичко сама. Но съзнавам, че това качество ще ми е от голяма полза, когато един ден започна работа.

Гимназията вече е зад гърба ти. А сега накъде?

Още от 9 клас започнах да мисля за това къде да продължа образованието си. Минах през режисура, спорт и дори медицина. И реших, че моят път ще продължи извън пределите на България. Вече съм приета в университет в Нидерландия, специалност "Комуникации". Избрах я заради възможността да се занимавам с журналистика, която тази специалност ми дава.

Разкажи нещо за себе си, което хората ще са изненадани да научат!

Обичам да предавам нататък. Когато направя добро на някого, не очаквам той да ми го върне, а да го предаде нататък - защото, предавайки нататък, помагаме на себе си.

Целия разговор на Алекс Колева с Добо Мързов в предаването Улица "Събота" слушайте в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваяшки събор в Дюлино

Десетки хора, част от които представители на етнографската група ваяци се събраха на традиционен събор в Дюлино.  Всеки представя това, което умее най-добре - песни, музика, танци, занаяти. Ваяците или вайковците, наречени така от акад. Любомир Милетич, наричат самите себе си кавадари, разказва организаторът на събора Емилия Павлова. Думата означава..

публикувано на 18.05.24 в 15:55

Европейска нощ на музеите и галериите във Варна на 18 май

Музеи, галерии, творчески и алтернативни пространства за изкуство и култура ще се включат в Европейската нощ на музеите на 18 май във Варна тази година.  Подробната програма на събитията може да бъде проследена тук  ,  както и на Фейсбук страницата на варненската Нощ на галериите. Водещо събитие в Нощта на музеите и галериите е официалния..

публикувано на 17.05.24 в 17:48

Студентка от Варна предлага семейния автомобил за бала на абитуриенти в нужда

Студентка от Варна реши да предложи семейния автомобил за абитуриенти в нужда. "Здравейте! По случай наближаващите абитуриентски балове искам да зарадвам момче или момиче в нужда. Искам да предложа автомобила си, всичко ще бъде за моя сметка", съобщава момичето в социалните мрежи. Вече има желаещи, като датите 24 и 26 май са заети. Теодора Векова е..

публикувано на 17.05.24 в 15:50

Постоянна експозиция "Нумизматика" откриват в Археологическия музей във Варна

Експозицията "Нумизматика" отваря врати в Археологическия музей във Варна от 16 часа днес, 17 май.  Нумизматичната сбирка на Регионалния исторически музей е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.  В новата експозиция могат да се видят..

публикувано на 17.05.24 в 12:20

Викторини, арт работилници и игри организират във варненския зоопарк в неделя

Викторини, анимация с песни и танци, гатанки, игри и арт работилници са предвидили организаторите на Щастливото еко училище “Свят непознат” в своя втори урок по природолюбие, който ще се проведе на 19 май, неделя от 11 до 14 часа на зелената поляна във варненския зоопарк. Децата ще се запознаят с приказния свят на пеперудите и ще научат интересни..

публикувано на 17.05.24 в 09:00

За 110-ата си годишнина хор "Черноморски звуци" в Балчик посреща над 20 състава от България, Сърбия и Ангола

Целият творчески сезон на смесения хор „Черноморски звуци“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“ е посветен на 110-годишнината на състава, която се навършва през 2024-а. Кулминацията е 12-ото издание на международния хоров конкурс, носещ същото име , от 12 до 16 юни, с който се поставя начало на фестивалното лято в Балчик. 23 са вече съставите, които ще..

публикувано на 16.05.24 в 15:41

Без такса за матура за повишаване на оценката тази година

Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе утре, петък, 17 май. На матурата ще се явят над  50 хиляди зрелостници.  3 813 са дванадесетокласниците, които ще се явят на матурата по БЕЛ във Варна, 9 от тях са с специални образователни потребности. Ако някой не е успял да получи добра оценка, тази година има право..

публикувано на 16.05.24 в 10:56