Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Колева: Ударните инструменти са новият цвят на съвременната класическа музика

| обновено на 08.07.21 в 11:05
Татяна Колева
Снимка: www.tatianakoleva.com

Специален гост на Международния музикален фестивал "Варненско лято" през тази година е Татяна Колева. Тя посвещава професионалния си живот на ударните инструменти и постига световна кариера на виртуозен, многостранно развит и иновативен артист - изпълнител на маримба и перкусии. Татяна Колева е родена във Варна, но в момента живее в Холандия, където съчетава интензивния си концертен график с преподавателска работа в Консерваторията в Грьонинген. Тя е основател и артистичен директор на спечелилата множество награди формация "Youth Percussion Pool" – образователна и изпълнителска платформа за млади професионалисти, както и на международния фестивал “Amsterdam Marimba Weekend". Освен като изпълнител на класическа и съвременна музика тя е ангажирана и в “cross-over” проекти с импровизация, джаз, рок, филмова и сценична музика. В последните две години Татяна е във вихъра на ново приключение с нейната Младежка Перкусионна Формация. Още за себе си и за музиката Татяна Колева разказва пред Светлана Вълкова.

Татяна КолеваФиеста ли е животът Ви, откакто сте активен музикант?

Бих го нарекла един безкраен празник. Да, фиеста е. Идва със своите предизвикателства, но ако не обичаш това, което правиш, ако не е вълнението, страстта, няма смисъл да го започваме.

Каква беше за Вас пандемичната година?

За всички колеги беше едно огромно приключение. Не само всички въпроси, които ние бяхме накарани да си зададем, но и отговорите е много трудно да се намерят. Затова мисля, че това е предизвикателна година. Аз и всички мои колеги преминахме през много трудни моменти. Всички знаем как с първия ден на локдауна навсякъде по света много събития паднаха. Аз бях в Холандия и фестивалът, в който участвах, започна сутринта и спря следобед с всички последствия - и материални, и емоционални. Годината беше трудна, но аз в един момент се опитаха да видя и добрите страни, както винаги се получава. Музиката се оказа спасението.

Какви хубави неща Ви се случиха от 2017-а, когато издадохте новия си диск?

Много хубави неща. Този диск беше началото на нов период, защото е сборник от пиеси, който се нарича „Песни за маримба”. Моя специалност е маримбата. Тя е голямата сестра на ксилофона и на практика е един от най-древните ударни инструменти. Това е дървена клавиатура с магически звук. Хората се изразяват с глас, с ритъм и с различни дървени пластинки, които започват да образуват мелодия и ритъм. Ударните инструменти са новият цвят на съвременната класическа музика. Те са гласът на новото време.

Увеличи се колекцията от специално написани пиеси за мен и вече са над 100. Това е магия - да работиш с композитор, който пише специално за теб. В същото време в диска има и много импровизация. Някои от пиесите са написани от джаз музиканти, където има място за собствен почерк. Така се появи нещо насочено към моя стил. За първи път записах нещо различно там, моя лична пиеса.

Продължих да работя с моята младежка перкусионна формация. Тя се роди преди 10 години във Варна с идеята да привлечем млади обещаващи артисти, които, докато още учат, да намерят своя собствен почерк и да се изявят, да се ориентират в света с нечия помощ. Опитваме се да привличаме таланти, които преминават през тази формация. Тя вече има ядро. Това са хора, които имат нюх към новото, към експеримента и влизат в този колектив със своята идентичност.

Винаги ли сте на такава висока скорост?

Сега ще си позволя почивка и от август започваме пак. По време на пандемията се роди програмата „Как да свирим на кактус”. Публиката е включена и свири с нас. "Ла фиеста" продължава в Холандия и участваме в биенале на фламенко. В момента записвам материала за нов албум и в аудио и във видео формат. Той ще бъде готов през декември. Продължавам преподавателската си дейност в Грьонинген. Светът е пълен с приключения. Не е само весело и безгрижно. Всеки музикант е и предприемач и търси нови полета за изява. Имам нов проект с орган, който записахме, нов албум и имаме ново турне с него.

Кажете още за тези кактуси, че се заинтригувах...

Джон Кейдж разбива всички табута през миналия век и отваря пътищата за нова концептуална музика. Калина Владовска у дома се опита да произведе звук от кактус, по-точно от бодлите. Това зависи от кактуса и колко големи са бодлите. Ти не си сигурен кое как ще реагира. Ние ги озвучаваме с контактни микрофони. Корпусът на това растение работи като звукова кутия, като резонатор.

От всичко ли може да се извади звук?

От суха шума, до зеле, салата... Въпросът е как ще се включи в цялостната програма и концепция. Китайско-американският композитор Тан Дун например е написал концерт за вода с различни ефекти. Когато фантазията е отворена и има интерес, желание за приключение, обединено в музикална мисъл, може да стане много интересно. Не е самоцелно да се правят звуци.

Цялото интервю можете да чуете тук




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българские рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 10.05.24 в 07:30

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20