Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дребни сладки" на художничката Доника Кирова - за втория план на нещата

6
Доника Кирова, Импресия с ангели


Дребни сладки ни поднася художничката Доника Кирова. На 15 юли в Ателието на ул. "Архимандрит Филарет" 10 във Варна тя откри поредната си самостоятелна изложба живопис под мотото „Дребни сладки”. В експозицията се разграничават три тематични серии: „Алегории” (маслени бои върху панели от дървесина), „Храна и пластове” (селективна живопис/маслени бои върху дърво) и „Импресии с ангели” (рисунка/акварел).

Названието на изложбата е провокирано от малките размери на творбите. Освен това се свързва и с храната и насладата от нея – като мотив в част от тях, поднесен в различни аспекти на значението ѝ.

"Дребни сладки" е заглавието. Какви рецепти забъркваш този път?

Просто гледам да се забавлявам, защото животът е кратък, както всички знаят. Името на изложбата е провокирано от малките размери на нещата, може би не са типични или поне повечето хора не ме познават с това, понеже правя и по-големи формати. Другото е, че в част от работите храната присъства като обект на изобразяване, и заради това реших да нарека изложбата „Дребни сладки”. Има и едно намигване за храната, за това, което приемаме, какво ни дава, ние как му въздействаме и то на нас. За втория план, за нещата, които не са на пръв поглед, това, което откриваме като съществено под повърхността.

Това е едната тематична серия. А другите две?

Оформиха се някак си от само себе си. Реших да ги разгранича на три серии. Едната е т.нар. „Алегории”. Те са едни лица като маски, портрети, които са доста конкретни, макар да не са действителни хора. Направила съм ги като събирателни образи на неща, които те според мен олицетворяват, или което съм вложила в тях като емоция и излъчване. В интересна, обтекаема форма са, като капка, аеродинамична. Другите са „Импресии” – акварели с леки, линеарни рисунчици, с ангелчета – друг мой любим образ. Забавни са. И това са трите серии.

В повечето случаи има и текст в изложбите ти...

На самите работи няма написан текст, само на места има крилати думички, а иначе имам по малко концептуален текст и за трите серии – от мен към публиката.

Имаш обаче и рецепти – рецепта с боровинки например...

Да, едната от работите има боровинки като действителен обект, затова реших да се поразтърся в пластовете на боровинките и да има някакво текстче на втори план – те са едни видими, селективни отрязъци. В старинните трактати по живопис намерих рецепти за бои, пигменти от боровинки – от синя боровинка – и ми стана много готино как рисувам боровинки, а в същия момент рецептата за синя боя е от боровинки, и затова нарекох така една от работите – „Рецепта с боровинки”.

Какви други заглавия имаш?

Имам например „Черешова усмивка”, „Полет с нар”, „Полет с лимон”.  Ще видите защо е полет, тези алегории, които са „Аалегория на желанието”, „Аалегория на иронията”, „Аалегория на музиката”, другите са импресии с ангели.

Имаш и малки формати – пощенски картички, любимите ти.

Направих така поне живописните работи, които са с маслени бои. Те са по- податливи на печат и реших да ги направя като пощенски картички, защото те самите са в малки формати и реших, че ще стоят добре. Хората си вземат нещо от мен, дори и да не е истинска картина – просто като спомен за моите работи.

Сладка ли трябва да бъде тази изложба?

Зависи кой как ще я възприеме. Сладка като наслада, да кажем, по-добре да не е сладникава, а да се насладим – поне аз се наслаждавам на работите, докато ги правя.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30

Николай Тодоров-Ник: Паелята е фестивално ястие, което събира и обединява хората

Паелята е едно от най-популярните, вкусни, но и трудни за приготвяне ястия в света, което може да затрудни дори някои от най-добрите майстор-готвачи. Родена във Валенсия, днес тя е неизменна част от испанската кулинарна култура. Нещо повече – от дълги години има и световен шампионат по приготвяне на паеля, в който се включват..

публикувано на 21.06.24 в 10:26

Авторът на "Живот в едно пътешествие": Светът е малък, а хората толкова си приличат

Валентин Станков представи книгата си  „Живот в едно пътешествие“ в Двореца - Балчик, в Учебен център по изкуствата, в Двореца, където авторът разказа а живота, пътуването… и всичко останало. Валентин Станков е актьор по образование. През 2007 г. завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева. Играл е в театър „Възраждане“,..

публикувано на 21.06.24 в 08:30

Шеф Марианна Александрова: Подготвям гастрономически хъб в Колежа по туризъм с достъп за външни посетители

Мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес и Мениджмънт на хотели и ресторанти са двете специалности, които конкурентно поддържа и развива Колежът по туризъм към ИУ-Варна. Новост в обучението са кулинарните мастър класове, които провежда със студентите победителят в последното издание на кулинарния телевизионен формат Мастър шеф Марианна..

публикувано на 20.06.24 в 07:15

Картини без четка в Балчик отправят послания да сме в хармония с природата

За втора поредна година художничката Теодора Николова от Исперих гостува на Балчик. До 6 юли нейните творби ще бъдат експонирани в Художествената галерия под надслов "В хармония с природата". Откриването е от 17.00 часа във вторник. Тя представя една от най-древните и интересни живописни техники - енкаустика (восъчна живопис). Основен пластификатор..

публикувано на 19.06.24 в 08:20

Максим Ялнъзов: Музиката е огромна част от живота ми

След успеха на първата си авторска песен “Все по-далеч”, с която спечели второ място в категорията "Най-добър изгряващ музикант (дебют)" за 2023 година на наградите на класацията БНР Топ 20, Максим Ялнъзов представя втората си авторска песен “Без тебе няма любов”. Тя е посветена на музиката, която заема специално място в живота на младия изпълнител...

публикувано на 18.06.24 в 08:30
Жълтокрака чайка, позната още като Гларус

РИОСВ: Жълтокраката чайка не е защитен вид

Сигнали за набези на гларуси към хора, закупили си някаква храна, както и за това, че според тях числеността им е станала много голяма, получаваме всяка година в началото на лятото. Някои включително правят сравнение с Бургас, Барселона и други морски градове от където имат впечатления. На зеления телефон в Регионалната инспекция по..

публикувано на 17.06.24 в 08:15