Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дребни сладки" на художничката Доника Кирова - за втория план на нещата

6
Доника Кирова, Импресия с ангели


Дребни сладки ни поднася художничката Доника Кирова. На 15 юли в Ателието на ул. "Архимандрит Филарет" 10 във Варна тя откри поредната си самостоятелна изложба живопис под мотото „Дребни сладки”. В експозицията се разграничават три тематични серии: „Алегории” (маслени бои върху панели от дървесина), „Храна и пластове” (селективна живопис/маслени бои върху дърво) и „Импресии с ангели” (рисунка/акварел).

Названието на изложбата е провокирано от малките размери на творбите. Освен това се свързва и с храната и насладата от нея – като мотив в част от тях, поднесен в различни аспекти на значението ѝ.

"Дребни сладки" е заглавието. Какви рецепти забъркваш този път?

Просто гледам да се забавлявам, защото животът е кратък, както всички знаят. Името на изложбата е провокирано от малките размери на нещата, може би не са типични или поне повечето хора не ме познават с това, понеже правя и по-големи формати. Другото е, че в част от работите храната присъства като обект на изобразяване, и заради това реших да нарека изложбата „Дребни сладки”. Има и едно намигване за храната, за това, което приемаме, какво ни дава, ние как му въздействаме и то на нас. За втория план, за нещата, които не са на пръв поглед, това, което откриваме като съществено под повърхността.

Това е едната тематична серия. А другите две?

Оформиха се някак си от само себе си. Реших да ги разгранича на три серии. Едната е т.нар. „Алегории”. Те са едни лица като маски, портрети, които са доста конкретни, макар да не са действителни хора. Направила съм ги като събирателни образи на неща, които те според мен олицетворяват, или което съм вложила в тях като емоция и излъчване. В интересна, обтекаема форма са, като капка, аеродинамична. Другите са „Импресии” – акварели с леки, линеарни рисунчици, с ангелчета – друг мой любим образ. Забавни са. И това са трите серии.

В повечето случаи има и текст в изложбите ти...

На самите работи няма написан текст, само на места има крилати думички, а иначе имам по малко концептуален текст и за трите серии – от мен към публиката.

Имаш обаче и рецепти – рецепта с боровинки например...

Да, едната от работите има боровинки като действителен обект, затова реших да се поразтърся в пластовете на боровинките и да има някакво текстче на втори план – те са едни видими, селективни отрязъци. В старинните трактати по живопис намерих рецепти за бои, пигменти от боровинки – от синя боровинка – и ми стана много готино как рисувам боровинки, а в същия момент рецептата за синя боя е от боровинки, и затова нарекох така една от работите – „Рецепта с боровинки”.

Какви други заглавия имаш?

Имам например „Черешова усмивка”, „Полет с нар”, „Полет с лимон”.  Ще видите защо е полет, тези алегории, които са „Аалегория на желанието”, „Аалегория на иронията”, „Аалегория на музиката”, другите са импресии с ангели.

Имаш и малки формати – пощенски картички, любимите ти.

Направих така поне живописните работи, които са с маслени бои. Те са по- податливи на печат и реших да ги направя като пощенски картички, защото те самите са в малки формати и реших, че ще стоят добре. Хората си вземат нещо от мен, дори и да не е истинска картина – просто като спомен за моите работи.

Сладка ли трябва да бъде тази изложба?

Зависи кой как ще я възприеме. Сладка като наслада, да кажем, по-добре да не е сладникава, а да се насладим – поне аз се наслаждавам на работите, докато ги правя.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Стела Николова

Стела Николова: Вече няма да взимаме решения без да се допитаме до избирателите си

Когато се вземат решения в рамките на коалицията, това не трябва да става без санкцията на избирателите. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, депутатът от ПП/ДБ в 50-тото НС Стела Николова. „Тези избиратели, които ни подкрепиха миналата година, но не направиха това на тези избори не сме ги загубили, защото те не са..

публикувано на 15.06.24 в 15:31

Петър Волгин: Изборите показаха, че хората не припознават политическата класа като изразител на техните интереси

Според новия евродепутат от партия „Възраждане“, Петър Волгин, всички парламентарни партии, както тези, които са участвали в управлението, така и тези в опозиция, трябва да си дадат сметка, че огромна част от избирателите не възприемат съществуващата политическа класа, като легитимни изразители на техните интереси. В обзорното предаване на Радио..

публикувано на 15.06.24 в 14:39

Галин Стоев: Живеем в трудно и мрачно време - време на поляризиране и взривяване на мостове

Режисьорът Галин Стоев представи своя спектакъл "Хага" на фестивала "Варненско лято".  Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу руския лидер Владимир Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и..

публикувано на 15.06.24 в 07:10

Falk Maria Schlegel (POWERWOLF): Сериозни сме!

Интервю с Falk Maria Schlegel (POWERWOLF) Първият сингъл от предстоящия албум на немските пауър метъл лидери „POWERWOLF” се казва „1589”. Той ще е част от новия диск на бандата „Wake Up the Wicked”, който ще стане факт в края на юли тази година. Какво се крие зад годината „1589”, разказва клавиристът на POWERWOLF Falk Maria Schlegel, който даде..

публикувано на 15.06.24 в 06:05
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15
Атанас Радев

Политологът Атанас Радев: Изходът от политическата ситуация е сформирането на широка коалиция

Изходът от политическата ситуация след предсрочните парламентарни избори у нас е широката коалиция. Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев.  "Изходът от тази ситуация е внасянето на баланс и търсенето на широка коалиция с  ясни приоритети, с ясен мандат и хоризонт, за да се внесе стабилност", допълни той.  Радев коментира мнението на..

публикувано на 13.06.24 в 08:10

Славена Родинова - един от малкото земеделци в класацията "30 под 30" на "Форбс" в Европа

27-годишната Славена Родинова от варненското село Страшимирово стана част от селекцията на "Форбс" за Европа "30 под 30". Тя управлява семейна ферма за люти чушки. Семейният бизнес включва и производството на люти продукти: сосове, люти сладка, пюрета, разядки и туршии. Целите ѝ са да покорява световните пазари.  Всяка година "Форбс"  отличава..

публикувано на 12.06.24 в 09:10