Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналисти показват непознатата Саудитска Арабия във фотоси

12
Официален плакат на мултимедийната изложба „Непознатата Саудитска Арабия“
Снимка: Велин Пасков

Мултимедийната изложба "Непознатата Саудитска Арабия" ще бъде експонирана и официално открита на 1 септември до слънчевия часовник на входа на Морската градина във Варна. 200 фотоса, експонирани върху 39 пана ще поведат публиката към един слабо познат и екзотичен свят, към места, които досега малцина са посещавали. Сред обектите са гробниците от Набатейската цивилизация в Мадаин Салех и обезлюдения град Ал Ула. В техен противовес са ултрамодерните архитектурни чудеса на столицата Рияд и 30 километровия крайморски булевард на Джеда – "Корниш".
Мадаин Салех е част от цивилизацията на Набатея, съществувала четири века. Нейните гробници, издълбани в самотните пясъчни скали, са сред най-красивите световни мистерии.
Изложбата е дело на Велин и Мария Паскови. Зад гърба си те имат две травел фотографски изложби. "Зимен Китай" отведе зрители на противоположния температурен полюс при ледените снежни скулптури на  минус 30 градуса в северния китайски град Харбин. "Прекрасната Индонезия" беше реализирана със съдействието на почетния консул на Индонезия във Варна, г-н Красимир Симов, като част от програмата на индонезийското кино по време на фестивала "Любовта е лудост". Велин Пасков е дългогодишен телевизионен журналист и продуцент, автор на популярния травел-блог www.travelGuide.Tours. Автор е на редица документални филм за Китай, Индонезия, Тайланд, Армения, реализирани за БНТ и БТВ.

ова е единствения храм в Мадаин Салех. За неговото издълбаване е използвана технология, различна от тази за гробниците. Това е било място за молитви, театрални изпълнения и пирове.
Изложбата е мултимедийна, защото всяко пано е придружено с QR код, който ще отведе посетителите с кратко видео директно на мястото, което е тема на съответните снимки. По този начин всеки ще може директно да се пренесе в древното царство на Набатейците, да бере плодове гадините за фурми, да се качи на върха на високите пустинни небостъргачи или дори да посети рибния пазар на град Джеда. В Саудитска Арабия се намират едни от най-големите пазари за камили, където състезания за камили са с бюджет от няколко милиона долара. Изложбата ще ви отведе и в градините за фурми в сърцето на пустинята, които извличат водата за напояване от стотици метри дълбочина. По улиците на стария град в Джеда зрителите на изложбата във Варна ще могат виртуално да си "купят" от хилядите ухания от пазара за аромати, където калъпите с червен и черен тамян са изложени директно на улицата.
Отглеждането на фурми, сладкото злато на Саудитска Арабия, е тежко занимание. Водата се извлича с помпи, конкуренцията е голяма. Но успееш ли веднъж – признанието е огромно.

Ал Ула е загадъчен град. Някога тук са живели близо 60 000 души. С настъпването на пясъците, те го напускали малко по малко и последният от тях е изчезнал преди около 40 години.
"Със съпругата ми бяхме сред първите официални туристи в Саудитска Арабия, след като започнаха да издават туристически визи през септември 2019 година. Дотогава държавата беше изключително затворена. Отношенията между България и Кралство Саудитска Арабия се развиват успешно, откакто в източната държава вече има българско посолство." - коментира Велин Пасков. - "Първият български посланик в кралството, господин Димитър Абаджиев, трасира развитието между двете страни в посока развитие на туризма, внос на наши хранително продукти, които се радват на голяма популярност в арабския свят. Наскоро бе подписан меморандум за разбирателство между авиационните администрации на двете страни, което открива пътя за редовни полети между двете страни." 
Цялото интервю на Валерия Василева с Велин Пасков за чудесата и манталитета на хората в Близкия Изток, за това как е приета изложбата у нас след анонсирането и можете да чуете в звуковия файл.

Небостъргачът Kingdom Center е висок 302 м. От „небесния мост“ на върха му, може да видите спиращото дъха съчетание от модерна и традиционна архитектура в Рияд.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви монети са сечени в древния Одесос?

Бившият колекционер на монети Иван Попов представи във Варна по време на научната конференция "Културното наследство на Варна и Черноморския регион", която се провежда в планетариума на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров", лекция на тема "Тракийските и римски монети, сечени в древния Одесос".  Попов е имал колекция от над 3700..

публикувано на 28.09.24 в 14:05

Станислав Стилянов: Травъл блогърството прави рекламата на България като туристическа дестинация по-ефективна

В Международния ден на туризма ви срещаме с пътешественика Станислав Стилянов, който е посетил множествто дестинации по света, както и познати и нетолкова познати места и кътчета в България. Всичките си пътувания той описва в своя туристически блог. С травъл блогърство Стилянов се занимава активно от 4 години и е член на Асоциацията на..

публикувано на 27.09.24 в 09:33

Johnny Hedlund (UNLEASHED): В дигиталния свят автентичността е все по-предпочитана

Интервю с Johnny Hedlund (UNLEASHED) В началото на годината шведските дет законодатели UNLEASHED изкараха сборник с парчета, записани преди да издадат първия си албум. 35 години и 14 албума по-късно с него бандата направи лек завой към началото. Един вид от „Before the Creation of Time“ наднича творческият потенциал на част от юношите бледни..

публикувано на 27.09.24 в 08:10
Антъни Лерма

Методика за подобряване функциите на ума и тялото въвежда ХамелеON

Методика за подобряване функциите на ума и тялото за възрастни и деца, въвежда в дейностите си варненската младежка организация ХамелеON към Сдружение „Няма невъзможни неща“. Тя се основава на движенията на източните бойни изкуства и помага за подобряване на координацията между лявото и дясното полукълба на мозъка. Нейн създател е Антъни..

публикувано на 26.09.24 в 07:00

Посланикът на Азербайджан: До края на годината се очаква Азербайджан да увеличи доставките на газ към България

Посланикът на Азербайджан в България. Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов беше на посещение във Варна. Това е първата визита на дипломата в морската столица. "Още с пристигането си  във Варна останах много впечатлен от морето, от хората, от атмосферата, които правят Варна очарователна. Уникалната архитектура, красотата на морето, хубавото време, което ни..

публикувано на 25.09.24 в 16:45

Павел Г. Веснаков: Историята от филма "Безветрие" е вдъхновена от реалния живот

Филмът "Безветрие" на Павел Г. Веснаков беше представен на фестивала "Златна роза" във Варна. Лентата разказва за син, който се завръща в чужбина, за да продаде апартамента на баща си, защото в имота ще се строи голф игрище. " Героят, за когото разказвам, попада в свят, нов за него... Героят,  накъдето и да се обърне, вижда и усеща едно и също нещо, от..

публикувано на 25.09.24 в 07:00

Травъл блогърите в България с изложба до Слънчевия часовник

Годишната изложба на Асоциацията на собствениците на туристически онлайн медии в България ще бъде открита днес от 18.30 часа до Слънчевия часовник във Варна. Тя е под надслов "България - магнетична и красива" и представя чрез снимки популярни и не толкова известни кътчета, сред които лазурни езера, драматични планини, дълбоки пещери, уединени..

публикувано на 24.09.24 в 08:15