Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици и студенти ще творят закони за Космоса във Варна

Регионална образователна програма по космическо право с наслов "Младежка академия "Космос и право "започват от планетариума във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна и от Апелативния съд в морската столица - това съобщиха доц. Веселка Радева-ръководител на планетариума и Ванухи  Аракелян -председател на Апелативния съд в морската столица. 

Ученици от варненски училища ще бъдат обучавани присъствено и онлайн по проблеми, свързани с космическата екология, както и с основните теми и структура на космическото право. 

Ванухи Аракелян каза, че интересът на младежите е голям, те ще получат и сертификати за преминатото обучение. 

За пореден път Варна има повод да се гордее. Няма начин интересът да не е голям, защото това са две теми обречени на успех, а в съчетание и още повече. Тези деца са привилегировани, каза Аракелян. По думите й все още много хора подценяват космическото право и въпросите, които възникват около създаването на нормите за пространството извън земната орбита.

Тя посочи, че е получилa множество въпроси, които могат да се обобщят само с един: "Всичко на Земята ли оправихте, че гледате към Космоса".

Истината е, че темата за новия космически дом на човека става все по актуална, каза Аракелян. Kатегорична e, че трябва да се регламентират много от процесите. "Правото е система от правила, които липсват в Космоса, включително за замърсяване с космически отпадък, задълженията на страните и организациите, които изпращат сателити."

Ученици и студентите, които участва в програмата, ще имат възможност да дадат предложения за регламентиране на тези и други въпроси.

Подробностите чуйте от разговора на Даниела Стойнова с  Ванухи  Аракелян, председател на Апелативния съд-Варна.

Димитър Димитров е студент, специалност „Киберсигурност" във Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна. Той е част от възпитаниците на доцент Веселка Радева, ръководител на планетариума с обсерватория в училището  и заедно със свой колега ще участва в Национален астрономически форум.

Даниела Стойнова разговаря с Димитър Димитров ,който коментира  една от дискусионните теми на младежката  академия „Космос и право” относно космическите отпадъци и кой трябва да носи отговорност за неутрализирането им.

Над 36 хиляди предмета, големи над 10 см - отломки от създадени от човека космически обекти – летят в околоземна орбита със скорост над 28 хиляди км/ч /15 пъти по-бързи от куршума!. Това космическо гробище излага на риск самолетите, космическите кораби и изкуствените спътници, които ни осигуряват интернет, прогноза за времето и джи-пи-ес сигнал, посочват експертите. Така проблемът засяга ежедневието на всеки от нас. Непосредствена е заплахата и за жителите на планетата, защото вече има случаи на паднали върху жилища фрагменти. По изчисления на Европейската космическа агенция, сблъсък с 10-сантиметров обект ще унищожи сателит, няколкомилиметров елемент ще извади от строя космически апарат, а 1-мм ще унищожи ключови бордови системи на совалка, например. Как да бъде овладяна опасността от космическите отпадъци и на каква юридическа основа разчитаме?

Главният юрист на Isar Aerospace Рада Попова се включи от Германия с въведение в международните договори, регламентиращи човешките дейности извън нашата планета. 5 споразумения уреждат отношенията ни в околоземна орбита, но всички те са създадени през 60-те и 70-те години на 20-ти век. И нямат задължаващ, а само пожелателен характер. „За неспазването на правилата не са предвидени санкции. Действията на държавите и операторите зависят от добрата им воля”, подчерта Рада Попова. В случай на щета обаче виновният носи отговорност, а всеки пострадал може да търси обезщетение.

С включване от Белгия, мениджърът проекти в Белгийската космическа агенция Стела Ткачова обърна внимание, че спътниците, които ежедневно се изстрелват в небето над нас, не подлежат на поправка и рециклиране. Нито операторите им са длъжни да известяват останалите при авария и опасност от сблъсък. Така преди 2 години компания на Илон Мъск отказала да промени маршрута на своя сателит и той щял да удари европейски спътник, изчисляващ скоростта на вятъра на Земята. Наложило се Европейската космическа агенция да се намеси и с публични средства да осъществи скъпа маневра по „преместване”. Затова е важно да имаме добро управление на космическия трафик, заключи лекторът.

„Искаме да провокираме интереса на младите хора към тези проблеми, защото сред тях са тези, които ще трябва да намират решения”, каза доц. Веселка Радева – домакин на събитието под звездното небе на Планетариума.

„Човекът пренася своите конфликти и отвъд нашата планета. Ето тук е мястото на космическото право, което ще заема все повече време в земните адвокатски кантори, застрахователни 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почитаме света великомъченица Неделя

Света мъченица Неделя е родена в Мала Азия. Още от детството се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица. Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император..

публикувано на 07.07.24 в 09:11
Крепостта Овеч

Най-дългото българско знаме ще бъде разпънато на крепостта Овеч край Провадия

През 2018 година в Плевен деца ушиха 740-метров национален трибагреник. Знамето е носено в тържествено шествие през центъра на града по време на празненствата за 3 март. Това е неофициален рекорд за най-дълго българско знаме. Тази неделя, обаче, той ще бъде подобрен. Инициативата е на клуб по народни танци от Варна, ушили още по-дълъг..

обновено на 07.07.24 в 08:46

"Плувно лято" в Каварна

„Плувно лято – 2024 г“ се провежда в община Каварна през месец юли. Смените са четири и в тях се обучават на плувни умения деца от първи до четвърти клас от СУ „ Ст.Караджа“ и ОУ „ Й.Йовков“. Първа смяна приключи успешно с 18 деца от първи и втори клас, водени от Галя Тодорова – учител в СУ..

публикувано на 07.07.24 в 08:28

20-та годишнина празнува Комплекс от социални услуги „Радост“-Варна

С открит урок, празник с балони и много изненади отбеляза 20-та си годишнина Комплекс от социални услуги „Радост“-Варна. Екипът му предоставя помощ на деца със специални потребности, от 2 до 18 години. А за родителите им – консултиране и посредничество.  „Общностна работа“ е може би най-важната за децата и семействата, които често попадат в..

публикувано на 06.07.24 в 10:00

Световен ден на целувката

6 юли е световният ден целувката. Идеята целувката да си има "Международен празник" идва първо на британците, които забелязали, че хората като че ли забравят да се целуват.  Удоволствието от целувката е може би най-интимното чувство, което всеки може да изпита. Но..

публикувано на 06.07.24 в 08:25

Местят дом "Гергана" за 2 години, докато трае ремонтът на сградата му

Местят дом за стари хора "Гергана" за 2 години, докато трае ремонтът на сградата. До началото на 2026 г. хората от Дом „Гергана“ ще влязат в модерна и уютна сграда след основен ремонт за над 7,68 млн. лв. по Плана за възстановяване. За нас грижата за възрастните хора и хората с увреждания е приоритет, казва заместник-кметът по социални дейности..

публикувано на 05.07.24 в 17:20

Във Варна отбелязаха 133 години от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков

С военен ритуал и полагане на цветя и венци във Варна бе отбелязана 133-та годишнина от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков. Събитието се състоя на паметника-барелеф на бележития българин, поставен пред сградата на Щаба на Военноморските сили в морската столица. На церемонията присъстваха заместник-кметът Илия Коев, областният управител..

публикувано на 05.07.24 в 13:37