Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Методиев: Ваксинирайте се след имунологичен тест


Наличието на антитела след преболедуване не може да бъде поставено наравно с ваксинацията.  Антителата също са добър маркер за прекарана или текуща инфекция, но не могат като единствен тест да бъдат гаранция за решение във връзка с коронавируса. Това коментира пред Радио Варна имунологът проф. Красимир Методиев, преподавател в Медицински университет-Варна.

"Хората се раждаме с три основни имуногенетични маркера, които никой никога не може да промени – кръвната група, нивото на имунореактивност и типажа на  имуногенетичност. В този смисъл сме разделени на две групи – с ниска и с висока имунореактивност, което означава, че при всеки един от нас ще има различен имунен отговор срещу всеки един инфекциозен агент, включително и срещу коронавируса. Ето защо, ако  се базираме само на един тест за антитела, в една група от десет души с еднакъв клиничен статус, към които по еднакъв начин е приложена ваксината, не можем да очакваме, че тези десет души ще реагират абсолютно еднакво. Затова трябва да се наблюдават не само нивата на антитела, но и на клетъчния имунитет. Защото от двете форми на имунна защита, имунната ни защита се базира на клетъчния имунитет."

Това означава ли, че изследването за антитела е диагностичен тест, а не метод, по който да проверим дали имаме защита срещу КОВИД-19?  Когато един инфекциозен агент трябва да навлезе в човешкия организъм,  реагира с двете си основни защити – клетъчен имунитет и антитяло имунитет.  В даден момент може да нямаме антитела, но клетъчният имунитет да показва, че коронавирусът не е имал достъп до организма. 

Важи ли за антителата принципът  колкото повече, толкова повече?  Моите две дисертации във водещи чужди институти сочат категорично, че има разлика в имунния отговор на различните генетични варианти на хората. Нямаме право да решим, че този, който е с по-висок титър антитела, има по-голяма или по-дълга защита в сравнение с другия, който има по-малко антитела.

Професор Красимир Методиев е абсолютно убеден, че придобитият имунитет след преболедуване е в степени по-добър и по-силен от всякакъв друг имунитет, който се получава по-експериментален начин.

За стабилен имунен отговор след преболедуване е необходимо да минат поне три месеца, за да се формира стабилен имунен отговор срещу коронавируса. След този период ваксинирането и възможно по всяко време, но професор Методиев препоръчва това да стане след имунологичен тест за неговата клетъчна и антитялозависима реакция.

Изключение правят хората с придружаващи заболявания и активна инфекцияонкологичен процес, алергия, свръхчувствителност и още няколко противопоказания – тези хора  априори са увредени от своите допълнителни или водещи заболявания. Когато прилагаме ваксина, изтощаваме имунния отговор срещу другите заболявания. Придружаващите заболявания променят имунната картина.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 28.05.24 в 15:23

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..

публикувано на 28.05.24 в 13:47

Guilhermino Martins (SERRABULHO): От едната страна е Роналдо, от другата сме ние

Интервю с Guilhermino Martins (SERRABULHO) 31 май и 1 юни са датите, на които София ще бъде домакин на екстремната танцова вечеринка „Grind Over Sofia 2024”. Мястото е клуб „При черепите”. Органзатори са  сат „Autumn Souls of Sofia”. Големият хедлайнър са SINNISTER, а една от другите основни банди са протугалците от SERRABULHO. Техният басист..

публикувано на 28.05.24 в 09:05
Яна Дамс

Яна Дамс и златната връзка между културите

Художничката Яна Дамс откри изложбата „Златен диалог: златната връзка между културите“ в Археологическия музей във Варна. Яна Дамс е родена през 1972 година в Германия, днес работи и живее в Дрезден, където изследва универсалния език на формата, който свързва различни епохи и култури. Показва творбите си в контекста на исторически колекции, за..

публикувано на 27.05.24 в 09:10

Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE): Планината е най-голямото ми вдъхновение

Интервю с Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE) Близо 30 години италианската банда RHAPSODY OF FIRE разказва под формата на пауър метъл своите фентъзи истории. В края на май групата ще издаде третата част от тяхната "The Nephilim's Empire Saga" под името „Challenge the Wind”, а в средата на юли тази година и ще свири на четвъртия „Мидалидаре – Рок в..

публикувано на 27.05.24 в 08:20

Мариана Хил: Родният език е това, което те прави такъв какъвто си

Българският език има уникалната възможност да бъде много многопластов. Винаги може да предаде нещо, което е заимствано отвън. Това заяви в интервю за БГНЕС Мариана Хил. Мариана Хил е един от най-известните преводачи в България. От телевизионния екран често звучи гласа й – от традиционния..

публикувано на 24.05.24 в 16:25

Axel Julius (SCANNER): Има хора, които винаги ще чакат някой да им каже как да живеят

Интервю с Axel Julius (SCANNER) SCANNER издават дебюта си „Hypertrace” през 1988 година. За съжаление различни неизбежни проблеми се оказват препъни камък бандата да получи заслуженото признание. Единствено волята на Axel Julius успява да задържи групата на повърхността вече близо 40 години. На 6 юни SCANNER ще направят първи хедлайнърски концерт..

публикувано на 24.05.24 в 15:25