Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирена Методиева и Петя Митева - заедно за децата със специални нужди

Дарителска кампания набира средства за разширяването на дейността на двете сестри

През последните 10 години Ирена Методиева, клиничен психолог и психотерапевт, е отдадена на мисията да подпомага деца и хора със специални потребности. Чрез метода на асистираната с коне терапия, с помощта на коня Арни и кучето Леда, яздейки сред природата, децата участват в различни дейности под формата на игра, които стимулират справянето им с различни физически, поведенчески, сензорни, психо-емоционални и социални предизвикателства. Използвайки движенията на коня и пълния ресурс на заобикалящата природа, фокусът се поставя върху ефективната терапия за конкретното дете и неговата конкретна нужда, а не върху самата езда.

През 2020 г. Ирена започва да работи със сестра си Петя Митева - детско-юношески психолог и хомеопат. Двете стават изключителен екип и за да подобрят още повече процеса на работа с децата, започват своето обучение по ерготерапия, поведенчески анализ, антропософска специална педагогика и социална терапия.

Към момента двете сестри работят с над 70 деца с различни специални потребности - в това число деца от аутистичния спектър, с детска церебрална парализа, синдром на Даун, синдром на Рет, сколиоза и др.

През 2021 г. Ирена и Петя основават сдружение “ЗаЕдно можем”, което работи в полза на обществото. А следващата стъпка е да разширят дейността си, като създадат нов център за работа с деца в рамките на гр. Варна - къща с двор и две помещения. Дворното пространство ще бъде дом за две малки кончета - Ото и Лили, които ще помагат в терапевтичните сесии, а помещенията ще се превърнат в комбинирана солна/сензорна стая и ерготерапевтична стая.

За тази цел Ирена и Петя решават да стартират дарителска кампания, която да набави средства за цялостното оборудване на двете стаи и административните разходи на сдружението за срок от една година.


Какво означават понятията хипотерапия и ерготерапия?

Ирена: Ще говоря по-скоро за асистирана с коне терапия. Това е терапия, в която чрез движенията на коня в чисто биомеханичен план се оказва помощ на хора със специални потребности. В нашия случай това са деца - било то с детска церебрална парализа или от аутистичния спектър. Но освен движенията на коня използваме и психо-емоционалния контакт, който се създава между детето, животното и нас самите. Всъщност най-бързата връзка между терапевта и едно дете със специална потребност се осъществява през животното. Защото там няма осъждане, напротив - има моментално приемане.

А ерготерапията е насочена основно към дейностите. Тя помага на хората да участват в най-различни дейности, свързани със самообслужването, с играта и всичко, което им помага да участват по-пълноценно в обществения и социалния живот.


Петя: Ерготерапията дава възможност в максимална степен да се осигури самостоятелност и независимост на човек с физически, умствени или емоционални затруднения, за да може той да бъде активен в обществото и да има по-добро качество на живот.

Какво ще съдържат двете терапевтични стаи?

Ирена: В ерготерапевтичната стая коня Арни няма да го има, но за сметка на това ще има различни меки модули, люлка, шведска стена, триъгълник на Пиклер и всички дейности на тези уреди ще са под формата на игра. Освен това ще готвим с децата в тази стая, защото това е част от ежедневните дейности, в които те срещат затруднения.Също така много от тях се затрудняват да се обличат, събличат, да закопчават копчета, ципове - ще работим и върху това. Изобщо - развиване на фината моторика, като държане на химикал, молив, тебешир.

Петя: А сензорната стая е едно специално пространство, предназначено да помага на деца със сензорни проблеми. Помага им да се научат да регулират своите негативни реакции срещу силна светлина, силен шум и т.н. Подходяща е деца със специални потребности, от аутистичния спектър, за хиперактивни и такива с дефицит на вниманието, с ДЦП, със синдром на Даун, както и за хора със затруднение в комуникацията. В стаята ще има различни звуци, светлина, цветове, тактилни стимули, както и стимули за обонянието. В сензорната стая решихме да включим и солна терапия, която да подпомогне възстановяването на децата от различни респираторни заболявания.

Какви са вашите мечти отвъд това ново пространство?

Ирена: Мечтаем си за наше място близо до Варна, до гора, по възможност да има и вода, където да създадем голям център за работа с деца. Ще има още няколко кончета като Арни, още едно-две кучета, кози, кокошки, биодинамична градина. Ще има и логопед, а Елена Драганчева, която също е член на сдружението и е специалист по хляба, също ще бъде част от това голямо пространство. Идеята ни е, когато едно дете дойде там, да бъдат покрити всички негови нужди на едно място. Така и децата, и родителите ще бъдат по-спокойни и удовлетворени.

Целия на разговор на Ирена Методиева и Петя Митева с Добо Мързов в предаването Улица "Събота" чуйте в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10