Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудото на новия живот през фотообектива на Таня Драголова

Таня Драголова е млад, но вече успешен фотограф, който снима новородени от 2017-а година. Вдъхновена от чудото на новия живот, тя снима бебета в периода от раждането им до навършването на първата година. Така в снимки Таня проследява растежа и промяната в този най-важен етап от живота на човека. За мотивацията и интереса, за любопитството и артистизма, с които подхожда към своите модели фотографката разказва в рубриката "ОбективНо" на предаването "Гравитация нула" с водещи Светлана Вълкова и Любомир Бенковски. 

Как започна да снимаш точно това?

Започнах на шега. Първопричината беше, че започнах с плетене на шапки за бебета след първото си раждане. И постепенно исках да подобря снимките на тези шапчици. Така се записах на курс по фотография и постепенно се влюбих в това. Няма да забравя първото бебе, което снимах на мои познати. От първото щракване на фотоапарат осъзнах, че това е моето. Като цяло харесвам чудото на раждането на нов живот. Подсъзнателно си мисля, че защото нямам снимки като бебе и тази липса сега ми дава възможност да запазвам това за хората.

В моето детство ги снимаха голички...

Сега се съобразявам с бебето - дали му е комфортно или не. Основно снимам в домовете на бебетата. Това предпочитат и повечето млади семейства. Лятото, когато времето позволява, ги снимам и навън. В почти всяка фотосесии влагам и сезона, в който е родено бебето.

Как избираш декорите, правиш ли си аксесоари?

Да, повечето шапки и ленти за глава си ги правя аз. При изработването на декорите гледам първо домът как изглежда. Съобразявам и някакви хобита ако имат и мога да ги включа. Всяко едно бебе гледам да го снимам с нещо уникално и различно. Момичетата снимам със сезонни цветя.

Трудно ли се снимат бебета? Голяма част обикновено спят в тази възраст.

Спят, когато не ги побутваш. Голяма част от фотосесията не протича в снимане, а в успокояване на бебето и подреждане на декорите. Намирам начин да приспя всяко бебе.

Като фея.

Почти винаги майките се притесняват дали ще заспи бебето, но като го взема в ръцете си, то се успокоява.

Това е Таня Драголова, която успокоява бебета.

За това няма мъже фотографи на бебета.

Да, те не могат да издържат...

А снимала ли си раждане?

Слава Богу, снимах и секцио, и естествено раждане. 

То си е репортажна фотография.

Да. много е интересно. И това заслужават хората, които искат да го имат в албума си. Надявам се и този тип фотография да се популяризира. По света я има. Дано скоро и у нас раждането да се случва по максимално естествен и красив начин. Това заслужава всяка една жена и това ще личи и в снимките.

Кога смяташ, че си удовлетворена от резултата?

Когато съм си свършила работата и на тръгване виждам, че семейството е спокойно и доволно, и получа отзиви, че са харесали снимките.

Обработваш ли много снимките?

Тъй като снимам по домовете, се старая така че всичко да е в кадъра. Не добавям нещо допълнително. Гледам да е максимално естествена снимката. При новородените най-често почиствам кожата, но не чак до такава степен, че да го изменя. Просто махам някои несъвършенства.

Цели семейства снимаш ли?

Да, снимам още от бременността и след това с новородено или вече пораснало бебче, снимам всички, които пожелаят. В някои случаи снимам мама, докато бременее, после раждането, после кръщенето и т.н

Какво си пожелаваш за Коледа?

Семейно спокойствие, много любов в сърцата и здраве за всички хора.

Цялото интервю на Светлана Вълкова и Любомир Бенковски с Таня Драголова можете да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Румяна Дечева

Румяна Дечева: Трябва да говорим за Брюксел като за наша отговорност

Вместо да говорим за Брюксел като за нещо далечно, трябва да говорим за него като голяма отговорност и наше участие в решението на големите проблеми. Живеем в нова ситуация, геополитически светът е много по-различен от последните избори. Ние трябва да бъдем част от решението, което ако не го направим, ще бъдем, част от проблема в бъдещето развитие на ЕС...

публикувано на 06.06.24 в 08:10

Particules - музикални диалози от света на електрониката

Когато представят музиката си на живо, Particules обичат да превземат пространството както звуково, така и визуално. Предстои им участие на фестивала "Варуша юг" във Велико Търново, а през август и във Варна. Програмата на проекта следете в социалните му профили, а целия разговор с Виктор Проданов и Цветан Момчилов в предаването 45 оборота в минута..

публикувано на 05.06.24 в 08:15

20 години Фондация „Радост за нашите деца“ – години на доверие

20 години от създаването си празнува днес варненската Фондация „Радост за нашите деца“. На 4 юни 2004 година седем майки на деца с увреждания, водени от потребностите на децата си и нуждите на семействата им, решават да регистрират неправителствена организация в обществена полза.  Тогава липсват социални услуги насочени към родители с деца със..

публикувано на 04.06.24 в 09:48

Образователният министър открива конференция за предучилищното и началното образование край Варна

Националната конференция "Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование" ще се проведе  днес и утре (4 и 5 юни) в курортния комплекс "Златни пясъци".  Очаква се над 200 души - директори на детски градини, на начални, основни и средни училища, експерти в областта на образованието, да се включат в  събитието, което ще бъде..

публикувано на 04.06.24 в 08:30

Ракът на гърдата изпреварва сърдечно-съдовите заболявания у нас

Записват по 6 общински програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве Община Варна стартира шест програми за промоция, профилактика и рехабилитация на общественото здраве. Записванията за тях започват от днес (с някои изключения) и ще продължат до изчерпване на средствата по програмите.  I. Общинска програма „Хипотерапия..

публикувано на 03.06.24 в 03:25

Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA): Музиката е комуникация

Интервю с Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA) С последните си няколко издания SONATA ARCTICA бяха променили посоката и смело бяха нагазили в рока и акустиката. За щастие на феновете, групата се осъзна и изкара „Clear Cold Beyond“, който е директно завръщане към пауър метъл корените на SONATA ARCTICA. Добър повод клавиристът Henrik..

публикувано на 02.06.24 в 11:04

Пулмолог: Безвредно пушене няма

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу..

публикувано на 31.05.24 в 10:15