Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Околосветско пътешествие" на Велека Цанкова е най-излъчваната песен в ефира на Радио Варна за 2021 година

Снимка: Павлина Попова

Най-излъчваната песен в ефира на Радио Варна през 2021 г.  е "Околосветско пътешествие" на младата изпълнителка и композитор Велека Цанкова. Тя е по текст и музика на Велека, аранжиментът е на Михаил Йосифов и е част от проекта Съвремен джаз с българска лирика, в който участват и музикантите Мишо Йосифов – тромпет, Атанас Попов –барабани, Шибил Бенев- китара и пиано, Димитър Карамфилов – бас.


Записахме я с много любов тази година, в един студен февруарски ден, разказа в предаването "Джем сешън" Велека.  "Околосветско пътешествие"  е една песен, която още щом чуем започваме да си тананикаме, заразява ни със слънчевост, позитивност и романтично настроение, каквито присъстват и в останалите песни от цикъла, написани от талантливата изпълнителка. Това са моите първи опити в композирането и се оставих  на думите и мелодията да ме водят. С такава огромна подкрепа от прекрасни музиканти, най-вече в лицето на Мишо Йосифов, няма как да не се създаде един много приятен продукт, каза в ефира на Радио Варна Велека Цанкова и разкри, че заедно планират да запишат още три нови песни догодина.

Като вълнуваща ще запомни 2021 г. младата вокалистка. Въпреки ограниченията и мерките през тази година, не липсваха концерти и събития, в които Велека участва. Сред най-ярките са авторският концерт на Михаил Йосифов в Първо студио на БНР през ноември,  в който изпълнителката бе специален гост, проектът на Пловдив Джаз Фест  "Четири млади дами пеят джаз", концертът на плажа във Варна с "Новините в джаза". Едно от последните участия на Велека  за тази година е в предколедно парти в столично заведение, което се излъчва на живо в социалните мрежи. Коледа е нещо, което много ме вълнува, като празник, като музика. Много се радвам, че успяхме да направим този концерт, каза Велека.  Заедно с нея участваха  и  музикантите: Иван Йорданов – саксофон, Момчил Косев – китара, Светослав Миланов – пиано, Даниеле Феббо – контрабас, Борислав Петров – ударни.


Нова Година Велека ще посрещне в компанията на музиканти, в домашна обстановка, където забавлението е гарантирано. А за 2022г. в ефира на Радио Варна, изпълнителката си пожела: Да имаме концерти, да пишем музика, песни. Годината да бъде по-добра и да можем да живеем този живот с усмивка на лицето. Годината да е благосклонна, забавна и изпълнена с щастливи, слънчеви мигове.

Интервюто с Велека Цанкова чуйте в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05

Бранимир Балачев: Преговорите за ротацията вече са без крайни срокове

Никой вече не поставя срокове за съставяне на ново правителство. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ варненският депутат от ГЕРБ/СДС адв. Бранимир Балачев. По думите му определените крайни срокове са донесли повече негативи отколкото позитиви. „Идеята беше този процес да завърши максимално бързо, но това от своя страна..

публикувано на 23.03.24 в 14:31