Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авокадото – новото „зелено“ злато

Снимка: pixabay.com

Авокадото, известно още като алигаторова круша, се превърна в новото злато в света заради високата си цена и огромното търсене. Това го превръща и в рисков бизнес, в който конкурентите се прецакват и дори се стига до смъртни случаи.

Бизнесът с производство на авокадо в Кения е толкова печеливш, че организирани престъпни групировки вече започват да атакуват производителите. Това се дължи на факта, че реколтата само от едно дърво се оценява на около 600 долара, и може да стигне за заплащане на частното обучение на ученик в гимназията за цяла година.

С повишеното търсене на плодове в Съединените щати и Европа, Кения изпревари Южна Африка като най-големият износител на авокадо в света. За да опазят реколтата, обаче, производителите не могат да разчитат на държавата и сами се обединяват, за да пазят „зеленото злато“. Повечето хора работят в големите ферми, но имат по няколко дръвчета за собствена употреба. „Цяла година се трудиш, но реколтата, която ни изхранва цяла година, може да изчезне за няколко минути. Затова не лягаме да спим, дежурим около дървото, иначе ще страдаме от глад доста време“, разказва местен жител.

Авокадото обикновено се бере между февруари и октомври в Кения, но крадците дори не чакат плодовете за узреят. Според министерството на търговията, кенийските фермери са спечелили 132 милиона долара миналата година, като изнасят около 10% от събраните плодове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Колаж на предаването Свободен час

Радиото и младото поколение – Леда и Мария

Радиото е много специална част от живота на Мария и Леда – водещи на младежкото предаване „Свободен час“ в ефира на Радио Варна и дванайсетокласнички в Първа езикова гимназия във Варна. Гостуваха в предаването „Новият ден“ на 7 май – в Деня на радиото и телевизията, и споделиха какво е тяхното отношение към радиото и начина на слушане на радио..

публикувано на 07.05.24 в 10:35
Варна

Мият ларгото във Варна

Работници мият ларгото във Варна, видя репортер на Радио Варна. От месец май центърът на Варна ще се мие два пъти седмично, съобщиха от община Варна. Ще се чистят улици, кошчета за боклук и пейки. Нови кошчета за боклук са сложени в Морската градина на места където досега нямаше такива.

публикувано на 07.05.24 в 08:00

200 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми върху над 35 800 кв.м. нетна изложбена площ. То ще се проведе от 13 до 17 май на традиционното място – Летище Стара Загора. Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – на място или предварително в уебсайта на БАТА АГРО ...

публикувано на 07.05.24 в 08:00

Ден на отворени врати в Радио Варна

Радио Варна отбелязва със специално събитие 7-ми май -  Денят на радиото и телевизията, а именно Ден на Отворените Врати Радио Варна отваря вратите си за своите слушатели! Елате в най-дълголетното радио в родния ефир, вече на стъпка от 90-тия си рожден ден! Заповядайте да видите как работят журналистите, звукорежисьорите, музикалните..

публикувано на 07.05.24 в 06:43

7 май - Ден на радиото и телевизията

Днес е Международният ден на радиото и телевизията и е професионален празник на работещите в тези две сфери. На 7 май 1895 г. инж. Александър Попов представя своето откритие - радиоприемникът. Осъществено е първото безжичното предаване на съобщение на разстояние.  Изобретеният от Попов апарат давал възможност да се приемат радиосигнали,..

публикувано на 07.05.24 в 06:01
Света Богородица

Светли вторник - почитаме Света Богородица

Днес, на Светли вторник, отдаваме почит на Света Богородица. Седмицата се нарича Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички и надежди за вечен живот. Това е вторият ден от Светлата седмица, в която се благославят светиите. Тя завършва на Томина неделя, защото в този ден се чете евангелското четмо за..

публикувано на 07.05.24 в 06:00

Лесна работа: Празнична наздравица

Светъл празник! Възкресение. И животът зарпочва отначало – още по-вълнуващ, ярък, красив, смислен и вдъхновяващ. Градът ухае на домашен козунак. Хората изглеждат по-благи. С Великден винаги идва преосмислянето. Затваряш очи и през мислите ти, като на филмова лента, преминават красивите и незабравими моменти: Тройната дъга, която неочаквано..

публикувано на 06.05.24 в 16:30