Оранжерийният сектор чака да бъде разпределена държавната помощ от 3,5 млн. лева по схемата „Де минимис“, за да може да бъдат ограничени загубите, генерирани от високите цени на енергийните носители. Очакванията са с помощта да бъдат покрити поне 70% от разходите за отопляемите оранжерии за всички видове енергоносители, които включват и биогоривата.
Това каза Теодора Кръстева, изпълнителен директор на Асоциация на производителите на оранжерийна продукция.
След като огромна част от оранжериите за производство на зеленчуци у нас спряха работа заради непрекъснато покачващите се цени на енергоносителите в началото на годината, представители на земеделския сектор се срещнаха с ресорния министър Иван Иванов.
Имаше гласност на проблемите на бранша, но тази подкрепа закъсня твърде много, категорична е Кръстева.
900 хектара са оранжерийни площи у нас, 300 са отопляеми, като 200 от тях използват природен газ, но високите цени на пелетите и препаратите за растителна защита затрудняват производителите.
Каквато и да е помощта, трябваше да стане бързо и парите вече да са при хората, каза Кръстева.
От бранша продължават да настояват за въвеждането на механизъм за обратно начисляване на ДДС за плодове и зеленчуци, за да се изкара на светло сивия сектор.
Това е данъчен режим, с който се пресичат злоупотребите, при които се иска възстановяване на ДДС от недействителни сделки.
По думите на Кръстева голям проблем за бранша е неравната конкуренция с вносните зеленчуци от трети страни. Нашият пазар постоянно е заливан от плодове и зеленчуци от Турция, които са без сертификати, а за българските производители изискванията са стриктни, посочи още тя, като подчерта, че контролът от страна на Агенцията по храните трябва да бъде завишен за вноса.
Кръстева не е оптимист, че секторът може да се възстанови лесно. Според нея много от затворените оранжерии все още изчакват да заложат продукция.
Цената на краставиците ще падне през май, прогнозира експертът.
Подробностите чуйте от интервюто на Доротея Николова с Теодора Кръстева, изпълнителен директор на Асоциация на производителите на оранжерийна продукция:Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..
Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..
27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..
София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира" в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..
Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..
Българите преоткриват позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..
Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..