Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18-годишният Славик към Русия: Осъзнайте се и спрете всичко това

18-годишният спортист по бойни изкуства и студент по медицина в Украйна Славик навърши днес пълнолетие в България. Огромна торта с цветовете на украинския флаг и неговото име, подаръци и много благопожелания съпътстваха празника му, организиран от хотела-домакин и настанените близо 170 бежанци от родината му.

Пожелаваме му да е здрав и щастлив. Да успява в живота, защото е целеустремен, знае какво иска и го постига. Забележителен и позитивен, много го обичаме, честитиха му днес сънародниците.

Славик е от Шостка, град в Сумска област. Младежът няма родители и благодарение на група за взаимопомощ, която му търси дом в България, се спасява от войната и бомбардирания роден град. Приютява го балчишкият хотел „Хелиос“, който пръв отвори вратите си за бедстващите хора в Украйна. Вече в отбора на големите, Славик има мечта – войната да спре, да се развива и да прибере братчето си.
Ето какво сподели това лъчезарно момче, с пленително силен дух и грижа за по-малките край него.

Разкажи ни за себе си? Как се озова в Балчик?

Казвам се Славик, спортист съм, занимавам се с бойни изкуства, тази година бях на почетната стълбичка на шампионат в Украйна. Уча в Медицински колеж, съдебна медицина. Искам да свържа живота си с медицината и да се развивам в тази област.
Аз съм от Шостка. В този град има военни заводи, произвеждаме боеприпаси. Складовете вече бяха бомбардирани и ограбени. Попаднах в Балчик по препоръка на позната от София, която ми помогна да дойда тук.

Поемаш по пътя на пълнолетието в чужда държава, кое ти дава сили да се справяш? Кои смяташ, че са твоите най-силни качества?

Следвам целите си. Искам да се развивам в областта на медицината и по-специално да създам салон за масажи. 

Какви са мечтите ти, как се виждаш след 10 години?

В момента мечтая само за това войната в родината ми да спре. Да постигна успехи и да прибера малкия си брат, който е в Украйна.

Когато войната свърши, къде искаш да бъдеш?

Ще се върна в родината си, но занапред може да се развивам и в чужбина.

Какво е твоето послание към хората, които ни управляват – в България, в Украйна, в Русия …

Поставям хората и управляващите под един знаменател. На хората в моята страна им пожелавам търпение, сила и да устоят. В Русия – да се осъзнаят и да спре всичко това. Благодаря на наставниците ми, които ме водят по правилния път – в Украйна и в България. Сега съм жив, здрав и съм добре, благодаря.

За Антония Господинова – съсобственик в хотел „Хелиос“, датата 8 април също е специална:
Защото това прекрасно, мило момче посреща своето пълнолетие в чужда страна, без роднини и без близки. Постарахме се да му създадем празнична атмосфера, за да запомни този ден, да почувства топлина, че  има хора, които са загрижени, че го обичат и искат да му помогнат в следването на мечтите си.

Казвахме си, че след ковид пандемията вече не сме същите. А сега, след това, което преживявате като домакин на тези хора, изправени пред неизвестността и с тревога за бъдещето – какво имате да ни кажете?


Това, което за двете години пандемия може би всеки от нас преосмисли, колко е важно здравето и живота на близките. Последните събития ни накараха да се замислим колко е важно да има мир – нещо, което сме приемали като даденост. Ние доскоро и здравето приемахме като даденост. Осъзнахме, че всичко е толкова крехко и в един момент можем да загубим тези най-нормални за всеки човек неща.

Попътен вятър и много късмет в сбъдването на твоята приказка, мило момче, ти желаем и ние от екипа на Радио Варна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре във Варна изследват безплатно за ХИВ

Община Варна организира кампания по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН като част от Националната антиспин кампания. Инициативата ще се проведе на 16 май, четвъртък. Организатор е дирекция „Превенции“ в партньорство с Регионалната здравна инспекция, Асоциацията на студентите по медицина - Варна, Сдружение „Съучастие“ и..

публикувано на 15.05.24 в 19:07

Над 200 самодейци взривяват сцената в Невша в събота

Поводът е традиционният празник през май месец в село Невша, община Ветрино. Танцова формация "Елбетица" са гост-изпълнители тази година. Предвижда се празникът да започне в 10 часа тази събота, 17 май. Организацията тече с пълна сила, за да бъде всичко до най-малкия детайл безупречно, каза за Радио Варна кметът на Невша Зоя Атанасова. Чуйте..

публикувано на 15.05.24 в 14:39

Организират благотворителен търг в помощ на Павел Станчев

Започна благотворителен търг в полза на 42-годишния Павел Станчев, който води битка с коварно заболяване - рак на костите. Старт на търга е даден на създадената страница в социалната мрежа „Да помогнем на ПАВЕЛ” , където всеки, който желае да помогне, може да отправи предложение под тениски с автографи, дарени от отборите на „Черно море”, „Спартак..

публикувано на 15.05.24 в 14:33

Спасиха две костенурки от защитен вид в гора край Варна

Две шипобедрени костенурки спасиха и върнаха в гората край село Бозвелийско служители на Държавното горско стопанство в Провадия. При рутинна проверка на каруца, управлявана от двама жители на село Величково (община Дългопол), горските откриват двете костенурки в голям съд. Служителите на стопанството веднага прибират животните и ги пускат по-късно, на..

публикувано на 15.05.24 в 14:24

Абитуриенти на Спортното училище: Пожелаваме си още успехи!

Варненското спортно училище „Георги Бенковски“ изпрати днес своя випуск`2024. Много усмивки, сълзи, вълнение, прегръдки и станалото традиционно изброяване от 1-но до 12-т, символизиращо успешно преминатите класове до завършването, ги имаше и тук. Това, което отличава учениците в това училище е, че освен диплом за средно образование имат завоювани..

публикувано на 15.05.24 в 13:33

Над 14 хиляди лева на стотинки събраха при последната кампания "Аз вярвам и помагам"

Над 14 хиляди лева на стотинки са събрани по време на последната благотворителна кампания "Аз вярвам и помагам" на 20 април във Варна, отчетоха организаторите. Тогава бяха предадени 26 000 килограма капачки, с парична стойност 19 500 лв. Те са били преведени по официалната банкова сметка на кампанията. "Сумата от 14 066, 24 лв. е на стотинки от всички..

публикувано на 15.05.24 в 10:30

15 май - Международен ден на семейството

15 май е Международният ден на семейството. Денят е учреден през 1993 г. от Генералната Асамблея на ООН и отразява значението, което международната общност отдава на семействата. Международния ден дава възможност за насърчаване на информираността по въпроси, отнасящи се за семейството; и увеличава знанията по социални, икономически и демографски..

публикувано на 15.05.24 в 08:54