Всеки производител сам определя цената на козунака в зависимост от грамажа и съставките. Това каза в интервю за "Радио Варна" Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.
"Има увеличение на цените, но не и в степента, в която са скочили разходите на хлебопрозиводителите за електроенергия, транспорт, горива и други. Козуначените изделия са сложно печиво с богато съдържание, което няма как да бъде на много ниска цена", коментира Кукушева и предупреди, че прекалено евтините козунаци може да са със съмнително съдържание.
Според Мариана Кукушева обаче, не винаги цената е определяща за качеството.
Тя поясни, че на пазара вече се наблюдават и търговски измами. Една от тях са т.нар. био козунаци. Според експерта, такива козунаци няма как да има в България.
"Това се прави с цел привличане на вниманието. За да бъде една храна "био", трябва да бъде сертифицирана до последния детайл. Такава сертификация у нас няма", обясни Кукушева.
Председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите посъветва потребителите да изберат своя производител на козунаци и да заложат на българското.
"Добрата новина е, че от години българският потребител предпочита родното производство. Той все повече осъзнава колко е важно оборотните средства да се вложат в българската икономика. Освен това, българските козунаци не са толкова "богати" на консерванти, колкото вносните. Срокът им на годност е между две седмици и месец. Българският козунак има изключителен аромат на прясно изпечено изделие, на ванилия, плодове и лимон. Неговата коричка е златисто кафява и хрупкава, а отвътре е пухкав", обясни още Мариана Кукушева.
В последните години, все повече български домакини предпочитат да си замесят домашни козунаци. От бранша са разработили платформа в You tube, в която показват различни рецепти за козунаци и козуначени кифлички. Според Мариана Кукушева това е чудесен начин да се възпита у децата любов към българските традиции, сред които несъмнено е Великденският козунак.
Чуйте разговора на Иван Барбов с Мариана Кукушева:
Изложбата „65“ , посветена на 65 години от рождението на Ангел Ненов ще бъде открита на 24-ти февруари в Арт салона на Радио Варна. Експозицията е с благотворителен характер и е в памет на известния варненски фотограф-художник Ангел Ненов. На 25-ти февруари се навършват девет месеца откакто той ни напусна, но специална е и датата 23-ти..
Кметът на Варна Благомир Коцев по никакъв начин не е съгласен с мотивите на областния управител Андрияна Андреева, с които тя обжалва пред съда увеличаването на таксите за строителство. Областният управител: Спазването на законовата процедура е основната причина за обжалване на таксите за строителство В обзорното предаване на Радио Варна..
Днес е Международният ден на екскурзовода, а денят ще бъде отбелязан във Варна с тематична конференция, която започва от 10 часа в зала 4 на Фестивалния и конгресен център. Това е трето издание на форума, на който ще се дискутират различни теми, свързани с професията на екскурзоводите, които мнозина определят като лицето на туризма ни...
Интервю с Borisz Sarafutgyinov (FLESHCRAWL) За повече от 30 години в дет метъл ъндърграунда FLESHCRAWL издават девет алблума. И всички те са издържани в духа на 90-те. Голяма част от първите два ще прозвучат на живо от сцената на „Grind Over Sofia 2025“на 28 феврурари в клуб „При черепите“. Организаторите от „Autumn Souls of Sofia“съдействаха за..
Държавата трябва да има по-строг контрол върху качеството на стоките, които се предлагат в търговските вериги. Това мнение изрази за предаването "Новият ден" по Радио Варна доц. д-р Йордан Иванов, преподавател в Икономическия университет във Варна. По думите му не би могъл да се наложи таван на цените. "Това е едно популистко понятие, което няма как да се..
Интервю с Jarda Haž (JIG-AI) JIG-AI са чешка грайнд кор банда, силно повлияна от културата и живота на Япония. Триото бруталисти има четири албума за близо 20-годишната си кариера. Групата работи по пети, но преди това ще стане част от поредната танцувална веречинка „Grind Over Sofia“ на 28 февруари. Със съдействието на организаторите от..
Особеностите на исландския риболов добре е опознал Петер Скуг - наполовина българин, наполовина исландец. Роден е във Варна, но от 8-годишен живее в столицата на ледената земя и гейзерите - Рейкявик. На 13 години започва да се занимава с музика - диджей e по партита, познат е и на клубната сцена във Варна. От два месеца обаче изучава дълбините на..