Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На село" в Царевци

31
село Царевци
Снимка: Д.Дончева

С  домашна питка, сол и мед, облечени в народни носии – така ме посрещнаха в авренското село Царевци жените от певческата група „Пъстра плетеница” и кметът на селото. Тази сутрин гостуваме в Царевци – едно от малкото много добре уредени варненски села – с църква, детска градина, училище, здравна служба с двама лекари, пенсионерски клуб, магазини, хубав парк и асфалтирани улици – една рядко срещана гледка в региона.  И не на последно място село с лековита изворна минерална вода. Ако не сте пътували скоро из авренския край ще останете приятно изненадани от асфалтираните пътища в региона. Пътуването е приятно, гледката на разлистена гора още повече, а когато и хората в селото те посрещнат с добро сърце – преживяването е помнещо за цял живот.


Влязохме в напълно обновената над 150-годишна църква „Свети Свети Константин и Елена”. Зографисана от сръчните ръце на румънския художник Доринел Коман, църквата се намира в един двор с килийното училище и килимарска работилница. Те са местната гордост, която се пази и обновява. Строени са в далечната 1864 година. Другата гордост на местните жители са писмените доказателства, че селото им е било посетено от Христо Ботев, през Царевци е минавал и Васил Левски. Заговарям първо жените от фолклорната група, които ме посрещнаха.

Пъстра плетеница


Село Царевци е сменяло името си няколко пъти през годините. Легендата за неговото име разказа учителката по български език и литература Румяна Добрева:

„Легендата разказва, че в селото имало бей и около мястото, където той живеел била турската махала. Там са живеели мюсюлманите, а малко по-далече са живеели българите. Когато татарите ги нападнали, беят събрал всички заедно, за да може да ги защити. Татарите не успели да направят нищо лошо на българското население, и след това в резултат на действията на бея, всички се обединили и в негова чест нарекли селото Султанлар. По-късно името е променено на Султанци, а в наши дни се казва Царевци най-вероятно на името на жп-гарата, която се казва така.”


Ценна етнографска сбирка е подредена в стаите на килийното училище в село Царевци - дрехите на местните жители носени преди време, съдовете, които са ползвали – все малки частици от човешкия живот, носещи много спомени и една лека тъга по детството и младините, по онези времена, когато животът е бил по-спокоен, по-честен, по-труден и с повече стойност. Днес много малко хора знаят какво е да направиш сам храната си - от семенцето в пръстта до зеленчука на масата. Преди години не е имало срамна работа. Дори и хората без образование са били уважавани и почитани, заради неуморния си труд, спомня си Иванка Добрева, която е майсторка тъкачка и от нейните ръце са изтъкани на стан много килими, платна, чаршафи и постелки. Затова и в етнографската сбирка има специална стая, в която е запазен един стан, на който са тъкали жените в миналото.



Иванка Добрева

Запазено и с активна дейност е читалището в село Царевци. Строено е през 1919 година и носи името на Христо Смирненски. Читалището е било пред разпадане, но преди около десетина години се извършва основен ремонт на цялата сграда. Днес сградата е слънчева и приветлива, с обновен салон, в който гостуват едни от най-известните и обичани български актьори – Искра Радева, Георги Мамалев, Тончо Токмакчиев и др. Представят се спектакли, изнасят се концерти и хората се събират. Към читалището има певческа група, танцов състав, клубове, детски работилници. Празнуват се всички празници, творят се украси, четат се книги. Местните жители най-много обичали да четат любовни романи, разказа  секретарят на читалището Красимира Тодорова.





Кмет на село Царевци пети мандат е Младен Манолов. Той е родом от селото. Последното преброяване показва, че в момента в селото живеят 585 жители, от тях 85 с настоящ адрес. Разказа, че в момента училището се нуждае от ремонт. Децата в него са 38 и най-големите опасения са да не закрият училището. В детската градина има 13 деца. Иначе в селото работа се намира само в кооперацията, където работят към 45 души. Друга част от местните хора работят в заводите в Девня, на пристанище Варна-Запад, но повечето предимно млади хора търсят препитание в чужбина. Работят в Италия, Германия, Испания, Холандия и Англия. Пандемията променя рязко имотния пазар в селото и през последните две години започва интензивно купуване на къщи, разказа още кметът. 16 къщи са продадени за две години и най-хубавото е, че са ги купили млади варненски семейства.


Сега търсенето на имоти продължава, но цените вече сериозно са се вдигнали. Руски и български семейства минават на огледи, но вече са останали по-занемарени имоти, разказа още Манолов. От 10 000 и 15 000 лева, цената на къща вече е скочила на 45 000 – 60 000 лева, което е много за един селски имот при нас, коментира кметът. За изминалите 30 години от началото на демокрацията до сега са имали само един продаден празен парцел за 2000 лева, а в момента декара се продава за 10 000 – 12 000 лева, което също е много висока цена за парцел в селото.




Младен Манолов

Кооперацията в селото е в голяма помощ за неговото развитие. Председател е Кирчо Шарков. Занимава се с растениевъдство и животновъдство. Обработва 12 500 декара земя – основни култури пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед. Отглеждат около 400 глави българско черношарено говедо. Много сериозни и важни неща за развитието и трудностите пред които е изправена кооперацията разказа Кирчо Шарков. Затова разговорът с него очаквайте в едно от следващите предавания „На село”, което ще бъде специално посветено на земеделските производители и животновъди.

В село Царевци има лековит минерален извор. Балнеологичната оценка на здравното министерство от миналата година показва, че при използване за питейни нужди водата оказва благопирятно въздайствие при следните заболявания: стомашно –чревни, жлъчно – чернодробни, бъбречно-урологични и метаболитни. При използване за външно балнеолечение и балнеопрофилактика оказва благоприятно въздействие при артрозоартрити, коксартрози, ревматоиден артрит, дископатии, радикулити, плексити и други заболявания. Но само и единствено след лекарско предписание.

Сондажът е създаден през 80-те години на миналия век, разказа кметът на Аврен  Емануил Манолов. Малко след това се обмисля около него да се направи обществена баня, защото в част от къщите не е имало течаща вода, но след като този проблем е решен, отпада и идеята за баня в селото. Днес общината е стопанин на лековитата вода, след като държавата даде възможност на общините да стопанисват минералните извори. Затова от общината обмислят да облагородят района, да направят чешма, за ползване от хората, а след това да търсят инвеститор, който да изгради комплекс за отдих.





В Царевци животът е по-спокоен и уреден, заради усилието както на местните жители, така и на общинската управа. Ако не сте ходили към Авренския край – не отлагайте за друг път.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН в сряда, 8 май

Поредна серия от дни на безводие в с. Рогачево. За това ни сигнализираха постоянно живеещи в това населено място, които са на сухо от началото на месец май. Причината според тях е старата ВиК инфраструктура и невъзможността да се изгради нов водопровод, за да бъдат включени в него живеещите в района. Репортаж; Репортаж на Мартин Николов от..

публикувано на 08.05.24 в 06:01

"На светло" на Гергьовден

Жителите на варненското село Кичево празнуват Гергьовден с курбан за здраве. В църквата в селото, която е на 167 години, се отслужи света литургия. От 5 часа тази сутрин в двора на храма се вари курбан. Отговорник всяка година по приготвянето му е Пламен Георгиев. Не е местен, не е и именик, но почита Свети Георги и вярва, че българският  борбен дух..

публикувано на 06.05.24 в 14:00

НОВИЯТ ДЕН на 6 май с Иван Барбов

Христос Воскресе! Минути след изгрева на слънцето на Гергьовден, сутрешният екип на Радио Варна ви кани да отбележим заедно празника на любимите честоти. Тримата ефирни юнаци Иван Барбов, Александър Йорданов и звукорежисьорът Петър Венков ще заситят апетита на ранобудните слушатели с богато „радиоблюдо“ от интересни теми и ефирни..

публикувано на 06.05.24 в 06:13

В „Гравитация нула“ на 3 май

„Гравитация нула“ – 3 май 2024 година с Мартин Николов -   Църковните песнопения и съвременността – разговор с диригента на формация „Светоглас“ Милен Иванов; -   За Кафка и неговите „Метаморфози“ – радио лектория на Лиза Боева и Ицко Финци; -   Сборникът „Възкресения“ – повече от Благой Иванов; -   Професор..

публикувано на 03.05.24 в 13:06

"Новият ден" на Разпети петък

За смисъла на Разпети петък ще ни припомни отец Ясен Шинев, а значението, което откриваме в Благодатния огън ще научим от разговора на Даниела Стойнова с варненският митрополит Йоан.  Колко свободни са медиите? В Деня на свободата на печата говорим с журналиста Спас Спасов.  В навечерието на великденските празници признателни пациенти и..

публикувано на 03.05.24 в 06:55

НА СВЕТЛО на 2 май с Валерия Василева

Репортерска проверка за обработката на тревните площи във Варна. Традициите за Великден в село Солник, община Долни чифлик. В рубриката на БНР „Европа – ново поколение“ ще чуем земеделци от Благоевградския регион за проблемите в бранша и очакванията към евроинституциите.   Пламен Узунов - вече добре познат на слушателите ни..

публикувано на 02.05.24 в 13:25
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН на 2 май, сряда

Трявна е едно от любимите градчета на мнозина. То е събирателен център на хора от големите градове, решили да забегнат в тих и наситен с история район. Няколко са местата, които не трябва да пропускате да посетите, когато се отправите към Трявба – единственият Музей на иконата у нас, както и Музеят на дърворезбата, а от миналата година и на..

публикувано на 02.05.24 в 06:00