Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По първи петли" на 2 май

ПО ПЪРВИ ПЕТЛИ

02.05.2022, БНР- Радио Варна

Водещ: Ваня Славова

Бебе гигант се роди в Родилното отделение на Окръжна болница във Варна. Завидните му размери са учудили и самия медицински персонал. Колко е голямо бебето гигант и коя е майката героиня в разговора на Сияна Спиридонова с израждащия гинеколог д-р Станислав Стоилов.

Варненският зоопарк може да се похвали с нови животни от началото на тази година. В зоокъта се радват на малки козлета „джуджета“ и камилче. Предстоят още раждания до лятото издаде уредникът на Варненския зоопарк д-р Михаил Василев. Нина Милошевич се разходи с него в местообитанията на животните и влезе при новороденото камилче, строго пазено от неговата майка, двугърбата бяла камила Ева.

Надежда за по-добри дни имат жителите на малкото село Юнак, което се намира в община Аврен. Причина за тяхната радост е възстановеното щъркелово гнездо, в което вече живеят двойка щъркели. Повече от репортажа на Димитрина Дончева.

Традициите и обичаите пазят в много ценна и голяма сбирка в читалището жителите на село Манастир. Първите жители на селото са били преселници от Лозенград и днес най-старите носии в изложбената зала са на лозенградчани. Те са и уникални сами по себе си разказа Минка Георгиева, секретар на читалището в селото.

„Международна седмица на компостирането“ се провежда и у нас в началото на месец май. Темата за 2022 година е “Рецепта за регенеративност: Компост”. Сред организаторите на „Международна седмица на компостирането“ е Фондация "Корен", чиито представител Велислава Славова разказа пред Мариела Димитрова за целите на кампанията.

За уникалната каменна баба и други забележителности в землището на село Страшимирово в интервюто на Мариела Димитрова с кмета Калоян Николов.

Керанка Далакманска представи новата си стихосбирка „Ще те събудя в седем сутринта“.  Разговор с нея за поезията и живота. 

Иван Гранитски за магията на акварела като живописна техника, отразяваща поезията. За симбиозата между изобразителното изкуство и поезията.

Цените на чадърите и шезлонгите на варненските плажове от спирка „Почивка” до Вълнолома остават без промяна това лято, съобщи представителят на концесионера Андрей Василев. Подготовката на плажовете започва още преди Гергьовден, ако времето е подходящо, каза Василев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"На светло" на Гергьовден

Жителите на варненското село Кичево празнуват Гергьовден с курбан за здраве. В църквата в селото, която е на 167 години, се отслужи света литургия. От 5 часа тази сутрин в двора на храма се вари курбан. Отговорник всяка година по приготвянето му е Пламен Георгиев. Не е местен, не е и именик, но почита Свети Георги и вярва, че българският  борбен дух..

публикувано на 06.05.24 в 14:00

НОВИЯТ ДЕН на 6 май с Иван Барбов

Христос Воскресе! Минути след изгрева на слънцето на Гергьовден, сутрешният екип на Радио Варна ви кани да отбележим заедно празника на любимите честоти. Тримата ефирни юнаци Иван Барбов, Александър Йорданов и звукорежисьорът Петър Венков ще заситят апетита на ранобудните слушатели с богато „радиоблюдо“ от интересни теми и ефирни..

публикувано на 06.05.24 в 06:13

В „Гравитация нула“ на 3 май

„Гравитация нула“ – 3 май 2024 година с Мартин Николов -   Църковните песнопения и съвременността – разговор с диригента на формация „Светоглас“ Милен Иванов; -   За Кафка и неговите „Метаморфози“ – радио лектория на Лиза Боева и Ицко Финци; -   Сборникът „Възкресения“ – повече от Благой Иванов; -   Професор..

публикувано на 03.05.24 в 13:06

"Новият ден" на Разпети петък

За смисъла на Разпети петък ще ни припомни отец Ясен Шинев, а значението, което откриваме в Благодатния огън ще научим от разговора на Даниела Стойнова с варненският митрополит Йоан.  Колко свободни са медиите? В Деня на свободата на печата говорим с журналиста Спас Спасов.  В навечерието на великденските празници признателни пациенти и..

публикувано на 03.05.24 в 06:55

НА СВЕТЛО на 2 май с Валерия Василева

Репортерска проверка за обработката на тревните площи във Варна. Традициите за Великден в село Солник, община Долни чифлик. В рубриката на БНР „Европа – ново поколение“ ще чуем земеделци от Благоевградския регион за проблемите в бранша и очакванията към евроинституциите.   Пламен Узунов - вече добре познат на слушателите ни..

публикувано на 02.05.24 в 13:25
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН на 2 май, сряда

Трявна е едно от любимите градчета на мнозина. То е събирателен център на хора от големите градове, решили да забегнат в тих и наситен с история район. Няколко са местата, които не трябва да пропускате да посетите, когато се отправите към Трявба – единственият Музей на иконата у нас, както и Музеят на дърворезбата, а от миналата година и на..

публикувано на 02.05.24 в 06:00
Пролетните ириси

НА СВЕТЛО на 1 май с Валерия Василева

Оправдават ли се очакванията на туроператорите за засилен интерес на туристи към Черноморието ни по Великден и Гергьовден – репортерска проверка. 1 май световната общност отбелязва като ден на международната работническа солидарност и ден на труда. Проектът на БНР „Европа – ново поколение“ продължава в търсене на отговор каква е..

публикувано на 01.05.24 в 13:30