Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майстори готвачи приготвят специалитети за Седмицата на ресторантите във Варна

Варна отново участва във фестивала Седмицата на ресторантите (Varna restaurant week) след близо 2 годишно прекъсване. Кулинарната фиеста ще продължи до 15 май. Броят на заведенията, които се включват в София, Пловдив и Варна е 29. Гостите на фестивала ще имат възможността да опитат по две менюта, специално изготвени от майсторите готвачи за събитието. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята е посетителите да опитат най-много и разнообразни вкусове в различните заведения. Един от организаторите Николай Коев казва, че има засилен интерес на любителите на фестивала след паузата, причинена от пандемията.

„Завръща се със страшна сила, жаждата за социален живот е изявена и се радвам, че успяхме да го направим. Резервациите продължават да валят. Вече са близо 600, отдавна минахме 1000 души и продължават“, разказва Николай Коев.

Всички ресторанти имат желание да участват. Ние като организатори обходихме и обиколихме някъде около 50 ресторанта в трите града. Поканихме всички, които са характерни, интересни, нови ресторанти с нови менюта, които заслужават да бъдат посетени и за наша радост повече от половината се съгласиха - най-добрите, така че гостите ще имат удоволствието да опитат интересни неща. Прекрасни са менютата, допълва организаторът на събитието.

Николай Коев сподели, че в България вече има ресторанти на световно ниво и дори няколко, които кандидатстват за звезда Мишлен.

Според шеф Здравко Койчев – един от майсторите готвачи във Варна, Седмицата на ресторантите е добра възможност заведенията да презентират своите кухни. Специално за фестивала той разработва Европейско и Азиатско меню.

Менютата по регламент са тристепенни. Ние решихме тази година да предложим като комплимент всяко едно от двете менюта за нашите посетители. Те ще бъдат дегустационни порции да опитат нещо по специално, обяснява шеф готвачът.

Тези комплименти се наричат амюз (амюз буш от фр.е.). В меню Европа това е класическата френска лучена супа, а в меню Азия тайландска супа нар. Том юн.

„Амюз буш е подписа на главния готвач представя себе си в малка порция, да кажем хапка“, допълва шеф. Койчев.

Форматът Restaurant week води началото си от преди около 30 години в Ню Йорк. Бързо печели популярност в цяла Америка, а по-късно завладява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива. В България се провежда за 9-и път.

Подробностите чуйте в репортажа на Олга Добрева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Лютеницата си я хапваме и зима и лете, и с хляб и с кюфтенца

Лютеницата е в топ 12 на най-добрите разядки в света

Макар че сме още в разгара на лятото и е рано за приготвянето на лютеница, едно от най-обичаните и традиционни български ястия привлече вниманието ни с поредното голямо признание. То идва от специализирания сайт за кулинария TasteAtlas, който я класира на 12-то място на най-добрите разядки в света. Лютеницата получава оценка от 4.4 от възможни 5..

публикувано на 26.06.24 в 17:22

Песента "Замирисва на море" вече с видео, звучи модерно с К.LINA

“Искаме да покажем на българите, че нашето Черноморие е великолепно и си заслужава да бъде посещавано! Определено трябва да върнем у хората любовта към родните солени вълни и златни плажове.” С това послание младата певица Калина Баткова, позната с артистичния си псевдоним K.LINA, отново ни изненадва приятно в хитов сингъл с Братя Аргирови...

публикувано на 26.06.24 в 16:25
Ружа Игнатова

САЩ дават 5 млн. долара награда за информация за Ружа Игнатова

Американското правителство обявява нова награда от 5 млн. долара за информация, която би довела до ареста на криптокралицата Ружа Игнатова, а българската прокуратура се готви да ѝ повдигне задочно обвинение за финансови измами. Това обявиха в съвместно изявление посланикът на Съединените щати у нас Кенет Мертен и временно изпълняващият функциите главен..

публикувано на 26.06.24 в 16:04

Филм за делото на монахиня Валентина в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил“ във Варна

Всеки последен четвъртък от месеца в Духовно–просветния център „Св. Архангел Михаил“ предлага безплатни прожекции. Този четвъртък, 27 юни, от 18 часа, ще може да гледате филма  за  монахиня Валентина Друмева . Подробностите от разговора на репортера ни Ваня Славова с отец Георги Стоименов-председател на църковното настоятелство на храма "Св...

публикувано на 26.06.24 в 09:55

Възпитаник на Морско училище създаде първата по рода си социална мрежа за морските кадри

Първата по рода си социална мрежа за морските кадри в Европа е създадена от Светослав Георгиев, който е завършил Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна и има собствен IT бизнес.  Той обяви създаването на платформата Seaglem в Деня на моряка и обясни, че идеята е да се обединят всички професионалисти в морската индустрия.  Това е..

публикувано на 25.06.24 в 15:20

Организират воден празник за деца в неравностойно положение във Варна

Воден празник за деца в неравностойно положение под наслов „Мечтите могат да бъдат реализирани“ ще се проведе на 28 юни, от 10:00 часа, на Офицерския плаж (Втора буна). Събитието Jet Ski therapy се организира със съдействието на Община Варна.  Инициативатае специално организирана за деца с увреждания и проблеми с моториката на тялото. Те ще имат..

публикувано на 25.06.24 в 14:21

Безплатен фитнес за ученици от 25 до 28 юни във Варна

Дирекция „Спорт“ при Община Варна и Студентският спортен клуб към Икономическия университет във Варна осигуряват свободен достъп за ученици до фитнес залата на университета. Безплатните посещения могат да бъдат както индивидуални, така и групови, за цял клас, съобщават от общинския пресцентър.  Целта е да се стимулира двигателната активност на..

публикувано на 25.06.24 в 11:15