Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Майстори готвачи приготвят специалитети за Седмицата на ресторантите във Варна

Варна отново участва във фестивала Седмицата на ресторантите (Varna restaurant week) след близо 2 годишно прекъсване. Кулинарната фиеста ще продължи до 15 май. Броят на заведенията, които се включват в София, Пловдив и Варна е 29. Гостите на фестивала ще имат възможността да опитат по две менюта, специално изготвени от майсторите готвачи за събитието. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята е посетителите да опитат най-много и разнообразни вкусове в различните заведения. Един от организаторите Николай Коев казва, че има засилен интерес на любителите на фестивала след паузата, причинена от пандемията.

„Завръща се със страшна сила, жаждата за социален живот е изявена и се радвам, че успяхме да го направим. Резервациите продължават да валят. Вече са близо 600, отдавна минахме 1000 души и продължават“, разказва Николай Коев.

Всички ресторанти имат желание да участват. Ние като организатори обходихме и обиколихме някъде около 50 ресторанта в трите града. Поканихме всички, които са характерни, интересни, нови ресторанти с нови менюта, които заслужават да бъдат посетени и за наша радост повече от половината се съгласиха - най-добрите, така че гостите ще имат удоволствието да опитат интересни неща. Прекрасни са менютата, допълва организаторът на събитието.

Николай Коев сподели, че в България вече има ресторанти на световно ниво и дори няколко, които кандидатстват за звезда Мишлен.

Според шеф Здравко Койчев – един от майсторите готвачи във Варна, Седмицата на ресторантите е добра възможност заведенията да презентират своите кухни. Специално за фестивала той разработва Европейско и Азиатско меню.

Менютата по регламент са тристепенни. Ние решихме тази година да предложим като комплимент всяко едно от двете менюта за нашите посетители. Те ще бъдат дегустационни порции да опитат нещо по специално, обяснява шеф готвачът.

Тези комплименти се наричат амюз (амюз буш от фр.е.). В меню Европа това е класическата френска лучена супа, а в меню Азия тайландска супа нар. Том юн.

„Амюз буш е подписа на главния готвач представя себе си в малка порция, да кажем хапка“, допълва шеф. Койчев.

Форматът Restaurant week води началото си от преди около 30 години в Ню Йорк. Бързо печели популярност в цяла Америка, а по-късно завладява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива. В България се провежда за 9-и път.

Подробностите чуйте в репортажа на Олга Добрева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Неволите в местност Пчелина продължават

Проблемите с разкопаните улици и трудния достъп до домовете на жителите на местност Пчелина още са актуални.  Жители на местност Пчелина се срещнаха с депутата  д-р Десислав Тасков и кмета на район 'Младост" Христо Христов. Според Николай Йотов сега неволите на всички живеещи в новообразувалия се квартал са свързани с липсата на синхронизация на работата..

публикувано на 07.04.25 в 17:55

Жителите на Слънчево остават в протестна готовност срещу рекултивация на горски терен

Жителите на Слънчево, община Аксаково подготвят подписка срещу заповед на Министерството на земеделието и храните, която предвижда фирма, която се занимава с отпадъци, да рекултивира терен в близост до селото. Теренът е 85 декара, държавна собственост, които са съвсем близо до селото, обясни кметът Красимир Михалев. Оттам минава големият..

публикувано на 07.04.25 в 09:55

Априлският сняг във Варна (СНИМКИ)

Сняг вали във Варна, Добрич, Шумен, Разград, Силистра и Нос Калиакра. Дъжд вали в районите на Бургас, Ахтопол, Нос Емине, Шабла и Русе.  Количеството на валежа е от 1 до 4 мм., в Североизточна България има слаба снежна покривка от 1 см.  Температурите, измерени в 6 часа: Варна и Нос Калиакра 0 градуса; Добрич и Шумен /-1/; Разград /-2/; Силистра..

публикувано на 07.04.25 в 07:00

Силен ръст на германските туристи, Слънчев бряг отваря за Великден

Този сезон по Южното Черноморие се очаква впечатляващ ръст на туристите от Германия, показват резервациите в Слънчев бряг. Ранните записвания от немския пазар са с 35% повече от същия период на миналата година. Повече чужди туристи се очакват и по Великден. Причините са както съвпадението на католическия и източноправославния Великден, така и..

публикувано на 06.04.25 в 15:03

Парадът на лалетата в Балчик е в своя пик

Парадът на лалета в Университетската ботаническа градина в Балчик (УБГ) е в своя пик, съобщават от управата на парка. Оттам допълват, че тази година палитрата от цветове включва над 45 000 луковици от общо 63 култивари градински и ботанически лалета.  Новите сортове са 27 на брой от всички групи лалета - ранноцъфтящи, средноранни, късноцъфтящи и..

публикувано на 06.04.25 в 12:45
Снимката е илюстративна

Изследвания върху множествената склероза печелят "Оскар за наука"

Американски невролог и италиански епидемиолог, чиято работа революционизира лечението на множествената склероза, спечелиха престижната награда за пробив, наградата, наречена "Оскар за наука". Стивън Хаузър и Алберто Ашерио получиха признание за продължилия десетилетия труд в изследване на инвалидизиращото невродегенеративно заболяване, което..

публикувано на 06.04.25 в 11:40

Чешката бира е на път да бъде включена в списъка на ЮНЕСКО

Докато много любители на бира в централноевропейската държава се отказват от кръчмите, често за да спестят пари, чешките професионалисти в областта на бирата се стремят да бъдат включени в списъка на ЮНЕСКО сред световното културно наследство като възможен стимул.  Чешката бирена култура заслужава място в списъците на нематериалното наследство на..

публикувано на 06.04.25 в 10:34