Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Майстори готвачи приготвят специалитети за Седмицата на ресторантите във Варна

Варна отново участва във фестивала Седмицата на ресторантите (Varna restaurant week) след близо 2 годишно прекъсване. Кулинарната фиеста ще продължи до 15 май. Броят на заведенията, които се включват в София, Пловдив и Варна е 29. Гостите на фестивала ще имат възможността да опитат по две менюта, специално изготвени от майсторите готвачи за събитието. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята е посетителите да опитат най-много и разнообразни вкусове в различните заведения. Един от организаторите Николай Коев казва, че има засилен интерес на любителите на фестивала след паузата, причинена от пандемията.

„Завръща се със страшна сила, жаждата за социален живот е изявена и се радвам, че успяхме да го направим. Резервациите продължават да валят. Вече са близо 600, отдавна минахме 1000 души и продължават“, разказва Николай Коев.

Всички ресторанти имат желание да участват. Ние като организатори обходихме и обиколихме някъде около 50 ресторанта в трите града. Поканихме всички, които са характерни, интересни, нови ресторанти с нови менюта, които заслужават да бъдат посетени и за наша радост повече от половината се съгласиха - най-добрите, така че гостите ще имат удоволствието да опитат интересни неща. Прекрасни са менютата, допълва организаторът на събитието.

Николай Коев сподели, че в България вече има ресторанти на световно ниво и дори няколко, които кандидатстват за звезда Мишлен.

Според шеф Здравко Койчев – един от майсторите готвачи във Варна, Седмицата на ресторантите е добра възможност заведенията да презентират своите кухни. Специално за фестивала той разработва Европейско и Азиатско меню.

Менютата по регламент са тристепенни. Ние решихме тази година да предложим като комплимент всяко едно от двете менюта за нашите посетители. Те ще бъдат дегустационни порции да опитат нещо по специално, обяснява шеф готвачът.

Тези комплименти се наричат амюз (амюз буш от фр.е.). В меню Европа това е класическата френска лучена супа, а в меню Азия тайландска супа нар. Том юн.

„Амюз буш е подписа на главния готвач представя себе си в малка порция, да кажем хапка“, допълва шеф. Койчев.

Форматът Restaurant week води началото си от преди около 30 години в Ню Йорк. Бързо печели популярност в цяла Америка, а по-късно завладява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива. В България се провежда за 9-и път.

Подробностите чуйте в репортажа на Олга Добрева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо постоянната практика е ключът към усъвършенстване в трейдинга на финансовите пазари?

В трейдинга, както и в музиката, не ставаш добър, като просто четеш ноти. Можеш да изгледаш сто видеа, да изслушаш десетки експерти, но докато не започнеш сам да търгуваш, теорията си остава... просто теория. Практиката е инструмента, който изглажда суровите ръбове на знанията и ги превръща в приложими умения. Интуицията не е дарба, а резултат от..

публикувано на 29.07.25 в 11:35

Как да изглежда лицето ви по-младо

С възрастта кожата на лицето започва да губи своята плътност, еластичност и сияние. Това е напълно естествен процес, предизвикан от забавянето на клетъчната регенерация, спад в производството на колаген и излагане на външни фактори като слънце, замърсяване и стрес. Въпреки че времето не може да бъде спряно, съществуват редица професионални подходи и..

публикувано на 29.07.25 в 09:48

Безплатни турове организира Парк-музей „Владислав Варненчик“

На 4 август (понеделник), датата на която през 1935 г. цар Борис III прерязва лентата на новопостроения мавзолей на полско-унгарския крал Владислав III, Парк-музей „Владислав Варненчик“ ще работи извънредно с обичайното си работно време от 10:00 до 17:30 часа и входни такси. По случай 90-ата годишнина ще бъдат проведени два безплатни музейни тематични..

публикувано на 29.07.25 в 07:35

Варненката Мая Цонева спечели "Гран при" в Международния конкурс за вокално и танцово изкуство "Бъди звезда"

„Гранд при“ присъди единодушно журито на Мая Цонева от Варна в Международния конкурс за вокално и танцово изкуство „Бъди звезда“.  Мая Цонева я балерина от школата на Елена Бубновская и танцува от тригодишна възраст. Носителка е на много награди от национални балетни конкурси. Голямата награда на конкурса включва безплатно участие на Мая Цонева на..

публикувано на 28.07.25 в 14:41

С благодарност и чест: Радио Варна приема скулптура на Йордан Каранов за 90-годишнината си

По повод 90-годишнината от създаването си екипът на Радио Варна ще приеме в понеделник ценно дарение – бронзова скулптура на Йордан Каранов (1892 – 1975), музиковед, общественик и началник на радиостанцията в периода 1944 – 1950 г. Паметникът е дарение от художничката Калия Йорданова и нейния съпруг – скулпторът проф. Пламен Братанов. Произведението..

обновено на 28.07.25 в 14:37

Цикорията – билка, която подпомага отслабването и баланса в тялото

Постоянно се появяват нови хранителни добавки за отслабване. Но една билка успя да устои на времето и да запази доверието на потребителите – цикорията . Изсушен и смлян на прах, коренът от цикория не само потиска глада, но и подхранва полезната чревна флора, подпомагайки здравословното отслабване и цялостния баланс в организма. Какво е..

публикувано на 28.07.25 в 14:05

Йордан Каранов: Гласът, който даде тон на Варна

Йордан Каранов е български певец, вокален педагог, музиковед, завеждащ музикалния отдел на Радио София през 30-те години на ХХ век. От средата на септември 1944 г. до март 1950 г. е началник на Радио Варна. Два важни момента в развитието на Радио Варна са свързани с неговото име – превръщането на медията в център на музикалния живот на Варна и..

публикувано на 28.07.25 в 09:00