Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Майстори готвачи приготвят специалитети за Седмицата на ресторантите във Варна

Варна отново участва във фестивала Седмицата на ресторантите (Varna restaurant week) след близо 2 годишно прекъсване. Кулинарната фиеста ще продължи до 15 май. Броят на заведенията, които се включват в София, Пловдив и Варна е 29. Гостите на фестивала ще имат възможността да опитат по две менюта, специално изготвени от майсторите готвачи за събитието. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята е посетителите да опитат най-много и разнообразни вкусове в различните заведения. Един от организаторите Николай Коев казва, че има засилен интерес на любителите на фестивала след паузата, причинена от пандемията.

„Завръща се със страшна сила, жаждата за социален живот е изявена и се радвам, че успяхме да го направим. Резервациите продължават да валят. Вече са близо 600, отдавна минахме 1000 души и продължават“, разказва Николай Коев.

Всички ресторанти имат желание да участват. Ние като организатори обходихме и обиколихме някъде около 50 ресторанта в трите града. Поканихме всички, които са характерни, интересни, нови ресторанти с нови менюта, които заслужават да бъдат посетени и за наша радост повече от половината се съгласиха - най-добрите, така че гостите ще имат удоволствието да опитат интересни неща. Прекрасни са менютата, допълва организаторът на събитието.

Николай Коев сподели, че в България вече има ресторанти на световно ниво и дори няколко, които кандидатстват за звезда Мишлен.

Според шеф Здравко Койчев – един от майсторите готвачи във Варна, Седмицата на ресторантите е добра възможност заведенията да презентират своите кухни. Специално за фестивала той разработва Европейско и Азиатско меню.

Менютата по регламент са тристепенни. Ние решихме тази година да предложим като комплимент всяко едно от двете менюта за нашите посетители. Те ще бъдат дегустационни порции да опитат нещо по специално, обяснява шеф готвачът.

Тези комплименти се наричат амюз (амюз буш от фр.е.). В меню Европа това е класическата френска лучена супа, а в меню Азия тайландска супа нар. Том юн.

„Амюз буш е подписа на главния готвач представя себе си в малка порция, да кажем хапка“, допълва шеф. Койчев.

Форматът Restaurant week води началото си от преди около 30 години в Ню Йорк. Бързо печели популярност в цяла Америка, а по-късно завладява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива. В България се провежда за 9-и път.

Подробностите чуйте в репортажа на Олга Добрева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Организацията на Съюза на инвалидите в Балчик с благотворителен концерт и изложба-базар

По повод Седмицата на правата на хората с увреждания, от 1 до 5 декември, общинската организация на Съюза на инвалидите в България – Балчик, организира на 3 декември от 17.30 часа благотворителен концерт в читалище "Васил Левски". Събитието ще бъде съпроводено и от изложба-базар под мотото "И аз мога", съобщи председателят на организацията Деспина..

публикувано на 25.11.25 в 15:20

Психолог: Дигиталното насилие над жени - новият страх

Всеки ден по света 140 жени губят живота си вследствие на насилие. Една от всеки три е преживяла физическо или сексуално насилие. Това са числа, които стряскат, но зад тях стоят истински жени, истински истории и болка, която често остава невидима. Насилието рядко се вижда. Повечето жени мълчат - от срам, от страх, от убеждението,..

публикувано на 25.11.25 в 12:32

Личен лекар: Пациентите ни приемат като приятели, когато ги лекуваме десетилетия наред

Пациентите ни примат повече като приятели, когато ги лекуваме десетилетия наред. Това каза общопрактикуващият лекар д-р Янко Панделиев, който бе удостоен с награда от класацията "Лекарите, на които вярваме", организирана от вестник "24 часа". Само до септември той е провел над 5000 профилактични прегледа, като изрази благодарността си към всички негови..

публикувано на 25.11.25 в 08:53

Почитаме Свети Климент Охридски

На 25 ноември Българската православна църква отдава почит на Свети Климент Охридски.  Свети Климент Охридски е средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици.  Предполага се, че Климент е българин, роден в Югозападна Македония. Данните за живота му преди..

публикувано на 25.11.25 в 08:45

Лесна работа: Докато ноември отминава

Днес слушах мелодии, изсвирени виртуозно на акордеон. На една централна улица. Беше красиво. Минаваха ученици, влюбени двойки, родители с малки деца, приятелски компании. Минаваше целият живот, загърнат в разноцветни палта и якета. Следваше спортния си ритъм. Или потракваше с елегантни токчета. Или с делова стойка устремено вървеше към офиса, към..

публикувано на 24.11.25 в 17:15

Варна има нов олимпийски училищен отбор по химия

Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии "Д. Ив. Менделеев" във Варна вече има свои училищен олимпийски отбор по химия.  Целта на отбора е да имаме класирани ученици на всички нива на олимпиадите по химия и на други състезания на регионално и национално ниво , подчерта за Радио Варна и предаването "Новият ден" един от..

публикувано на 24.11.25 в 12:15

Църквата почита паметта на света Екатерина

На 24 ноември възпоменаваме света великомъченица Екатерина. Св. великомъченица Екатерина била изключително красива и мъдра девойка от Александрия с благороден произход. Майка ѝ била християнка и я запознала с отшелник пустинник, който я въвел в истините на вярата. Изучила в съвършенство елинската мъдрост, но над всичко обикнала Божествената премъдрост...

публикувано на 24.11.25 в 07:42