Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Майстори готвачи приготвят специалитети за Седмицата на ресторантите във Варна

Варна отново участва във фестивала Седмицата на ресторантите (Varna restaurant week) след близо 2 годишно прекъсване. Кулинарната фиеста ще продължи до 15 май. Броят на заведенията, които се включват в София, Пловдив и Варна е 29. Гостите на фестивала ще имат възможността да опитат по две менюта, специално изготвени от майсторите готвачи за събитието. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята е посетителите да опитат най-много и разнообразни вкусове в различните заведения. Един от организаторите Николай Коев казва, че има засилен интерес на любителите на фестивала след паузата, причинена от пандемията.

„Завръща се със страшна сила, жаждата за социален живот е изявена и се радвам, че успяхме да го направим. Резервациите продължават да валят. Вече са близо 600, отдавна минахме 1000 души и продължават“, разказва Николай Коев.

Всички ресторанти имат желание да участват. Ние като организатори обходихме и обиколихме някъде около 50 ресторанта в трите града. Поканихме всички, които са характерни, интересни, нови ресторанти с нови менюта, които заслужават да бъдат посетени и за наша радост повече от половината се съгласиха - най-добрите, така че гостите ще имат удоволствието да опитат интересни неща. Прекрасни са менютата, допълва организаторът на събитието.

Николай Коев сподели, че в България вече има ресторанти на световно ниво и дори няколко, които кандидатстват за звезда Мишлен.

Според шеф Здравко Койчев – един от майсторите готвачи във Варна, Седмицата на ресторантите е добра възможност заведенията да презентират своите кухни. Специално за фестивала той разработва Европейско и Азиатско меню.

Менютата по регламент са тристепенни. Ние решихме тази година да предложим като комплимент всяко едно от двете менюта за нашите посетители. Те ще бъдат дегустационни порции да опитат нещо по специално, обяснява шеф готвачът.

Тези комплименти се наричат амюз (амюз буш от фр.е.). В меню Европа това е класическата френска лучена супа, а в меню Азия тайландска супа нар. Том юн.

„Амюз буш е подписа на главния готвач представя себе си в малка порция, да кажем хапка“, допълва шеф. Койчев.

Форматът Restaurant week води началото си от преди около 30 години в Ню Йорк. Бързо печели популярност в цяла Америка, а по-късно завладява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива. В България се провежда за 9-и път.

Подробностите чуйте в репортажа на Олга Добрева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Икономически университет - Варна

Във Варна започва образователният форум "Градът като учебна площадка"

Във Варна днес започва Петият  международен образователен форум под надслов "Градът като учебна площадка. Използване на градска среда за модерно и качествено образование" в Икономическия университет.  За трета поредна година събитието включва в програмата си ученическа и студентска секция с проекти, в която 18 млади варненци ще представят своите..

публикувано на 09.10.25 в 08:08

Младият медик д-р Павло Славов: България има нужда от своите лекари, аз избирам да бъда тук

Д-р Павло Славов е току-що дипломиран лекар, който в момента е на прага на своята специализация по детска хирургия. Часове след поредния протест на младите медици в столицата, Славов изрази своята подкрепа към колегите си.  Протест на млади медици С лед години учене и лични лишения, заплащането не отговаря на професионалната инвестиция и..

публикувано на 08.10.25 в 10:30

Веселин Костадинов с изложба "40 години провокация в изкуството" във Варна

Един от утвърдените варненски скулптори, Веселин Костадинов, отбелязва 4 десетилетия творчески път с юбилейната изложба „40 години провокация в изкуството“. Експозицията ще бъде достъпна за посещение от 8 до 27 октомври 2025 г. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна. Вернисажът е днес, 8 октомври, от 17:00 до 19:00 ч. Веселин..

публикувано на 08.10.25 в 08:00

„Белогвардейски страници. От Галиполи до Варна“ – новата книга на Симеон Кулиш с премиера днес

Историкът Симеон Кулиш представя петата си книга – „Белогвардейски страници. От Галиполи до Варна. Николай Самойлович Кулиш“ . Изданието проследява живота на неговия прадядо – белоемигрант, пристигнал във Варна след Октомврийската революция в Русия.Премиерата ще се състои от 17:00 ч. днес в Държавния архив – Варна. „Това е семейна..

публикувано на 07.10.25 в 16:05

Какви са правилата за действие при опасност от наводнение?

Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" – Царево представи официални правила за действие при наводнение и реална опасност от заливане. Информацията съдържа конкретни инструкции за гражданите в различни ситуации – у дома, на открито и при пътуване с автомобил, както и насоки за предварителна подготовка и ограничаване на риска,..

публикувано на 07.10.25 в 11:26

Във Варна готови да задействат BG-ALERT при нужда

За днес Националният институт по метеорология и хидрология издава предупреждение за значителни валежи от дъжд трета степен (червен код) с количества над 65 л/кв.м. в 8 области в страната, в това число и Варна, както и за умерен и силен вятър от север – североизток по Северното Черноморие, община Варна съветва жителите да обезопасят домовете и..

публикувано на 07.10.25 в 06:20

Лесна работа: В нашата приказка

Вероятно ще се съгласите с мен. Живеем в приказка, нали? В нашата приказка големият лош вълк разрушава къщичката и се докопва до трите прасенца. Не. Да кажем така: злото кръвожадно прасе разделя трите малки кученца. Те с треперещи от страх сърчица, викат на помощ майка си. Последната, обаче, е заета да обикаля курортите и да хвърля остри послания..

публикувано на 06.10.25 в 17:45