Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състоянието на 10-те най-богати хора надхвърля общото богатство на 40% от населението на света

Снимка: Архив

Богатството на десетте най-богати хора в света надхвърля общата нетна стойност на 40% от най-бедните хора в света - 3,1 милиарда души. Това се посочва в доклад, публикуван днес от международната благотворителна и хуманитарна организация Oxfam, предаде БГНЕС.

Тя отбелязва, че в света има общо 2688 милиардери - с 573 повече отпреди две години, чието общо богатство възлиза на 12,7 трилиона долара. Oxfam посочва, че богатството на 20-те най-големи доларови милиардери надхвърля БВП на цяла Субсахарска Африка. Експертите посочват, че от началото на пандемията от коронавирус статистиката показва, че на всеки 30 часа в света се появява нов милиардер.

А през последните две години общото състояние на милиардерите е нараснало повече, отколкото през всички предходни 23 години, взети заедно. Общото им богатство сега възлиза на 13,9% от световния БВП, което е три пъти повече, отколкото през 2000 г. Икономистите посочват, че собствениците на бизнеси в областта на енергетиката и хранително-вкусовата промишленост са реализирали особено големи печалби напоследък - 453 млрд. долара за две години. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

С ритуала "зажънване" започна прибирането на реколтата в Соколово (СНИМКИ)

На първо място да сме живи и здрави и да се радваме на добра реколта. Това си пожелаха днес жителите на балчишкото село Соколово, поставяйки начало на жътвената кампания в района - с наричания, музика, хора и веселие . Техниката навлезе в пшеничените полета след ритуалното зажънване. Този ден е празник за нас, защото дава хляба ни, казват местните..

публикувано на 28.06.24 в 14:15

Европейските шампионати по хандбал във Варна със свой химн

Европейските шампионати по хандбал, които ще се проведат във Варна, вече имат свой химн, създаден от лейбъла на DJ Teddy Georgo. Летният хит на Theo Feat. Teddy Georgo, Galina & Raya – Better Late Then Never (По-добре късно, отколкото никога)  e песен, създадена специално за първенствата по плажен хандбал в България 2024.  Химнът носи енергията и..

публикувано на 28.06.24 в 10:19

Състезание по приложно колоездене за деца утре във Варна

Деца на възраст между 10 и 14 години ще се впуснат в надпреварата по приложно колоездене, която ще се проведе в събота, 29 юни на площад "Антон Новак" в Морската градина. Състезанието започва в 10:00 часа. То се организира от Спортен клуб по автомобилизъм - Варна, съвместно с КАТ-Варна, БЧК, общината и други институции и организации...

публикувано на 28.06.24 в 09:56

Варненски ученици изобретиха умна кутия, в която можем да отглеждаме зеленчуци

Ученици от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна изобретиха кутия, в която могат да се отглеждат различни растения в домашни условия. С помощта на умната машина за зеленчуци и билки с хидропоника всеки може да си бере свежа салата от кухнята.  Това вече е възможно благодарение на изобретението на четиримата ученици от МГ-Варна  и тяхната..

публикувано на 27.06.24 в 13:47

От Бюрото по труда разясняват на открито за свободни работни места и схеми за заетост и обучение в Балчик

До 14.30 часа днес експертите са на главната улица "Черно море" в отсечката към местния клон на Бюрото по труда. Разясняват възможностите за придобиване на нови умения. По електронен път с подаване на заявление могат да бъдат получени ваучери за обучения, напълно безплатно: за придобиване на квалификация, умения и кариерно развитие на заета и самонаети..

публикувано на 27.06.24 в 12:30

Българите са пътували най-често до Турция, Гърция и Румъния през май

Пътуванията на български граждани в чужбина през май 2024 г. са 808.3 хил. или с 4.6% повече от май 2023 година. Регистрирано е увеличение на пътуванията по следните цели: почивка и екскурзия - с 13.8%, със служебна цел - с 2.8%, докато тези с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) намаляват с 2.4%, сочат данните..

публикувано на 27.06.24 в 11:22

Заради инциденти велоклуб предлага велотрасета в пешеходните зони

Да бъдат свързани съществуващите велоалеи във Варна чрез маркирането с декоративни елементи на велотрасета през пешеходната зона на бул.Княз Борис първи и през Морската градина. Това предложение велоклуб „Спартак“ обсъдиха съветниците от ПК „Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“ към Общински съвет-Варна. Комисията реши, че трябва да..

публикувано на 27.06.24 в 08:20