Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драган Милев-Дари за музиката, картините и пътешествията

Колоритният артист представя свои картини и екзотични музикални инструменти за първи път пред варненската публика

Музиката и изобразителното изкуство се преплитат в едно в пътуващата изложба на колоритния художник, музикант и пътешественик Драган Милев-Дари. Тя е наредена в младежкото алтернативно пространство за култура РеБонкърс.

Освен картините, които изобразяват най-различни елементи от неговото цветно ежедневие, днес от 19.30 часа Дари и негови приятели ще зарадват варненската публика с изпълнения с екзотичните музикални инструменти, които той е събирал по време на пътуванията си по света. Един от най-атрактивните е т.нар. итаки от Австралия - инструмент, който е направен от клон на топола и е използван от аборигените за местни ритуали.


Посетителите на изложбата в културното пространство РеБонкърс могат да видят десетки картини, вдъхновени от музиката и пъстрото ежедневие на художника, което включва пътувания, срещи с най-различни хора, изследване на културите и обичаите и на живота като цяло с всичките му видими и невидими сили.

"Обичам да рисувам много лични неща. Някои от най-личните ми даже вече ги изкупиха. На една от картините ми съм изобразил моето ателие в София, има много и най-различни предмети от ежедневието ми. На една от снимките е и моя мотор, който карам от повече от 35 години. Той е произведен през 1938 година и е бил част от царската армия", сподели с усмивка Драган Милев-Дари. Много често в произведенията му може да видите любимия му град Созопол, за който разказва навсякъде по света.


Още с влизането в РеБонкърс може да бъде видян и един много интересен и нетрадиционен шах, изработен собственоръчно от Дари. Той е направен с фигури от различна дъверсина, а шахматното поле е от традиционна дъска за баница. Шахът изобразява единствената битка загубена от Чингиз Хан. Тя е срещу сребърните българи и е наречена овчата битка.


Драган Милев-Дари е обикалял много интересни места по света, включително и Хималаите, където е свирил с други известни български музиканти през 90-те години. Някои от преживяванията му са вплетени в картините. Според него за да си истински пътешественик, трябва да излезеш далеч извън пределите на традиционния турист

"Много често мои познати, които са пътували ми показват снимките от интериора на петзвездни хотели или пък природата. За природата в дадена държава можеш да видиш и прочетеш навсякъде. Истиснкото пътешествие е да отидеш при местните хора. Да разговаряш с тях. Да спиш при тях. Дори и да те оберат. Ходил съм на места, за които са ми казвали, че не се излиза жив", разказа с усмивка Дари.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с Драган Милев-Дари:





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Румяна Дечева

Румяна Дечева: Трябва да говорим за Брюксел като за наша отговорност

Вместо да говорим за Брюксел като за нещо далечно, трябва да говорим за него като голяма отговорност и наше участие в решението на големите проблеми. Живеем в нова ситуация, геополитически светът е много по-различен от последните избори. Ние трябва да бъдем част от решението, което ако не го направим, ще бъдем, част от проблема в бъдещето развитие на ЕС...

публикувано на 06.06.24 в 08:10

Particules - музикални диалози от света на електрониката

Когато представят музиката си на живо, Particules обичат да превземат пространството както звуково, така и визуално. Предстои им участие на фестивала "Варуша юг" във Велико Търново, а през август и във Варна. Програмата на проекта следете в социалните му профили, а целия разговор с Виктор Проданов и Цветан Момчилов в предаването 45 оборота в минута..

публикувано на 05.06.24 в 08:15

20 години Фондация „Радост за нашите деца“ – години на доверие

20 години от създаването си празнува днес варненската Фондация „Радост за нашите деца“. На 4 юни 2004 година седем майки на деца с увреждания, водени от потребностите на децата си и нуждите на семействата им, решават да регистрират неправителствена организация в обществена полза.  Тогава липсват социални услуги насочени към родители с деца със..

публикувано на 04.06.24 в 09:48

Образователният министър открива конференция за предучилищното и началното образование край Варна

Националната конференция "Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование" ще се проведе  днес и утре (4 и 5 юни) в курортния комплекс "Златни пясъци".  Очаква се над 200 души - директори на детски градини, на начални, основни и средни училища, експерти в областта на образованието, да се включат в  събитието, което ще бъде..

публикувано на 04.06.24 в 08:30

Ракът на гърдата изпреварва сърдечно-съдовите заболявания у нас

Записват по 6 общински програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве Община Варна стартира шест програми за промоция, профилактика и рехабилитация на общественото здраве. Записванията за тях започват от днес (с някои изключения) и ще продължат до изчерпване на средствата по програмите.  I. Общинска програма „Хипотерапия..

публикувано на 03.06.24 в 03:25

Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA): Музиката е комуникация

Интервю с Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA) С последните си няколко издания SONATA ARCTICA бяха променили посоката и смело бяха нагазили в рока и акустиката. За щастие на феновете, групата се осъзна и изкара „Clear Cold Beyond“, който е директно завръщане към пауър метъл корените на SONATA ARCTICA. Добър повод клавиристът Henrik..

публикувано на 02.06.24 в 11:04

Пулмолог: Безвредно пушене няма

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу..

публикувано на 31.05.24 в 10:15