Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Аврамов: По-вероятни са предсрочни избори, отколкото правителство в рамките на настоящия парламент

Димитър Аврамов
Снимка: БГНЕС

Днес държавният глава Румен Радев ще продължи консултациите с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчването на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент. В 9.00 часа са насрочени консултации с представители на парламентарната група на "Има такъв народ", от 10.15 часа – с представители на „Демократична България“, а от 11.30 часа – с представители на парламентарната група на партия "Възраждане".

Припомняме, че вчера не се състояха консултациите между президента и партия „Продължаваме промяната”, защото депутатите били на бюджетна комисия, която гледа актуализацията на бюджета. Вече на няколко пъти Кирил Петков заяви, че ще опита да състави нов кабинет.  По думите му основният състав ще бъде същият.

С кои основни проблеми ще трябва да се справят коментира за Радио Варна политологът Димитър Аврамов:

Премиерът Кирил Петков пристига за срещата на върха на ЕС в Брюксел, 23 юни 2022 г."Ако има нещо, което им създава проблеми, то е в наивистично крайния тон на изказвания на премиера и ако той не промени този начин на комуникация, рискува да има все по-малко партньори.", заяви в интервю за Радио Варна политологът Димитър Аврамов.

По думите на Аврамов "президентът Радев се опитва да се изживява като особена институция, която стои над парламентарната политическа конструкция и система и се опитва да пляска по пръстите политически лидери, депутати и изобщо хора от парламентарния сектор тогава, когато нещо не му харесва. Няма такава роля в българската конституция, а и президентът Радев е стъпил на погрешен политически коловоз." 

Политическият специалист напомни, че партия "Продължаваме промяната" е втора политическа сила, която не може да намери общ език с президента Радев.

"Продължаваме промяната" трябва да бъдат малко по-смирени в начина си на политическа комуникация и да разбират, че представляват една значима част от българските избиратели, но не достатъчна, за да налагат позиции.", подчерта Аврамов. 

По думите му много по-вероятни са предсрочните парламентарни избори, отколкото правителство в рамките на този парламент, което да е логически обосновано.

Станислав Бачев, политолог: Отказът от консултации на ПП е сигнал към президента

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ракът на гърдата изпреварва сърдечно-съдовите заболявания у нас

Записват по 6 общински програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве Община Варна стартира шест програми за промоция, профилактика и рехабилитация на общественото здраве. Записванията за тях започват от днес (с някои изключения) и ще продължат до изчерпване на средствата по програмите.  I. Общинска програма „Хипотерапия..

публикувано на 03.06.24 в 03:25

Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA): Музиката е комуникация

Интервю с Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA) С последните си няколко издания SONATA ARCTICA бяха променили посоката и смело бяха нагазили в рока и акустиката. За щастие на феновете, групата се осъзна и изкара „Clear Cold Beyond“, който е директно завръщане към пауър метъл корените на SONATA ARCTICA. Добър повод клавиристът Henrik..

публикувано на 02.06.24 в 11:04

Пулмолог: Безвредно пушене няма

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу..

публикувано на 31.05.24 в 10:15
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 31.05.24 в 08:10

Даниела Белчева: Това, което живо ме интересува, са човешките взаимоотношения

Песните на Даниела Белчева имат свойството да проникват дълбоко в слушателя. Правят го по фин и деликатен начин, почти незабележимо - сякаш винаги са били там. В момента певицата работи върху третия си албум, който ще излезе в края на юни. Той ще съдържа девет песни, а заглавието му е "Naive" ("Наивна"). Наивността е една линия, която..

публикувано на 30.05.24 в 08:00

Радослава Бекова: Рибата в Черно море става все по-дребна

По-високата температура на водата в Черно море води до по-ранно полово съзряване на рибата, което е сериозен проблем, защото забраните за улов не са съобразени с тази промяна. Това каза за Радио Варна д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН и допълни: "По-ранното полово съзряване на рибите започва дори при повишаване на..

публикувано на 29.05.24 в 06:58

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..

публикувано на 28.05.24 в 13:47