Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К.д.п.Денчо Добрев: БМКЦ-Варна организира курсове за моряци и при един желаещ

15
К.д.п.Денчо Добрев
Снимка: личен архив

Редовно провеждане на всички квалификационни курсове за моряци през цялата година и без прекъсване, поради набиране на хора, провежда Българският морски квалификационен център /БМКЦ/ във Варна. Това заяви в предаването „Новият ден“ новият изпълнителен директор на центъра к.д.п. Денчо Добрев. Той представи своята визия за развитието на центъра, като подчерта, че дори и един човек да заяви желание за обучение, ще бъде проведен курс. До сега се налагаше моряците да чакат да се събере група с определен брой хора, за да се проведе курс, но вече не е така, категоричен е капитан Добрев.

БМКЦ има много добра материална база и симулаторът е много добър, но се нуждаем от неща свързани с практическите упражнения на полигон, като нови системи за комуникации, защото при нас всичко трябва да отговаря на стандартите като за кораб, каза още кап.Добрев.

Той допълни, че интерес към обучението в центъра проявяват моряци от цял свят и за повишение на квалификацията си в БМКЦ заявка са дали моряци от Бангладеш, Холандия, водят се преговори и с Нигерия. Редовно на курсове в центъра се явяват и моряци от Италия и Сърбия.



Четири кораба има в активите на БМКЦ – двата ферибота „Героите на Одеса“ и „Героите на Севастопол“ , учебният ветроходен кораб „Калиакра“ и пасажерският кораб „Атанас Димитров“.

УВК „Калиакра“ е с удължен клас до края на август, но плаване няма да бъде извършвано, защото е планирано да се направи класов ремонт на ветрохода. БМКЦ не може да поддържа кораба в добро състояние и да участва плавателният съд в регати, както преди години, обясни кап. Добрев и допълни, че целево финансиране за „Калиакра“ от държавата няма. Ремонтът, който сега ще бъде извършен ще е на стойност близо 100 000 лева, осигурени от центъра.


Фериботът „Героите на Севастопол“ е на плаване под ръководството на Параходство БМФ и извършва курсове от Варна до Поти.

Фериботът „Героите на Одеса“ вече три години стои вързан във фериботния терминал в Белослав. При него корпусът е добре, но всички системи, които се ползват на кораба, с годините се развалят. БМКЦ няма финансовата възможност да поддържа кораба в добро състояние, обясни кап. Добрев и допълни, че по негови груби сметки един първоначален ремонт на кораба ще струва най-малко към 3 милиона лева.

Капитан Добрев определи ситуацията със състоянието на пасажерския кораб „Атанас Димитров“ като „плачевна“. Корабът е вързан вече 7 години в трети канал и според директора на БМКЦ възстановяването му е невъзможно. За този кораб е възможна приватизация или да отиде за старо желязо, допълни кап. Добрев.


Капитан Денчо Добрев е роден през 1978 г. в Горна Оряховица. Завършва средно образование в Математическата гимназия във Варна. Има магистърска степен от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ със специалност "Корабоводене". Магистър по икономика с придобита квалификация по „Логистичен мениджмънт“ от ИУ-Варна. Започва кариерата си в Параходство БМФ, след което продължава в кипърската компания „Uniteam Marine“. Започва работа в БМКЦ като хоноруван преподавател през 2010 година. Назначен е за ръководител на отдел „Учебна дейност“ в центъра през 2021 година. От 2022 г. вече е изпълнителен директор на БМКЦ.


Всички снимки в публикацията са на БМКЦ-Варна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

От днес се въвежда нов образец на българска лична карта

От понеделник Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта. С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка...

публикувано на 17.06.24 в 08:12
Минерален извор, с. Царевци

В Аврен се вижда края на проблема с водата

До края на юни трябва да започне подмяната на тръбопровода на Аврен, съобщи за Радио Варна кметът на общината Емануил Манолов. Работата по това ще отнеме месеци, но трябва да реши дългогодишния проблем с водата в населеното място. През летните месеци  ще има и масови проверки за кражба на вода.  В десетки населени места в страната, с..

публикувано на 17.06.24 в 08:10

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна: ·   На  17.06.2024  г. В периода  08:30  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр...

публикувано на 17.06.24 в 06:22
Залив в Балчик

Слънце и облаци в понеделник

Днес ще е предимно слънчево, в следобедните часове с купеста облачност. Ще духа слаб вятър от запад и югозапад, следобед по Черноморието – бриз. Максимални температури между 29° и 34°, по крайбрежието 26°-29°, за Варна около 28°.  Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 21°-23°. Изгрев на Слънцето за Варна в 5 часа и 31..

публикувано на 17.06.24 в 05:59

Затварят Южния вход на мол във Варна заради ремонтни дейности

В понеделник, 17 юни започва ремонт на подхода к ъм паркингите на търговския център на ул. "Андрей Сахаров" във Варна, от страната на Автогара Варна.  Поради тази причина в ременно ще бъде затворен Южният вход на търговския център.  Ремонтните дейности ще започнат на 17 юни (понеделник) и ще продължат до 15 юли 2024 г.  Отворени за моторни..

публикувано на 16.06.24 в 17:55

Пореден криминален случай по време на ЕВРО 2024 в Германия

Пореден криминален случай се разигра в германския град Хамбург часове преди сблъсъка от Европейското първенство по футбол между Полша и Нидерландия. Въоръжен привърженик на Нидерландия нападна полицаи, които го простреляха и нападателят бе откаран с линейка в болница в тежко състояние. Първоначално полицаите са се опитали да неутрализират мъжа със..

публикувано на 16.06.24 в 15:48

Над 90 държави подкрепят териториалната цялост на Украйна

В проектодекларацията на международната конференция, която се провежда в Швейцария, се призовава за зачитане на украинската територия и се отхвърля всяка ядрена заплаха срещу страната. Служебният министър-председател Димитър Главчев, който участва във форума, заяви, че: "България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и..

публикувано на 16.06.24 в 15:26