Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненецът, който шие костюмите на Стинг

В родния си град е известен като Бомбев, а в САЩ като Лудия шивач

Ако сте почитатели на Стинг и следите концертите от последното му турне, сигурно сте заблязали екстравагантното му сценично облекло. На един от последните си концерти в Лас Вегас той изпълни хитовете си облечен с ярко жълто сако с тениска. Надали някой би предположил, че част от дрескода на любимата на милиони по света рок звезда е дело на българин.

Той се казва Милен Кръстев. Роден е във Варна, но от дълги години живее отвъд океана. В родния си град е известен с прозвището Бомбев, а в САЩ като Лудия шивач, който може да направи чудеса с шев и кройка. За него няма невъзможни неща в шиенето. Кроил е за световноизвестни дизайнери, които правят костюми за телевизионни предавания и за холивудски продукции.


Въпреки успехите и славата, Милен е изключително земен човек, който не е забравил откъде е тръгнал. Говори с носталгия за България и родната си Варна. Интервюто, което наравихме започна с уговорката да си говорим на ти – приятелски и откровено. Първият въпрос беше как се е запалил по шиенето.

Цветни летни шорти и екстравагантно зимно яке предначертават пътя му в света на модата

„По онова време в училище ходихме с униформи, които бяха еднотипни и неудобни. По магазините също нямаше кой знае какъв избор на дрехи“, споделя Милен.

След като навлизат обаче чуждестранните реклами и списания, вдъхновен от видяното, той решава да направи нещо.

„Тогава имаше много платове. И така реших да си направя едни шорти. Те бяха с цветя. Когато отидох на плажа беше супер яко, защото хората викаха „егати шортите“. Направих си и втори чифт. Този път с джобове. После дойде зимата. И си казах, защо да не направя яке. Отидох в магазина на гарата, където продаваха шушляк. Направих набързо якето, даже малко палачорски. Облякох го и като отидох на тогавашния клуб „Бонкърс“, то заблестя от белите светлини вътре. Много го харесаха. И започнаха мои приятели да ме молят да им направя якета. Един от тях е Николай Гуцов-Гуцата, който имаше усещане за по-модерни и екстравагантни дрехи. И така, от приказка на приказка, в един момент пред вкъщи се извиваха опашки с желаещи да им шия дрехи“, спомни си Милен Кръстев.

Американската мечта

Милен Кръстев е завършил Спортно училище „Георги Бенковски“ във Варна с академично гребане. Висшето си образование изкарва в Морско училище „Никола Й. Вапцаров“. Страстта му към шиенето обаче винаги е вземала превес.

„Моята сестра също работи във висшата мода в САЩ. Във Варна я знаят като Иля. Един ден ме попита дали искам да замина за Щатите с нея. Каза ми, че с тези неща, които правя в България с шиенето, там ще съм още по-добре. И тогава реших да я последвам“, разкри Милен.

В Щатите той завършва магистратура по висша мода, което му дава перспектива да се развива в тази индустрия.

Аз съм учил за дизайнер, но винаги съм се справял по-добре с кройката и самата изработка на дрехите. Целият процес в този занаят е в изработването на дрехата. Ти може да я мислиш 15 дена ако искаш тази дреха, но ако не можеш да я изработиш, по-добре спри да мислиш“, каза още варненския шивач.


Шивачът на Стинг

Както вече писах малко по-горе, Милен Кръстев е работил с много известни дизайнери. Това му помага и за следващата голяма стъпка в кариерата – да шие дрехи за една от световните звезди в музиката.

„Един ден в ателието ми в Ню Йорк дойде импресариото на Стинг. Той ме помоли да му ушия един панталон. Даде ми една оранжева кожа и ми каза „Прави каквото искаш“. А на мен ми е най-приятно когато ми гласуват доверие. Направих тези панталони, които много му харесаха и тогава той ми каза, че са били за Стинг. Каза ми и да не се притеснявам и че сега тепърва започваме да го обличаме за турнето му. Първо той пя в Лас Вегас, сега е в Европа, след което отново се връща във Вегас“, разказа с усмивка Милен.


Любовта към моторите и камионите

48-годишният Милен Кръстев е баща на три деца. Сподели, че обича да прекарва свободното си време с децата и семейството. Най-голямото му хоби си остава шиенето, но когато шивачните машини не са в полезрението му, в него влизат мотора и камиона.

„Много обичам в свободното си време да си се занимавам с тях. Нали знаеш, нещо да си човъркаш по тях“, сподели Милен.

Той членува в различни форуми за мотори, където първоначалния му никнейм е Лудия шивач. Оттам идва и прякорът, с който е известен в САЩ.

„То дойде малко от приказката за храбрия шивач. Всъщност, първоначално в тези форуми, в които членувах се бях писал Бомбев, но някак си това в Щатите не вървеше, особено в тези терористични времена. Като им кажех на хората „бомб“ и това ги притесняваше“, сподели с усмивка Лудия шивач.

А защо Бомбев?

Тук историята е изключително любопитна. Когато е в 4 клас, Милен бърка в контакта с два пергела и инсталацията в училището гръмва.

„Тогава беше модерно да се гърмят бушоните в училище. Правехме го във вторите смени. Мурафета беше да вземеш два пергела и да ги държиш за моливите за да се изолират. Вкарваш ги в контакта, буша гърми и всичко е шест. Да де, ама по онова време бушоните не ги сменяха, а ги оправяха с нови телчета. И като дойде моя ред да бръкна с пергелите, почти цялата инсталация гръмна. И оттам дойде Бомбев. Даже във Варна тези които ме познават, не знаят името ми, а ме знаят като Бомбев.

Варна му липсва

„Най-много от Варна ми липсва приказката с хората. Тук в Америка хората не бъбрят. Няма го това да излезеш с приятели и да си „разтягате локуми“. Да си кажеш нещо, както се казва да си „начешеш езика“. Тя и нашата реч е много по-изразителна. Аз си говоря с мои приятели по телефона или по интернет, но липсва това да седнете на маса и да си говорите“, каза още Милен Кръстев.

99% талант и 1% труд или обратното?

„Предпочитам да имам 99% талант. Винаги казвам, че съм много мързелив, затова работя много точно и бързо, че да мога да си почивам през останалото време. Без талант, само с труд, няма да стане. Бил съм преподавател в университета по шев и кройка. И там ги виждаш децата, които идват със заложбата и почвата, в която можеш да посадиш нещо. Идват обаче и купищата без талант, които са като зарчета без числа“, сподели Милен Кръстев.

Работата като призвание

Милен Кръстев е убеден, че когато обичаш това, което работиш, тогава то не е работа.

„На мен живота ми е свързан с това, което правя. Това е моят занаят. Ателието ми е на две крачки. Където и да отида по света, целият „цирк“ пътува с мен, всичките ми машини и оборудване. Затова се възхищавам на човека, който свири на флейта. Слага я в джоба и заминава. А този, който свири на пиано да му мисли“, пошегува се Милен Кръстев.

Цаца, бира и пържени картофки

„Пожелавам на всички варненци и слушатели на Радио Варна порция цаца, пържени картофи и една студена бира на плажа. Ей такова нещо няма никъде. Ако ядеш цаца и картофки и пиеш бира значи си обграден с хубави хора. Аз никога не съм виждал някой да пие бира и да яде цаца и картофи и да е тъжен“, каза с усмивка Милен.

Това е Милен Кръстев – варненският шивач и дизайнер, който стои зад сценичната визия на големия Стинг и който с шев и кройка покорява върхове по света. Човек, който е сбъднал голямата си мечта, но мечтае за цацата, пържените картофки и бирата. Защото истинското щастие се крие в малките неща.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с Милен Кръстев:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мариана Хил: Родният език е това, което те прави такъв какъвто си

Българският език има уникалната възможност да бъде много многопластов. Винаги може да предаде нещо, което е заимствано отвън. Това заяви в интервю за БГНЕС Мариана Хил. Мариана Хил е един от най-известните преводачи в България. От телевизионния екран често звучи гласа й – от традиционния..

публикувано на 24.05.24 в 16:25

Axel Julius (SCANNER): Има хора, които винаги ще чакат някой да им каже как да живеят

Интервю с Axel Julius (SCANNER) SCANNER издават дебюта си „Hypertrace” през 1988 година. За съжаление различни неизбежни проблеми се оказват препъни камък бандата да получи заслуженото признание. Единствено волята на Axel Julius успява да задържи групата на повърхността вече близо 40 години. На 6 юни SCANNER ще направят първи хедлайнърски концерт..

публикувано на 24.05.24 в 15:25

Guilhermino Martins (SERRABULHO): От едната страна е Роналдо, от другата сме ние

Интервю с Guilhermino Martins (SERRABULHO) 31 май и 1 юни са датите, на които София ще бъде домакин на екстремната танцова вечеринка „Grind Over Sofia 2024”. Мястото е клуб „При черепите”. Органзатори са  сат „Autumn Souls of Sofia”. Големият хедлайнър са SINNISTER, а една от другите основни банди са протугалците от SERRABULHO. Техният басист..

публикувано на 24.05.24 в 15:00

Млади учители от Хуманитарната гимназия във Варна: Работата с деца е предизвикателство и дар

121 блока ще се включат в празничното шествие за 24 май тази година във Варна. Сред тях са учениците от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски".  1 288 деца учат в гимназията.  "Усещам този празник като най-светлия, най-българския празник", подчерта директорът Емил Груев.  Даниела Стойнова ни среща с младите учители..

публикувано на 23.05.24 в 15:10

Диригентът Валентина Георгиева: Много важно е да продължаваме да палим децата

Целият творчески сезон на смесен хор „Черноморски звуци“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“ е посветен на 110-годишнината на състава, която се навършва през 2024-а. Кулминацията е 12-ото издание на международния хоров конкурс, носещ същото име, от 12 до 16 юни, с който се поставя начало на фестивалното лято в Балчик. 23 са..

публикувано на 23.05.24 в 08:05

Младият пианист Жельо Тодоров: Когато седна пред пианото, забравям за всичко

Ученикът от Националното училище по изкуства "Добри Христов" във Варна, Жельо Тодоров,  спечели първо място на международен конкурс по пиано в Орбетело, Италия.  Единайсетокласникът завоюва най-високия резултат както в своята категория, така и за целия конкурс - 99 от 100 точки.  В конкурса той се представи с произведения на Ференц Лист - Мефисто валс..

публикувано на 22.05.24 в 08:00

Нестинарка: Жаравата има невидима сила, която те води в танца

Нестинарство е един от най-старите български обичаи и за първи път е документиран писмено през 1862 г. от Петко Р. Славейков. На 3 юни по стар стил отбелязваме празника на св. св. Константин и Елена. Характерни за този празник са нестинарските танци, които са сложен комплекс от обредност и вяра. Днес е запазен само в няколко села в планината..

публикувано на 21.05.24 в 08:15