Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 145 години от Шипченската епопея

Паметникът на свободата на връх Шипка
Снимка: БГНЕС

Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея.

Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

Честванията се провеждат под патронажа на държавния глава Румен Радев.

В тях ще участва вицепрезидентът Илияна Йотова, която ще се изкачи на връх Шипка в събота.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов също ще почете паметта на загиналите за освобождението и националното обединение на България, ще присъства и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.

На историческия връх Шипка на тържествена церемония от 11.30 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя. Министърът на отбраната ще открие фотодокументалната изложба „Випуските на свободата – Шипченски, Орловски, Бузлуджански, Шейновски, Опълченски…“. За първи път на това място ще се проведе и националната информационна кампания „Бъди войник“. На нея ще бъдат представени основни военни формирования от видовете въоръжени сили с показ на въоръжение и техника и ще бъде предоставена актуална информация за интересуващите се от военна кариера.

От 20.00 ч същата вечер в храм-паметника „Света Петка“ в местността „Петрова нива“ министър Димитър Стоянов ще присъства на заупокойната молитва за загиналите преображенци за 119 години от Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.). По време на тържествената проверка (заря) той ще приеме почетния строй и ще произнесе слово по случай годишнината.

Армията поставя още един акцент в съботния ден, а именно кампанията „Бъди войник”.

На 20 август от 10:00 часа на големия паркинг на връх Шипка всички гости на тържествата ще могат да видят различните структури на Министерството на отбраната и формирования на Българската армия. Събитието има за цел да „извади” Българската армия пред обществото, да ориентира младите хора към военната професия и да издигане авторитета на въоръжените сили. Кампанията има амбицията да създаде положителни нагласи сред обществеността в райони, в които няма традиционно военни формирования и структури на Министерството на отбраната, гражданството да се запознае със социалния статут на военнослужещия, както и с възможностите за личностно и професионално развитие във Въоръжените сили на Република България. Ще бъде направен статичен и динамичен показ на военна техника, снаряжение и оборудване на Сухопътните войски и специалните сили, тактики и процедури, демонстрации.
По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ако корабните компании не се адаптират към зелените технологии, ще бъдат извън бизнеса

Процесът на въвеждане на новите зелени технологии в морския бизнес е необратим. Вече се въвеждат нормативни промени и изисквания към плавателните съдове и към екипажите, и който не може да се адаптира, ще фалира. Това коментира във Варна капитан Станислав Стоянов - председател на Българската асоциация на морските капитани , който участва в..

публикувано на 19.09.24 в 11:25
Екатерина Захариева

Парламентът освободи Екатерина Захариева като депутат

Народното събрание прекрати правомощията на Екатерина Захариева като депутат , съобщава БНР. Причината за напускането на парламента е номинацията и за еврокомисар. Захариева бе предложена от председателя на ЕК Урсула Фон Дер Лайен за ресор "Стартъпи, изследвания и иновации". 184 депутати гласуваха "за", петима бяха против, трима се въздържаха.

публикувано на 19.09.24 в 10:31

Илин Димитров: Летният сезон беше труден, но сравнително успешен

Летният туристически сазон е към своя край. Той беше труден, но сравнително успешен. Това каза за Радио Варна бившият служебен министър на туризма, а сега секретар на президента по култура, образование и туризъм Илин Димитров. По думите му, летният сезон е малко по-добър от миналогодишния. Малко по-слаби са резултатите спрямо рекордния за..

публикувано на 19.09.24 в 10:21
Снимката е илюстративна

По старо мостче преминават хора и коли в местността Св. Никола, притесняват се от инциденти

Хора и коли имат проблем с преминаването по стар малък мост в местността Св. Никола във Варна, който се намира до ул. "Арх. Костадин Яръмов". Съоръжението е в непосредствена близост до бившата спирка "Почивка" и спрения и впоследствие - пуснат, светофар в района.  Временно не работи светофарът до кръговото на "Почивка", причината - ремонтни дейности..

публикувано на 19.09.24 в 10:10
Снимката е илюстративна

Община Варна: Хиляди фишове са съставени за паркиране в нарушение

24 хиляди фиша за неправилно паркиране са издадени от началото на годината досега в синята зона във Варна. Това каза в предаването „Новият ден“ на Радио Варна Илия Коев, заместник-кмет по обществен ред и сигурност в община Варна. Минималната стойност на глобата е 20 лв. , а размерът на събраните средства е близо половин милион лева, допълни..

публикувано на 19.09.24 в 10:08

Ремонтират основно пристройката към музея "Георги Велчев" във Варна

Около 544 хиляди лева с ДДС са предвидени за реконструкцията на пристройката към Художествен музей „Георги Велчев“ с цел приспособяването за фондохранилище и в арт-център. Община Варна предстои да обяви обществена поръчка следващата седмица. Ще се изградят нов покрив, допълнителни конструктивни елементи, разпределителни зидове, подови покрития,..

публикувано на 19.09.24 в 10:06

Сдвояват пациентските досиета с приложението "еЗдраве" в Балчик

Дейности по сдвояване на електронното пациентско досие с мобилно устройство ще има днес и утре (19 и 20 септември)  в сградата на Община Балчик. Мобилното приложение "еЗдраве" осигурява на всеки българин възможността за персонализиран достъп до личното му електронно здравно досие. Най-важното, което трябва да знаят желаещите, е, че за да бъде сдвоено..

публикувано на 19.09.24 в 09:59