Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е матурата по желание по 6 предмета

2
Снимка: Румен Сарандев

Днес зрелостниците се явяват на  матурите по желание по шест предмета. Задачите по математика, философия, история и цивилизации, география и икономика и биология и здравно образование ще са по изучаваното в общообразователната подготовка, а по руски език – от профилираната подготовка.

От 14 часа в същия ден се предлага да се проведат изпитите по английски, руски и немски език, по физика и астрономия и химия и опазване на околната среда. Всички те са за знания, придобити в общообразователната подготовка.

На матури през август имат право да се явят зрелостници, които не са били допуснати до тях на минали сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предишно явяване. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва удостоверяването на съответствието на машините

Започва удостоверяването на съответствието на машините за предстоящите на 9 юни избори за Народно събрание и за Европейски парламент, предаде БНР. След края на работния ден вчера ЦИК предаде устройствата на Министерството на електронното управление.  Екипите, ангажирани с процеса, ще работят в режим, който да гарантира завършването му в срок,..

публикувано на 11.05.24 в 11:15

Първият безплатен предизборен диспут в ефира на Радио Варна (ВИДЕО)

Първият безплатен предизборен диспут в ефира на Радио Варна, във връзка с предстоящите на 9 юни избори 2 в 1 за Народно събрание и Европейски парламент, се проведе днес - 11 май, от 10 часа. В него участие взеха кандидати за народни представители, които дискутираха по темата  „Регионални политики за решаване на проблемите на Черноморието и..

публикувано на 11.05.24 в 09:05

Авария оставя до обяд хиляди варненци без вода

До около 12 часа без вода ще са варненци заключени между бул. "Левски", ул. "Царевец", бул. "Княз Борис I", бул. "Христо Ботев" и ул. "Тодор Влайков". Причината е авария на магистрален водопровод, а хората са без вода още от полунощ.

публикувано на 11.05.24 в 08:54

Фолклорен и кулинарен празник в Белослав

Втори фолклорен и кулинарен празник ще се проведе в Белослав. Специални гости ще бъдат Ути Бъчваров и Валя Балканска. Празникът е днес в местност "Авренска поляна", а началото е точно в 9 часа с кулинарната програма. В 10 часа започват и фолклорните изпълнения на групи и състави от Белослав и селата Страшимирово, Езерово и Разделна. Ето и..

публикувано на 11.05.24 в 08:22

Мото шествие с поклоннически маршрут днес от Плиска до Варна

Мото шествие под надслов „По пътя на вярата и буквите“ ще се проведе тази събота, 11 май - денят, в който Българската православна църква чества Светите равноапостоли Кирил и Методий. Маршрутът ще е поклоннически и ще премине през обекти свързани с ранното християнство и разпространението на българската писменост.  Началото ще е от 12,30..

публикувано на 11.05.24 в 07:00

Какво ще е времето на 11 май?

Днес ще има променлива облачност, преди обед по-значителна на югоизток, а над Североизточна България намаляваща до слънчево. Ще духа умерен, по крайбрежието с пориви до силен североизточен вятър, следобед вятърът ще се ориентира от север и северозапад и бързо ще отслабне.  Максимални температури между 17° и 22°, за Варна 19-20. Вълнение на морето 4..

публикувано на 11.05.24 в 05:42

Временно затворени улици и промени в градския транспорт за Маратон Варна в неделя

Във връзка с провеждането на „Маратон Варна 2024“ в неделя, 12 май, ще бъдат въведени временни промени в организацията на движението в централната част на града. С променен маршрут и разписание ще бъдат и осем линии на градския транспорт. Още от 20:00 часа на 11.05.2024 г. до приключване на мероприятието около 15:00 часа на 12.05.2024 г. се спира..

публикувано на 10.05.24 в 18:09