Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Всичко, което трябва да знаете за поликарбонатните покриви

Що се отнася до покривните материали, поликарбонатът е може би един от най-рентабилните, леки, достъпни и гъвкави налични решения. Освен това се използва по-често за покриви, отколкото повечето хора си мислят. Хората обикновено приемат, че всички покриви са направени от керемиди (глинени/керамични или метални), асфалт, дърво или шисти. Едва ли някой се досеща да предположи, че покривът може да се състои от поликарбонатни покривни панели.

Поликарбонатът е термопластичен материал, който първоначално е бил използван за оранжерии и зимни градини за поддържане на атмосфера с контролирана температура, така че растенията и другите живи организми да могат да процъфтяват.

Като се има предвид неговата лекота, гъвкавост, лесно производство и достъпност, търговските строители започнаха да включват решения за покриви от поликарбонат в своите структурни проекти. През последните години дори предприемачите на жилищни сгради виждат стойността в него и се включиха в този бизнес. Благодарение на своята гъвкавост и лекота, поликарбонатът е по-лесен за транспортиране, пренасяне и инсталиране. Той е изключително универсален и може да се използва за различни строителни приложения в допълнение към покривите.

Защо поликарбонатните листове са предпочитани за покриви?

Поликарбонатните покривни панели бързо се превръщат в топ избор за предприемачите на търговски и жилищни сгради поради редица причини. В сравнение с традиционните покривни материали, поликарбонатът е невероятно лек и следователно по-лесен за маневриране, намаляване на размера и преоформяне по какъвто и да е начин, необходим за конкретния проект. Може да се модифицира на място, което спестява на строителите много време и пари.

Освен това поликарбонатът е напълно персонализиран и се предлага в различни размери и цветове, за да съответства на естетиката на сградата.

Колко дълго издържа покривът от поликарбонат?

Стига да се поддържат добре, поликарбонатните покривни панели могат да издържат между 10 и 20 години, преди да се наложи да бъдат сменени. В някои случаи количеството и видът външни влияния, на които са изложени редовно, също могат да имат значение по отношение на дълголетието. По-студеният климат, който има значително количество лошо време през цялата година, е по-вероятно да изисква по-чести смени. Производителите обикновено предлагат изчерпателни разширени гаранции за поликарбонатни покриви.

Какви са видовете поликарбонатни покривни решения?
Има два вида поликарбонатни покривни панели - прозрачни и с пяна.

Прозрачните поликарбонатни покривни решения са прозрачни и много наподобяват стъкло. Основната разлика е, че поликарбонатът е много по-издръжлив, по-малко податлив на счупване и е много по-лек, удобен и лесен за пренасяне.

Поликарбонатът също е по-податлив за работа от стъклото и често може да се носи от един човек, за разлика стъклото, за което са нужни няколко души и техника, поради факта, че тежи значително по-малко. Този тип поликарбонат може да бъде напълно прозрачен или леко оцветен в зависимост от изискванията за осветление и задържане на топлина. Обикновено се използва за зимни градини, солариуми или оранжерии.

Поликарбонатните покривни материали с пенопласт се използват по-често за търговски и жилищни сгради. Техният гофриран дизайн ги прави подобен на метален покрив, но те са много по-леки. Пяната от вътрешната страна на панела помага да се изолират конструкциите за по-добър контрол на температурата и да се предотврати проникването на топлина или студен въздух в подпокривното пространство.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варнеският мото клуб "Вокил" организира кръводарителска акция

И тази година мото клуб "Вокил" организира кръводарителска акция. Тя е под надслов "Вокил дарява кръв, дарете и Вие, спасете ЖИВОТ!" Даряването на кръв ще се проведе от на 17 декември, от 10 до 13 часа. Мястото - Районния център по трансфузионна хематология във Варна (в двора на Окръжна болница). От MC "Вокил" приканват всички желаещи да се включат в..

публикувано на 04.12.22 в 14:21

Засадиха 1200 дървета край Каменар

Десетки доброволци се включиха в засаждането на 1200 дръвчета от вида "акация" в района на Центъра за обучение на кучета край Каменар. Инициативата е съвместна между центъра и организацията "Гората.бг", които са осигурили всички необходими средства и инструменти за залесяването. То е изцяло на доброволни начала, каза за Радио Варна Боян Пашов от..

публикувано на 03.12.22 в 14:48

Кой е виновен ако онлайн покупките се бавят - куриерът или търговеца?

Черният петък вече мина, но сигурно още има хора, които чакат своите онлайн покупки да пристигнат. Не са редки случаите, когато се налага да чакаме по-дълго време поръчаната стока да стигне до нас. Кой обаче е виновен в случая? Куриерът или търговеца? В подобна ситуация могат да изпаднат много потребители заради увеличения брой продажби по време..

публикувано на 03.12.22 в 10:58

Изкуственият интелект навлиза и във филтрите за вода

Американски учени са решили да използват изкуствен интелект за да предотвратят пропускането на замърсители дори и от най-добрите филтри за вода.  Разработването на подобрени материали и последващото им тестване обаче е сложно и отнема много време. Изследователите са установили, че с помощта на изкуствения интелект наистина могат да ускорят..

публикувано на 03.12.22 в 10:44

Изградиха дървена беседка по повод Международния ден на хората с увреждания

Дневният център за пълнолетни лица с увреждания „Слънчевата къща“ във Варна вече разполага с нова дървена беседка. Тя е изградена по повод Международния ден на хората с увреждания с помощта на множество дарители и благотворителни базари за да могат слънчевите младежи имат своето място за отдих на открито. Благотворителен базар с участието на..

публикувано на 03.12.22 в 10:26

Радио Варна представя: В очакване на празниците...

Притихнали в очакване на празниците, в които отново ще се съберем със семействата си, си припомняме за интересните срещи и събеседници от ефира на Радио Варна.  Започваме от датата 4 декември – св. Варвара , която е покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причестят. В някои райони на..

публикувано на 03.12.22 в 09:50

Коледният базар в градинката с фонтаните до Община Варна се завръща

Коледният базар в градинката с фонтаните до Община Варна се завръща за втора поредна година, за да ни донесе много греяно вино, ароматни сладкиши и разнообразие от сгряващи душата кулинарни изкушения. "Българска стрийт фууд асоциация" - организатор на "Улицата на готвачите", заедно с "Фермерски пазар" канят варненци и гостите на града да..

публикувано на 03.12.22 в 15:30