Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Всичко, което трябва да знаете за поликарбонатните покриви

Що се отнася до покривните материали, поликарбонатът е може би един от най-рентабилните, леки, достъпни и гъвкави налични решения. Освен това се използва по-често за покриви, отколкото повечето хора си мислят. Хората обикновено приемат, че всички покриви са направени от керемиди (глинени/керамични или метални), асфалт, дърво или шисти. Едва ли някой се досеща да предположи, че покривът може да се състои от поликарбонатни покривни панели.

Поликарбонатът е термопластичен материал, който първоначално е бил използван за оранжерии и зимни градини за поддържане на атмосфера с контролирана температура, така че растенията и другите живи организми да могат да процъфтяват.

Като се има предвид неговата лекота, гъвкавост, лесно производство и достъпност, търговските строители започнаха да включват решения за покриви от поликарбонат в своите структурни проекти. През последните години дори предприемачите на жилищни сгради виждат стойността в него и се включиха в този бизнес. Благодарение на своята гъвкавост и лекота, поликарбонатът е по-лесен за транспортиране, пренасяне и инсталиране. Той е изключително универсален и може да се използва за различни строителни приложения в допълнение към покривите.

Защо поликарбонатните листове са предпочитани за покриви?

Поликарбонатните покривни панели бързо се превръщат в топ избор за предприемачите на търговски и жилищни сгради поради редица причини. В сравнение с традиционните покривни материали, поликарбонатът е невероятно лек и следователно по-лесен за маневриране, намаляване на размера и преоформяне по какъвто и да е начин, необходим за конкретния проект. Може да се модифицира на място, което спестява на строителите много време и пари.

Освен това поликарбонатът е напълно персонализиран и се предлага в различни размери и цветове, за да съответства на естетиката на сградата.

Колко дълго издържа покривът от поликарбонат?

Стига да се поддържат добре, поликарбонатните покривни панели могат да издържат между 10 и 20 години, преди да се наложи да бъдат сменени. В някои случаи количеството и видът външни влияния, на които са изложени редовно, също могат да имат значение по отношение на дълголетието. По-студеният климат, който има значително количество лошо време през цялата година, е по-вероятно да изисква по-чести смени. Производителите обикновено предлагат изчерпателни разширени гаранции за поликарбонатни покриви.

Какви са видовете поликарбонатни покривни решения?
Има два вида поликарбонатни покривни панели - прозрачни и с пяна.

Прозрачните поликарбонатни покривни решения са прозрачни и много наподобяват стъкло. Основната разлика е, че поликарбонатът е много по-издръжлив, по-малко податлив на счупване и е много по-лек, удобен и лесен за пренасяне.

Поликарбонатът също е по-податлив за работа от стъклото и често може да се носи от един човек, за разлика стъклото, за което са нужни няколко души и техника, поради факта, че тежи значително по-малко. Този тип поликарбонат може да бъде напълно прозрачен или леко оцветен в зависимост от изискванията за осветление и задържане на топлина. Обикновено се използва за зимни градини, солариуми или оранжерии.

Поликарбонатните покривни материали с пенопласт се използват по-често за търговски и жилищни сгради. Техният гофриран дизайн ги прави подобен на метален покрив, но те са много по-леки. Пяната от вътрешната страна на панела помага да се изолират конструкциите за по-добър контрол на температурата и да се предотврати проникването на топлина или студен въздух в подпокривното пространство.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейския облик на Варна преди век представя календарът "Стара Варна" за 2024 година

Новото издание на календара "Стара Варна" за 2024 година носи името „Стара Варна, Европа, 100 години преди“. То беше представено вчера в едноименния музей в центъра на града. Красиви градски панорами от 20-те години на миналия век, честване на Трифон Зарезан в легендарната кръчма „Гъмза“, строителството на хотел „Мусала“, откриването на..

публикувано на 07.12.23 в 17:10

С аромат на Канела в РеБонкърс през почивните дни

Музика, забавления, работилници, коледни вкусотии – това са само част от изненадите, очакващи варненци и гостите на града в първото издание на „Канела фест“, който ще се проведе тази събота и неделя от 11.00 до 23.00 часа в младежкото пространство за култура РеБонкърс.   Освен традиционните за един коледен базар неща, организираторите са..

публикувано на 07.12.23 в 16:44

Община Варна организира Коледни фолклорни концерти

Коледни фолклорни концерти ще се проведат на 7 и 8 декември от 17 часа на площад „Независимост“ във Варна. Програмата  е посветена на зимните празници и обредния календар. Организатор на събитието е Община Варна. В концертите участват певци, музиканти и танцьори от Национално училище по изкуствата „Добри Христов“, фолклорен ансамбъл „Гергана“ и..

публикувано на 07.12.23 в 15:22
Висшето военноморско училище

Магистърска програма по аерокосмически технологии разкриват в Морско училище

Магистърска програма по аерокосмически технологии разкриват във Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна. На екипа на Морско училище му предстои навлизане в нова област, каза началникът на учебното заведение флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. Амбицията е през 2025 година да има бакалавърска програма по специалността.  Намираме..

обновено на 07.12.23 в 14:38

Облачно време с валежи в четвъртък

През нощта количество на валежа беше най-обилно на Нос Калиакра 29 мм и в Шабла – 27, във Варна и Русе 13 мм, 8 в Силистра, Разград и Шумен, 7 в Добрич иАхтопол, Нос Емине 3 и най-слабо в Бургас 2 мм.  Днес ще е облачно с валежи, на места видимостта ще е намалена до мъгла. Преди обяд валежи от дъжд ще има главно в Североизточна България и по..

публикувано на 07.12.23 в 05:59

Габриела Йорданова от Варна мечтае да ходи

Габриела Йорданова е на шест годинки и половина. Едва сега прохожда самостоятелно. Постоянно правят рехабилитация за укрепване на мускулатурата. Габи се ражда с хидроцефалия. Впоследствие се оказва, че има и генетично заболяване. Диагнозата е Синдром на Уокър Уорбург, обясни майката на Габриела Десислава Костадинова. Това е вид мускулна дистрофия...

публикувано на 06.12.23 в 15:54

Кариерна борса срещна студентите на ВСУ „Черноризец Храбър“ с бизнеса

Кариерна борса се проведе във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Събитието е част от проекта "Иновативен модел за модернизация на висшето образование чрез създаване на академична екосистема ВСУ "Черноризец Храбър" - Технически университет - Варна - Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", който започна точно преди две години...

публикувано на 06.12.23 в 15:44