Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

На 25 октомври отбелязваме Световния ден на макароните

Шеф-готвачът Мартин Николов за тайната на вкусните макарони

Обикновени с масло и сирене или перфектната италианска паста - най-важно е да се приготвят с любов

Макаронените изделия са популярна храна не само за италианците и присъстват често на трапезите и на почти всички европейски държави, та чак до далечните Китай и Япония. Каквото и да си говорим, най-изкусните майстори на пастата са си италианците. Нещо като футбола и бразилците. В България макаронените изделия най-често си ги хапваме за закуска с масло и сирене. Вкусове, които вярвам връщат много хора към детството. Така е и с един от най-обещаващите шеф-готвачи у нас Мартин Николов, за когото почти няма тайни в приготвянето на перфектната паста.

Мартин работи като главен готвач в един от най-известните италиански ресторанти във Варна, който наскоро беше удостоен и с награда за най-добър за Северното Черноморие. Повечето познават младия готвач  от изявите му в известно кулинарно състезание, където беше един от фаворитите. В над 15-годишния си опит в кухнята, Мартин е приготвял е стотици различни рецепти с паста и нейните десетки разновидности. Един вкус от детството обаче никога няма да забрави. Това са макароните с масло, сирене и захар, които неговата баба приготвя всяка неделя.

"За мен макароните със сирене, масло и захар са най-добрите. Спомням си, че бяха от вида "пене". Друг спомен от детството ми са бабешките спагети "Болонезе", които бяха с кетчуп и кайма и аз много си ги харесвах", спомни си Мартин.

"Тогава баба хубаво ни ги преваряваше спагетите, но в днешно време никой вече не яде преварена паста. Българите вече свикнахме да ядем т.нар. паста "ал денте", което преведено от италиански означава "на зъба". Т.е пастата трябва да има леко съпротивление по средата", каза още Николов. Той приготвя пастата именно по този начин, като варенето трае точно 1 минута.

Една от любимите рецепти на Мартин Николов е паста с морски дарове, бекон и сос "Розе".

"Тази рецепта включва морски дарове, запържен италиански бекон, чесън, чери домати, специално приготвен доматен сос, към който добавяме малко сметана и масло и затова се казва розе. Поръсваме с малко магданоз и босилек, малко люспи пармезан и зехтин. За мен това е топ паста", сподели Мартин и допълни, че от разновидностите на пастата, фаворит са му спагетите.

За него най-важно е да готвиш с любов. Това го води към успехите в кулинарията, по която се запалва още като дете. Тогава Мартин се е влюбил и в италианската кухня. 

"Въобще не съм очаквал, че ще стана готвач. Спомням си, че бях в лятна ваканция и исках да работя за да съм самостоятелен. Сестра ми ме заведе в ресторанта. Шефът ме прие, показа ми кухнята. Дадоха ми една кофа картофи и една кофа лук и така вече 16-та година съм по кухните и не съм се отказвал нито за ден", спомни си Мартин.

Според него готварството е тежък занаят, който не е за всеки и е важно да не се отказваш. А най-голямата награда за готвача са празните чинии и усмивките на клиентите.

"Приготвянето на паста не е като другите неща, които готвиш. Италианската храна е винаги приготвяна с много любов и има зад себе си много история. Аз като чуя паста и си представям едни италиански баби, които са застанали по средата на един площад и правят паста за всички", каза още младия шеф-готвач.

Докато италианците консумират пастата като предястие, то в България си я хапваме често като основно.

Мартин Николов разкри и как се получават различните цветове на макаронените изделия.

"Тестото е винаги едно и също. В него обаче се слагат различни оцветители. Има черна паста, която се оцветява с мастило от сепия. В тестото на зелената паста се слага песто от босилек. Има и червена паста, която се оцветява със сок от цвекло", разкри Мартин Николов. 

На драго сърце той сподели и как можем да си приготвим сами пастата или макароните в домашни условия.

Тестото за паста: На всеки 100 грама брашно, което трябва задължително да е пресято, се слага едно яйце, 30-40 мл. зехтин и малко сол. След това месим, докато се получи тесто, което трябва да бъде нито твърдо, нито прекалено меко. Много е важно тестото да се обвие в стреч-фолио и да се остави за около 30-40 минути да престои в хладилник. След това се прави на малки топчици, разточва се и се минава през домашна ръчна машина за паста. Слага се задължително и малко семолина или брашно за да не се слепва. Пастата може да стои поне 3 дни в хладилник.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с Мартин Николов:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

АМОРФА на 16!

Младежка фондация АМОРФА е основана на 25 януари 2009 г. във Варна с мисията да създава най-различните, автентични и интересни дейности на млади хора за млади хора и града. Вече 16 години програмите на фондацията са мост за варненските младежи към образованието, творчеството, креативността и свързването в общност. А 2024 г. беше една от..

публикувано на 25.01.25 в 15:45

Почитаме паметта на Свети Григорий Богослов

Православната църква почита паметта на Свети Григорий Богослов. Той е един от тримата кападокийски отци на Църквата заедно със Свети Василий Велики и брат му Свети Григорий Нисийски. Свети Григорий Богослов е известен със задълбочените си богословски трудове и изключителните си речи за християнската вяра. Григорий Богослов е..

публикувано на 25.01.25 в 10:48

Университетски ботанически градини публикуваха списъка със семена (INDEX SEMINUM) за 2025 г

И тази година Университетските Ботанически градини публикуваха своя INDEX SEMINUM (от латински „списък със семена“).  Ежегодно се осъществява обмен с над 120 ботанически градини и институции по света, като международните правила изключват частни лица да поръчват семена. Съгласно Международната конвенцията за биологично разнообразие, влязла в сила..

публикувано на 24.01.25 в 19:46

Формите на домашно насилие разясняват сред подрастващите в Добрич

Изолация, финансов контрол, заплашване, физическа и емоционална злоупотреба. Това са различни форми на домашното насилие научиха ученици от езиковата гимназия в Добрич по време на гостуването си в Окръжния съд. По темата за домашното насилие те разговаряха със съдия Павлина Паскалева – какви мерки за защита може да постанови съдът според Закона за..

публикувано на 24.01.25 в 19:44

Как да си възстановим здравноосигурителните права след пребиваване в чужбина?

Всяка година хиляди българи заминават за чужбина, където се установяват и започват работа. Освен в едната посока, все по-често терминалите по летищата се пълнят и със завръщащи се у нас след дълги години зад граница. Именно тези хора най-често се обръщат с молба за съдействие към Здравноосигурителната ни каса за да им бъдат прехвърлени здравните..

публикувано на 24.01.25 в 15:45

С нова техника ще чистят пътищата във Вълчидолско от сняг

С нов камион за снегопочистване и косене разполага вече Община Вълчи дол. Обществената поръчка бе обявена през ноември и в началото на новата година бе избран доставчикът на машината. Тя е рециклирана, но с високотехнологичен инвентар за всички нужни зимни дейности, съобщават от общиснкия пресцентър. Транспортното средство е оборудвано със..

публикувано на 24.01.25 в 13:20
Кап. Георги Славянов

Вицеадмирал Митко Петев: Капитан Георги Славянов е пример за всеки морски офицер

Днес българската морска общност отбелязва 132 години от рождението на капитан I ранг Георги Славянов. Георги Славянов има големи заслуги за развитието на ВМС и подводното плаване. Той е и един от началниците на ВВМУ. Командир е на първата българска подводница UB18. Дава тласък на пристанищните корабостроителници в Русе и Варна за строеж и..

обновено на 24.01.25 в 12:19