Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

На 25 октомври отбелязваме Световния ден на макароните

Шеф-готвачът Мартин Николов за тайната на вкусните макарони

Обикновени с масло и сирене или перфектната италианска паста - най-важно е да се приготвят с любов

Макаронените изделия са популярна храна не само за италианците и присъстват често на трапезите и на почти всички европейски държави, та чак до далечните Китай и Япония. Каквото и да си говорим, най-изкусните майстори на пастата са си италианците. Нещо като футбола и бразилците. В България макаронените изделия най-често си ги хапваме за закуска с масло и сирене. Вкусове, които вярвам връщат много хора към детството. Така е и с един от най-обещаващите шеф-готвачи у нас Мартин Николов, за когото почти няма тайни в приготвянето на перфектната паста.

Мартин работи като главен готвач в един от най-известните италиански ресторанти във Варна, който наскоро беше удостоен и с награда за най-добър за Северното Черноморие. Повечето познават младия готвач  от изявите му в известно кулинарно състезание, където беше един от фаворитите. В над 15-годишния си опит в кухнята, Мартин е приготвял е стотици различни рецепти с паста и нейните десетки разновидности. Един вкус от детството обаче никога няма да забрави. Това са макароните с масло, сирене и захар, които неговата баба приготвя всяка неделя.

"За мен макароните със сирене, масло и захар са най-добрите. Спомням си, че бяха от вида "пене". Друг спомен от детството ми са бабешките спагети "Болонезе", които бяха с кетчуп и кайма и аз много си ги харесвах", спомни си Мартин.

"Тогава баба хубаво ни ги преваряваше спагетите, но в днешно време никой вече не яде преварена паста. Българите вече свикнахме да ядем т.нар. паста "ал денте", което преведено от италиански означава "на зъба". Т.е пастата трябва да има леко съпротивление по средата", каза още Николов. Той приготвя пастата именно по този начин, като варенето трае точно 1 минута.

Една от любимите рецепти на Мартин Николов е паста с морски дарове, бекон и сос "Розе".

"Тази рецепта включва морски дарове, запържен италиански бекон, чесън, чери домати, специално приготвен доматен сос, към който добавяме малко сметана и масло и затова се казва розе. Поръсваме с малко магданоз и босилек, малко люспи пармезан и зехтин. За мен това е топ паста", сподели Мартин и допълни, че от разновидностите на пастата, фаворит са му спагетите.

За него най-важно е да готвиш с любов. Това го води към успехите в кулинарията, по която се запалва още като дете. Тогава Мартин се е влюбил и в италианската кухня. 

"Въобще не съм очаквал, че ще стана готвач. Спомням си, че бях в лятна ваканция и исках да работя за да съм самостоятелен. Сестра ми ме заведе в ресторанта. Шефът ме прие, показа ми кухнята. Дадоха ми една кофа картофи и една кофа лук и така вече 16-та година съм по кухните и не съм се отказвал нито за ден", спомни си Мартин.

Според него готварството е тежък занаят, който не е за всеки и е важно да не се отказваш. А най-голямата награда за готвача са празните чинии и усмивките на клиентите.

"Приготвянето на паста не е като другите неща, които готвиш. Италианската храна е винаги приготвяна с много любов и има зад себе си много история. Аз като чуя паста и си представям едни италиански баби, които са застанали по средата на един площад и правят паста за всички", каза още младия шеф-готвач.

Докато италианците консумират пастата като предястие, то в България си я хапваме често като основно.

Мартин Николов разкри и как се получават различните цветове на макаронените изделия.

"Тестото е винаги едно и също. В него обаче се слагат различни оцветители. Има черна паста, която се оцветява с мастило от сепия. В тестото на зелената паста се слага песто от босилек. Има и червена паста, която се оцветява със сок от цвекло", разкри Мартин Николов. 

На драго сърце той сподели и как можем да си приготвим сами пастата или макароните в домашни условия.

Тестото за паста: На всеки 100 грама брашно, което трябва задължително да е пресято, се слага едно яйце, 30-40 мл. зехтин и малко сол. След това месим, докато се получи тесто, което трябва да бъде нито твърдо, нито прекалено меко. Много е важно тестото да се обвие в стреч-фолио и да се остави за около 30-40 минути да престои в хладилник. След това се прави на малки топчици, разточва се и се минава през домашна ръчна машина за паста. Слага се задължително и малко семолина или брашно за да не се слепва. Пастата може да стои поне 3 дни в хладилник.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с Мартин Николов:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненци на протеста в защита на кмета: Искаме правосъдие, а не "кривосъдие"

"Убийците са на свобода, а кметът ни е в затвора"- транспарант с този текст беше поставен на входа на община Варна по време на седмия протест за освобождаването от ареста на кмета на града Благомир Коцев. Стотици варненци дойдоха с плакати "Свобода за Благо", "Искаме правосъдие" и скандираха "Искаме си кмета".  Протест в подкрепа на кмета..

публикувано на 02.09.25 в 21:00

Управителят на "Детски кът-Варна": Да проверяват съоръженията, а не бумагите

Атракционите в лунапаркове и панаири фигурират в Наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В нея са поместени само три от атракциите – гондола, въртележка и виенско колело. За останалите атракциони няма предвидени регулации.  Предстои европейските стандарти да бъдат приложени и в нашето законодателство след 15..

публикувано на 02.09.25 в 16:17

Загубилите домовете си в Белослав се тревожат за зимата (СНИМКИ)

Пожарът в ромската махала на Белослав е напълно загасен.  На отделни места се забелязва пушек, който поражда страх у хората и те следят да не се появи ново огнище. Дори децата от засегнатата махала обикалят, за да наглеждат терена в помощ на родителите си. Пострадалите семейства споделиха, че не са спали цяла нощ от шока. Притесняват се как ще изкарат..

публикувано на 02.09.25 в 16:15

Ден на отворени врати в новата детска градина „Бялата лястовица“

Днес, 2 септември, детска градина №52 „Бялата лястовица“ отваря врати за първи път пред родители и бъдещи възпитаници. До 19:00 ч. семействата имат възможност да разгледат модерната сграда, да се запознаят с условията и обзавеждането, както и с екипа, който ще се грижи за децата. Новата детска градина се намира в район „Одесос“, на ул. „Велчова завера“..

публикувано на 02.09.25 в 13:51

Хекатон за социални предприемачи започва в Балчик

Старт на първия Хекатон за социални предприемачи ще бъде даден в Балчик в четвъртък, 4 септември. В него ще се включат над 60 представители на социални предприятия от цялата страна. Преди малко повече от 2 години в Регистъра на социалните предприятия в България, поддържан от Министерството на труда и социалната политика, има под 30 регистрирани..

публикувано на 02.09.25 в 11:37

Майсторски клас по журналистика днес и утре край Варна

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ и Съюзът на българските журналисти организират днес и утре (2 и 3 септември) в Международния дом на журналистите край Варна майсторски клас „Изкуството на комуникацията“.  Медийният експерт д-р Артур Кордон пристига от САЩ за основната лекция „Медии и изкуствен интелект: идеалният помощник;..

публикувано на 02.09.25 в 08:27

Лесна работа: Началото

Септември винаги е добро начало. Още не сме се сбогували напълно с лятото. За всеки случай банските костюми остават под ръка. Както и очакването на много още слънчеви дни и празници… Обаче всичко наоколо напомня за начало. На учебната година (купихме ли достатъчно тетрадки?). На политическата /преборихме ли се с отвращението и дали очакваме..

публикувано на 01.09.25 в 16:40