Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 25 октомври отбелязваме Световния ден на макароните

Шеф-готвачът Мартин Николов за тайната на вкусните макарони

Обикновени с масло и сирене или перфектната италианска паста - най-важно е да се приготвят с любов

Макаронените изделия са популярна храна не само за италианците и присъстват често на трапезите и на почти всички европейски държави, та чак до далечните Китай и Япония. Каквото и да си говорим, най-изкусните майстори на пастата са си италианците. Нещо като футбола и бразилците. В България макаронените изделия най-често си ги хапваме за закуска с масло и сирене. Вкусове, които вярвам връщат много хора към детството. Така е и с един от най-обещаващите шеф-готвачи у нас Мартин Николов, за когото почти няма тайни в приготвянето на перфектната паста.

Мартин работи като главен готвач в един от най-известните италиански ресторанти във Варна, който наскоро беше удостоен и с награда за най-добър за Северното Черноморие. Повечето познават младия готвач  от изявите му в известно кулинарно състезание, където беше един от фаворитите. В над 15-годишния си опит в кухнята, Мартин е приготвял е стотици различни рецепти с паста и нейните десетки разновидности. Един вкус от детството обаче никога няма да забрави. Това са макароните с масло, сирене и захар, които неговата баба приготвя всяка неделя.

"За мен макароните със сирене, масло и захар са най-добрите. Спомням си, че бяха от вида "пене". Друг спомен от детството ми са бабешките спагети "Болонезе", които бяха с кетчуп и кайма и аз много си ги харесвах", спомни си Мартин.

"Тогава баба хубаво ни ги преваряваше спагетите, но в днешно време никой вече не яде преварена паста. Българите вече свикнахме да ядем т.нар. паста "ал денте", което преведено от италиански означава "на зъба". Т.е пастата трябва да има леко съпротивление по средата", каза още Николов. Той приготвя пастата именно по този начин, като варенето трае точно 1 минута.

Една от любимите рецепти на Мартин Николов е паста с морски дарове, бекон и сос "Розе".

"Тази рецепта включва морски дарове, запържен италиански бекон, чесън, чери домати, специално приготвен доматен сос, към който добавяме малко сметана и масло и затова се казва розе. Поръсваме с малко магданоз и босилек, малко люспи пармезан и зехтин. За мен това е топ паста", сподели Мартин и допълни, че от разновидностите на пастата, фаворит са му спагетите.

За него най-важно е да готвиш с любов. Това го води към успехите в кулинарията, по която се запалва още като дете. Тогава Мартин се е влюбил и в италианската кухня. 

"Въобще не съм очаквал, че ще стана готвач. Спомням си, че бях в лятна ваканция и исках да работя за да съм самостоятелен. Сестра ми ме заведе в ресторанта. Шефът ме прие, показа ми кухнята. Дадоха ми една кофа картофи и една кофа лук и така вече 16-та година съм по кухните и не съм се отказвал нито за ден", спомни си Мартин.

Според него готварството е тежък занаят, който не е за всеки и е важно да не се отказваш. А най-голямата награда за готвача са празните чинии и усмивките на клиентите.

"Приготвянето на паста не е като другите неща, които готвиш. Италианската храна е винаги приготвяна с много любов и има зад себе си много история. Аз като чуя паста и си представям едни италиански баби, които са застанали по средата на един площад и правят паста за всички", каза още младия шеф-готвач.

Докато италианците консумират пастата като предястие, то в България си я хапваме често като основно.

Мартин Николов разкри и как се получават различните цветове на макаронените изделия.

"Тестото е винаги едно и също. В него обаче се слагат различни оцветители. Има черна паста, която се оцветява с мастило от сепия. В тестото на зелената паста се слага песто от босилек. Има и червена паста, която се оцветява със сок от цвекло", разкри Мартин Николов. 

На драго сърце той сподели и как можем да си приготвим сами пастата или макароните в домашни условия.

Тестото за паста: На всеки 100 грама брашно, което трябва задължително да е пресято, се слага едно яйце, 30-40 мл. зехтин и малко сол. След това месим, докато се получи тесто, което трябва да бъде нито твърдо, нито прекалено меко. Много е важно тестото да се обвие в стреч-фолио и да се остави за около 30-40 минути да престои в хладилник. След това се прави на малки топчици, разточва се и се минава през домашна ръчна машина за паста. Слага се задължително и малко семолина или брашно за да не се слепва. Пастата може да стои поне 3 дни в хладилник.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с Мартин Николов:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Икона на Св. Варвара

Света Варвара почитаме днес

Света Варвара е християнска великомъченица, родена в края на 3 век и починала през 305 или 306 г. Паметта ѝ се почита както в православната църква, така и в католическата на 4 декември. В православието Света Варвара се смята за покровителка на починалите от внезапна смърт – които са нямали време да се покаят и причестят . В..

публикувано на 04.12.24 в 06:10

За равни права апелират хора с увреждания от Варна

На 3 декември светът отбелязва Деня на хората с увреждания. Датата е избрана през 1992 година от Генералната асамблея на ООН. Това е денят за подкрепа на достойнството, правата и добруването на хората с увреждания и за тяхното пълноправно участие в обществения живот. По случай Международния ден на хората с увреждания Община Варна..

публикувано на 03.12.24 в 16:06

Видове перголи и тяхното предназначение

Перголите са едни от най-добрите решения за екстериора, към които се обръщат все повече хора. Те са практични решения за дома, както и за търговски обекти и заведения. С тях могат лесно да се създадат нови пространства, които да донесат уют и красота, да допринесат за естетическия облик на сградата и да превърнат празното пространство в полезно място..

публикувано на 03.12.24 в 14:36

Два варненски храма с благотворителни каузи за Рождество

В навечерието на Рождество Христово енориите в храмовете  „Св. Архангел Михаил“ и храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна обединяват усилията си в подготовката на пакети с хранителни продукти (около 250), които ще раздадат преди Рождество Христово на нуждаещите се, които посещават в събота енорийската кухня за бедни.  Ще се събират само..

публикувано на 03.12.24 в 12:28

Младежите в неравностойно положение от Екоцентър за защитена заетост-Кранево, съпричастни към съдбата на Димитър Стоев от Оброчище

По повод 3 декември се осигуряват 2160 лева от бюджета на Община Балчик в помощ на 72-мата членове на общинската организация към Съюза на инвалидите в България (СИБ) клуб "Св. Марина“ - Балчик, във връзка с отбелязването на Световния ден на хората с увреждания. Снощи клубът организира първия си благотворителен концерт, с цел подпомагане лечението на..

публикувано на 03.12.24 в 11:50

Над 100 човека са се изследвали безплатно за ХИВ/СПИН

За шестнадесета поредна година Варна се включва в Националната АНТИСПИН кампания по повод Световния ден за борба със СПИН, който отбелязахме на 1 декември. Общинската дирекция „Превенции“, съвместно с Регионалната здравна инспекция в града провеждат различни инициативи с цел по-добра информираност на младите хора за рисковото сексуално..

публикувано на 03.12.24 в 11:00

3 декември - Международният ден на хората с увреждания

На 3 декември светът отбелязва Деня на хората с увреждания.  Датата е избрана през 1992 година от Генералната асамблея на ООН. Това е денят за подкрепа на достойнството, правата и добруването на хората с увреждания и за тяхното пълноправно участие в обществения живот. В световен мащаб над 1 милиард души от населението имат някаква форма на увреждане. В..

публикувано на 03.12.24 в 08:36