Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да има намаление на социалните плащания догодина с удължения бюджет

С удължаването на действието на Бюджет 2022 до съставянето на редовно правителство се гарантират всички социални плащания. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров, предаде БГНЕС.

Законопроектът дава възможност да бъдат изплащани увеличените социалноосигурителни плащания от юли и октомври 2022 г. и през 2023 г., подчерта министър Лазаров. Той даде пример и с финансовата подкрепа по Закона за хората с увреждания, която догодина ще бъде увеличена с 22% спрямо тазгодишните й размери.

"Законът за бюджета за съответната година е финасово изражение на политиките, които правителството провежда през съответната година, в този контекст служебното правителство няма хоризонт от година пред себе си, за да провежда политики. В общественото пространство имаше поредица от тези - че не следва да провежда политики и трябва да се концентрира върху изборите, сега основното настояване е за провеждане на политика. Това е съпътствано с осигуряването на съответната парламентарна подкрепа, затова не следва да провеждаме политики", коментира още министърът.

Социалните партньори обсъждат предложението на финансовото министерство да се запазят гласуваните от миналото Народно събрание параметри н

За повече от 80 хил. души е продължена мярката за осигуряване на топъл обяд, допълни Лазаров./


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Влаковете ще се движат с променено разписание от 1 октомври

„Български държавни железници“ (БДЖ) въвежда промени в разписанието на влакове, които се движат в различни участъци на страната, като целта е оптимално използване на подвижния състав на дружеството в участъци с реална необходимост от транспортно обслужване с железопътен транспорт. Това съобщи на интернет страницата си националният железопътен превозвач...

публикувано на 30.09.24 в 14:38

Авиоотряд 28 лети към Бейрут, за да прибере българите от Ливан

Авиоотряд 28 вече лети към Бейрут, за да евакуира българите от Ливан. Справка в сайта flightradar24.com показва, че правителственият самолет лети над територията на Турция към 14.00 часа. Преди час самолетът е излетял от София по направление Бейрут, съобщава БГНЕС.  Тази сутрин при министър-председателя Димитър Главчев се проведе среща по повод..

публикувано на 30.09.24 в 14:08
Снимката е илюстративна.

РЗИ-Добрич: Водата в Каварна не е годна за пиене

Водата в Каварна не е годна за питейно-битови нужди, информират местните власти. Взетите проби от Регионалната здравна инспекция показват отклонение от нормите по микробиологични показатели. Изследването на водата, извършено от здравните власти на 24 септември, в зона за водоснабдяване Каварна, показва отклонения по микробиологични показатели –..

публикувано на 30.09.24 в 13:55

До два дни ВиК започва работата по колектора до двете кули, ще има реорганизация на движението?

До два дни започва работата по изграждането на едно от основните съоръжения от мащабния ВиК проект- канализационния колектор на входа на града. Това каза на пресконференция управителят на Вик - Варна Веселин Русев. Трасето на колектора засяга кръстовището на бул. "Република" и бул. "Вл. Варненчик".  В четвъртък ще бъде съобщено от общинската..

публикувано на 30.09.24 в 13:23

Полиция отбива движението в центъра на Варна, трафикът е затруднен

Полиция отбива движението от бул. "Мария Луиза" към бул. "Владислав Варненчик".  Образувало се е голямо задръстване в центъра на Варна и района на Катедралния храм, трафикът е затруднен и по ул. "Братя Шкорпил" и "Ал. Рачински", защото шофьорите търсят обходни маршрути, видя екип на Радио Варна.  Причината е отстраняването на голямо дърво, паднало на..

публикувано на 30.09.24 в 12:27

Откриха новата учебна година във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" (снимки)

Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна откри новата учебна година.  На церемонията присъства служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, който поздрави курсантите и студентите от учебното заведение. Министър Запрянов: Евакуацията на българите от Ливан ще се осъществи с правителствения самолет ВВМУ "Н. Й...

публикувано на 30.09.24 в 12:00

По Ваш сигнал: Опасен завой между булевардите "Левски" и "Осми приморски полк"

Опасен е завоят на ъгъла на булевардите "Левски" и "Осми приморски полк" в района на спирка "Явор" във Варна, сигнализира в Радио Варна Снежана Димитрова. В пространството между две секции на светофара стават инциденти, а засилените коли от кв. "Виница" поднасят при завиване, допълни Димитрова.  Заради високата скорост там може да стане..

публикувано на 30.09.24 в 11:15