Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фрагменти от една мечта на Димо Колибаров

10
Автор: Димо Колибаров

Във варненската Арт Галерия Ларго откриха експозиция на големия майстор на графиката Димо Колибаров. Бургаският художник не е показвал своя самостоятелна изложба във Варна повече от 20 години. Експозицията се нарича „Фрагменти от една мечта“ и представя 35 графики от три цикъла, създадени в последните четири години. Цикълът „Пътуване“ е от 2019-та година, „Забравени думи“ е от 2021 година, а най-новия цикъл е „Градски фрагменти“ от 2022 година, който е вдъхновил автора за заглавието на изложбата.

Несъмнено гръбнакът на експозицията са именно графиките от цикъла „Градски фрагменти“, представляващи портрети на къщи и лодки. „Портретите“ са на конкретни бургаски сгради – стари, аристократични, достолепни, маркирани с белезите на времето. Портретите на лодки също са на конкретни, реални гемии, които художникът с хъса на изследовател е откривал в гробищата за стари лодки край морския град. И лека-полека серията с „портрети“ се е оформила и е намерила своя материален израз върху графичния лист. С тези „снимки“ от миналото бургаският художник, като един мъдрец от приказките, ни разказва тихо и ненатрапчиво забравени истории за една несъществуваща вече реалност. 

Особено любопитно в настоящата изложба е, че всяка от 14-те творби от цикъла „Градски фрагменти“, изпълнени в техниките офорт и акватинта, включва по два отпечатъка от две плочи – една плоча с образ на къща и една с образ на лодка. Така, както споделя авторът, комбинациите са безкрайни, защото при всеки нов отпечатък всяка лодка би могла да е „спътник“ на друга къща от 14-те. 

Изложбата продължава до 23 ноември. 

Светлана Вълкова разговаря с художника в предаването за култура "Гравитация нула":

Тук включвате няколко цикъла. Кои са те и кога са правени?

Това са творби, които съм правил през последните няколко години. Серията "Пътуване" е едно библиофилско издание, пътуване, но не във физическия смисъл от точка А до точка В. Това са по-скоро едни реперни събития, които спохождат всеки по житейския му път, това е едно преоткриване и пътуване към себе си.

Бях започнал една серия "Забравени наименования" и тя се получи като подцикъл на "Фрагменти от една мечта", защото същите обекти присъстват - това са къщи, корабчета... Може би зрителите ще си помислят, че е някакъв романтично-носталгичен поглед, но по-скоро отчитам в какво забързано време живеем. Естествено, носталгията, меланхолията, завръщането към миналото носят някаква топлина, но това не означава, че човек трябва да живее в миналото, а напротив. Просто отчитаме, че времето е бързо, променливо, но, слава богу, човек може да запази стойностните неща за себе си и да ги предава на тези, които идват след нас.  

Прекрасни стари къщи съчетавате със стари, изпочупени, забравени лодки. Защо?

Защото просто вече не съществуват.

И къщите ли?

В някаква степен съществуват, но те носят, за съжаление, както тази аристократична осанка, така и своята обреченост. И във Варна, и в много крайморски градове това го има като белег. Но аз си спомням в детството как като свършваше сезона на рибарите, лодките си бяха по улиците, пред домовете. Затова и изложбата е "Фрагменти...", защото свързвам несъществуващи вече неща. Голяма част от тези къщи съм забелязал по улиците на Бургас и много от детайлите и силуетите са достоверни, а лодките съм ги виждал в едно позабравено място близо до града, нещо като гробище за лодки. По-скоро обаче бих казал, че тази серия не носи нищо от пейзажа, това са одухотворени образи и бих ги нарекъл "портрети на къщи и лодки".

Цялото интервю с Димо Колибаров може да чуете в звуковия файл:


За автора:

Димо Колибаров е роден на 27 февруари 1965 г. в Поморие. През 1984 г. завършва Художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив, а през 1996 г. се дипломира в НХА – София със специалност Графика. В момента е доцент в катедра „Графика“ на НХА, където преподава Графика и композиция. Член на СБХ. Димо Колибаров има участия в международни изложби и конкурси в България, Япония, Полша, Франция, Италия, Испания, САЩ, Русия, Португалия, Китай, Корея, Чехия, Словения, Сърбия, Турция, Литва, Великобритания, Румъния. Има десетки самостоятелни изложби и участия в международни експозиции, по-важни от които в:  Музей на графиката, Батщебен, Германия; Музей на графиката, Истанбул, Турция; Мариот, Хамбург, Германия; Галерия „Виктор Емануил“, Милано, Италия; В България- Галерия „Ракурси“ и Галерия „Лик“ - София; Галерия „Дяков“ - Пловдив; Галерия „Пролет“ и Галерия „Неси“ – Бургас. Има самостоятелни изложби във Франция – Страсбург; Германия – Пасао, Залцвек; Япония – Отару, Белгия – Хаселт, Антверпен. Доц. Колибаров е лауреат на многобройни награди:  Награда на журито на Международно триенале на графиката, Битоля, Македония (2012), Първа награда за екслибрис, Пекин, Китай (2012), Награда за графика от Национална изложба „Приятели на морето“, Бургас (2012), Специална награда на журито на Международно биенале на графиката, Варна (2011), Награда на журито на Международно триенале на графиката, София (2011), Първа награда за графика малък формат, Милано, Италия (2008), Специална награда за екслибрис, Бодио Ломнаго, Италия (2008), Диплом от Международно триенале на графиката “Mini print”, Вилнюс, Литва (2007), Grand Prix на Международно триенале “Mini Print”, Токио, Япония (2002) и др. Димо Колибаров е Председател на Журито на второто, третото и четвъртото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. Живее и работи в София и Бургас.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българские рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 10.05.24 в 07:30

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00