Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Една фамилна история" в картини

| обновено на 14.11.22 в 09:03
14
Ръцете на Калина Тасева
Снимка: Сандро Арабян

"Една фамилна история" събира в мащабна експозиция три поколения артисти със свое знаково присъствие в историята и в днешните дни на визуалните изкуства в България - Юлий Минчев, Калина Тасева, Десислава Минчева и Сандро Арабян в Градската художествена галерия - Варна. Откриването е на 11 ноември от 18:00 часа на ул. “Л. Каравелов” 1. Изложбата ще бъде експонирана до 11 декември.

След специалната покана от екипа на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, за представяне на всички художници от семейството, проф. Десислава Минчева е подбрала творби за изложба, която реди в мислите си от години насам. Нарича я “Една фамилна история”, защото със събраните от ателиета и колекционери творби проследява пътя в изкуството на своите уважавани родители и на сина си, както и своето творчество.

Майка й - голямата българска художничка Калина Тасева, която почина тази година на 94-годишна възраст и до последно не остави четките, е сред уважаваните имена в нашето изобразително изкуство, признат майстор на исторически и патриотични сюжети, на портрети, пейзажи и натюрморти.

Баща й - графикът Юлий Минчев, е представен в експозицията с творби от различни периоди в неговото творчество - от изящните тушови рисунки през линогравюрите му до абстрактните графични произведения. Той също рисува до последните си дни, почива през 2006 г.

Самата Десислава Минчева приема продължаването на пътя на достойните си родители като своя мисия. Един от първите възпитаници на Светлин Русев, тя се налага през годините като великолепен майстор на рисунката, живописния портрет и пейзажа, а своите умения предава на студентите от Националната художествена академия, където е професор по рисуване.

В дните преди изложбата проф. Минчева се обръща назад към годините и търси отговори на важни въпроси за себе си и за изкуството:

“Защо съм художник? Вече забравих отговора на този въпрос. Но повече от 50 години рисувам съзнателно – значи това е най-важното за мен".

Чуйте разговора на Светлана Вълкова с Десислава Минчева:

Възможно ли е да бъде разказана една фамилна история чрез картини, пък макар и във всички зали на Градската художествена галерия?

Опитваме се. Смятам, че това са четири различни живота, съдби, битиета, които по някакъв начин стоят и заедно. Защото сме били винаги заедно. Независимо че родителите ми вече не са тук, се опитвам да съхраня всички онова, в което те вярваха, което правиха, за мен затова тази изложба е толкова важна. Всичко друго малко или много е суета. Тук нещата са такива, каквито са - животът в пълната му цялост. 

Вие ли подбрахте творбите, които участват в изложбата?

Аз ги подбрах. Особено през последната година трябваше да изчистя ателието на родителите ми, после апартамента, т.е. всичко е минало през ръцете ми и съм прибрала каквото съм могла. Най-нормалното нещо беше аз да реша.

Какво избрахте в крайна сметка? Баща Ви е от Варна, но както казахте, няма мащабна изложба, правена тук.

Той беше много скромен човек. Абсолютно вече май не виждам подобен вид хора, въобще е правил малко изложби, камо ли във Варна. Единствено в галерия "Теди" в една мъничка зала, пак семейна изложба.

Това сега са неща, които съм прибрала от неговото бивше ателие, след смъртта му, после отидоха в ателието на майка ми и сега всичко това го прибрах. Лист по лист са ми минали през ръцете, подредих ги в чекмеджета. При това местене вече имах поглед върху всичко, което е правил. Интуитивно някак подходих към това, което смятах, че непременно трябва да се покаже. Има в началото няколко рисунки, на които държа. Това са оригинали, те са правени в много далечен период, той е пътувал и навсякъде е сядал и рисувал. 

Казахте, че няма такива художници вече.

Според мен няма. Аз имам едно-две неща в ателието си от Монголия, която смяташе за една от най-хубавите страни на света. Наистина това е друг поглед към изкуството,  на смисъла на правенето на рисунка. Тази спонтанност, плюс това е голям майстор. Може да ми е баща, но е голяма работа. Тези неща са ми много ценни, защото някак го виждам него. Другите са линогравюрите, които той цял живот реално прави. С помощта на Румен Серафимов сме ги разделили в две зали - по-ранни и малко по-късни неща. От всички възможни периоди от баща ми има графики. Така че да могат хората да се запознаят по-цялостно с това, което е правил. 

А при майка Ви какво подбрахте?

Експозицията на майка ми няма характер на пълна ретроспекция, но и тя съдържа неща от 60-те години до ден днешен. Даже има една рисунка. Тя правеше много рисунки преди да започне да прави картините, което вече не се прави. Намерих от ателието хиляди рисунки. Това са подготвителни рисунки, те нямат претенция да бъдат произведения за изложба, но са голямо количество. Това показва възглед, отговорност.

Вашите са големи формати.

Разделихме ги на две части, условно наречени - "Хората" и "Природата". Искаше ми се да покажа големите неща, те са от последните 4-5 години. Според мен така някак си по-чисто стоят нещата. Интересът ми изобщо в последно  време е към тези две неща  - фигурите и пейзажите. Пейзажите на майка ми са емблематични за нашето изкуство. После, имаха голям учител Светлин Русев.  И аз много дълги години не смеех да правя пейзажи, защото не виждах какво мога да дам още в тази посока. Но по-късно се реших.
Синът ми пък показва фотографии предимно на баба си. Особено силни са снимките на ръцете и, те сами по себе си са произведения на изкуството...
Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05