Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компенсациите за тока на студентите с година закъснение



Университетите днес получиха компенсациите за ток на студентите, които са живели в общежитие през месеците октомври, ноември и декември миналата година. Това съобщи за Радио Варна Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети. Всеки студент до Коледа трябва да получи по сметката си 60 лева. Тези компенсациите не важат за първокурсниците, уточни Парушев.

Припомняме, че студентите и докторанти се разглеждат като небитови потребители и затова плащат промишлен ток. Цената му на киловатчас е 55 стотинки, което е над два пъти повече от това, което плащат битовите потребители.

Студентите настояват държавата да продължи компенсациите от 250 лева за мегаватчас, ДДС на тока за студентите да падне от 20 на 9 % и най-важното – студентите да бъдат разглеждани като битови потребители.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Данъчни, митничари и полиция влизат в складовете на "Лукойл"

От днес в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България" ЕООД започнаха контролни действия. В проверките участват съвместни екипи от служители на Агенция "Митници", Националната агенция за приходите, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" – МВР, Главна дирекция "Национална полиция“ – МВР и Държавна агенция "Държавен..

публикувано на 10.05.24 в 10:51

Маркет Линкс: Пет партии влизат в следващия парламент

Ако изборите бяха днес, пет партии се очаква да влязат в парламента. Това показват резултатите от националното проучване, финансирано и реализирано съвместно от  bTV  и "Маркет ЛИНКС", проведено сред 1007 лица над 18 г. в страната в периода 27 април - 09 май 2024 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета Коалицията ГЕРБ-СДС ще вкара..

публикувано на 10.05.24 в 10:49

Варненски прокурори със становище до правосъдното министерство заради проекта за Закона за съдебната власт

Прокурорите от Апелативната прокуратура във Варна са изпратили становище до Mинистерството на правосъдието по повод проекта за допълнение на Закона за съдебната власт. Според тях проектозаконът е изготвен без съгласието и без да се вземат под внимание критиките по време на изработването му.  Прокурорите настояват да се изчака произнасянето..

публикувано на 10.05.24 в 09:10

Жители и местна власт в с. Рогачево ще търсят разрешаване на проблема с безводието

Жителите на балчишкото село Рогачево ще се съберат в събота, 11 май, от 11 чaса пред кметството, за да обсъдят с местната управа възможностите за разрешаване на проблема с водоподаването в населеното място.  От 1 май хората Рогачево нямат вода. За един ден тя е прокапала, но и днес водата отново липсва.  Поредна серия от дни на безводие..

публикувано на 10.05.24 в 09:01

Мият центъра на Варна (СНИМКИ)

Два пъти седмично по график мият през този месец центъра на Варна, съобщиха от общинския пресцентър.  Рано тази сутрин специализираните екипи бяха в района на Фестивалния и конгресен център и входа на Морската градина, видя репортер на Радио Варна.  Улиците се почистват с препарат и тежка техника. Чистят се улици, кошчета за боклук и..

публикувано на 10.05.24 в 08:35

Къде няма да има ток на 10 май

Неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия оставят днес със смущения местността "Св. Константин" и курорта " Св. Св. Константин и Елена" в рамките на деловия ден. Без ток ще са днес в част от Дългопол, Вълчидол, Провадия, Девня, селата Есеница, Изворник, Калоян, Кракра,Искър, Рояк и Партизани. Временни смущения ще има в..

публикувано на 10.05.24 в 06:07

Облачно ще е в петък

Днес ще е облачно, главно над Югоизточна България с валежи от дъжд, които следобед постепенно ще спират. Над североизточна България облачността ще се разкъса и ще е променлива. Ще духа предимно умерен североизточен вятър по крайбрежието с временни по-силни пориви. Максимални температури между 15° и 20°, за Варна около 17°. Вълнение на морето..

публикувано на 10.05.24 в 05:55