Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корабът "Св. св. Кирил и Методий" тръгва към Антарктида на Стефановден

| обновено на 27.12.22 в 08:40
Снимка: архив

На Стефановден ще отплава военният научно-изследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий". Това съобщи за Радио Варна ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев. 

"За първи път български военен научно-изследователски кораб ще тръгне от пристанище Варна и от нашето вътрешноконтинентално Черно море ще навлезе през Адриатическо море, след това ще прекоси Атлантическия океан, ще стигне до Южния океан, където е остров Ливингстън и българската база. По този начин ние ще докажем, че сме морска държава. За мен беше срамно наш българско научно-изследователски кораб да не изследва Световния океан", коментира проф. Пимпирев.

21 души наброява екипажът, в това число военен лекар. На борда ще се качат и 25 курсанти, които ще пътуват до испанското пристанище Картахена. "Там корабът ще се зареди с гориво и ще се отправи към дългото си плаване, поне 15 дни", посочи ръководителят на експедицията. 

На 27 декември, когато е планирано тръгването от Морската гара във Варна, всеки ще може да види кораба, да изпрати капитаните и моряците и да пожелае успех на историческия рейс, допълни проф. Пимпирев.

Какво още каза той пред Даниела Стойнова - чуйте в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Промени на маршрутите на линии 12 и 20 заради катастрофа

Поради тежко ПТП на бул. "Цар Освободител" и ул. "Державин" (в района на МБАЛ "Св. Анна") е затворен участъкът на бул. "Цар Освободител" от бул. "Осми Приморски полк" до ул. "Пирин".   Автобусите по линия 20 от ЖП гара завиват наляво на кръстовището на "Цар Освободител" и бул. "Осми Приморски полк", надясно по ул. "Антим I-ви", бул. "Сливница", надясно..

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Камион с желязо е заседнал под Аспаруховия мост във Варна

Камион, натоварен с арматурно желязо, е заседнал под Аспаруховия мост. Мястото е в района на Варненската корабостроителница и наказателния паркинг за репатрирани автомобили, където височината е 3,5 метра.  По информация на Радио Варна 25-годишният шофьор на камиона Николай Николов не е пострадал. Пробите му за алкохол и наркотици, са..

публикувано на 28.03.24 в 21:47

От неработещи асансьори на подлези и спирки в лошо в състояние се оплакаха варненци на кмета

Вандалските набези върху общинската инфраструктура отново бяха във фокуса на вниманието на кмета на Варна Благомир Коцев. По време на извънредния си приемен ден той беше информиран за това това, че асансьорите на подлезите на спирка „Калин“ и спирката пред Варненската морска гимназия в кв. „Аспарухово“ постоянно са повредени . По думите на..

публикувано на 28.03.24 в 18:09
Община Варна

ОбС-Варна гласува 140 000 лв. за финансово подпомагане на варненци

Малко над 140 000 лева ще бъдат отпуснати от общинския бюджет за финансово подпомагане на варненци. Местният парламент гласува средствата на днешното си, девето по ред, заседание. 60 200 лева е общата сума за социални помощи. 195 варненци ще получат между 100 и 500 лева за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности. Съветниците одобриха..

публикувано на 28.03.24 в 17:37

ОбС-Балчик утвърди имената на новите 20 съдебни заседатели при Районен съд - Балчик

Имената на новите 20 съдебни заседатели при Районен съд - Балчик днес бяха утвърдени от Общинския съвет в Балчик след продължителна процедура поради липса на желаещи. "Част от кандидатите са били съдебни заседатели и през предходния мандат, което означава, че вече са запознати с работата и отговорностите на съдебния..

публикувано на 28.03.24 в 17:17

95% от неработещото осветление във Варна се дължи на кражби на кабели

Конкретни мерки срещу посегателствата върху уличното осветление нареди кметът Благомир Коцев по време на работна среща с представителите на фирмите за ремонт и поддръжка и на ресорните дирекции. Фирмите да локализират и да докладват за най-критичните места, където инфраструктурата става най-често обект на кражби. Захранването да бъде възстановено след..

публикувано на 28.03.24 в 17:04
Милена Стойчева

Милен Стойчева: ЕК подкрепя проект за иновационна долина във Варна

Европейската комисия ще подкрепи проекта за създаване на екосистема от дълбокотехнологични долини, включително тази във Варна. Това съобщи във Варна министърът на иновациите и растежа в оставка Милена Стойчева, договорът ще бъде подписан до месец. Ректорът на Икономическия университет проф. Евгени Станимиров, чиято е идеята  за създаването на..

публикувано на 28.03.24 в 16:57