Първата вълна на похапване с вкусотиите на Бъдни вечер и Коледа вече мина. На хоризонта обаче се задава следващата вълна – новогодишната трапеза. На нея традиционно присъстват по-тежките меса, туршиите и руската салата, които поливаме с обилно количество алкохол.
Как да избегнем преяждането и да не се подуваме като дирижабъл?
Здравният инструктор Ники Суков посъветва като за начало домакините да приготвят разнообразно меню с по-малки порции.
„Всеки домакин иска да впечатли гостите си с това, което е приготвил и обикновено сипва големи порции. Това не е правилно. Порциите с месо например трябва да са не повече от 100-150 грама, защото освен него на масата има и куп други неща като руската салата, която сама по себе си е отделно ястие“, каза Суков.
Водата – изпитан метод в борбата с преяждането
„Нещо, което винаги работи в борбата с преяждането е водата. Преди да започне вечерята изпийте една или две чаши вода. Първо, тя изчиства стомаха от храната през деня и второ - регулира киселинността в стомаха“, поясни експерта.
Според Ники Суков е грешно схващането, че не трябва да ядем през деня за да си оставим повече „място“ в стомаха за новогодишната вечер.
„Една от най-честитите причини за преяждането е именно тази. През деня не ядем, пропускаме даже и междинните хранения и вечерта като седнем на масата можем да изядем света“, поясни още Суков.
Етерични масла срещу преяждане
Здравният инструктор даде и една нетрадиционна идея за избягване на преяждането – с етерични масла.
„Чудесна работа върши едно малко шишенце с етерично масло от чаено дърво или Winter Green. Преди да тръгнете за гости, сложете си малко от него на върха на кутрето и намажете съвсем леко върха на ноздрите. Този вид етерични масла са с малко по-остър аромат и така ще доминират дълго време над вкусните аромати от трапезата. Защото е доказано, че колкото и да сме яли, колкото и вода да сме изпили, усетим ли аромата на нещо вкусно, ставаме неудържими“, коментира Ники Суков.
Неговият съвет е в дните след голямото похапване да се движим повече, да се поизпотим във фитнеса и да увеличим дневния прием на вода с 10-15%.
В този период е добре да наблягаме на по-леките храни като сезонни плодове и зеленчуци, зеленчукови пастети или хумус с препечен хляб, както и повече туршии, които освен всичко повишават и имунитета ни, напомни Ники Суков.
Чуйте интервюто на Иван Барбов с Ники Суков.
Ахмед Доган е дал съгласието си за нов политически проект. Това съобщи в предаването на Радио Варна „Позиция“ журналистът Мехмед Юмер. „Ако доганистите искат да направят нова партия, те трябва да разчитат на нови лица, които могат да дойдат от младежката организация на АПС. Хората изгубиха доверие в ядрото около Доган“, подчерта Юмер. По..
Какво се е случвало в античния Балчик – все още археологията не е влязла на дълбоко, за да разкаже. Сърцето на този град е районът около пристанището. Това коментира в хода на представянето на късноантичната и средновековна крепост в кв. Хоризонт в Белия град доц. д-р Чавдар Кирилов от СУ „Св. Климент Охридски“, част от екипа, водещ разкопките там..
Интервю с Niklas Sandin (KATATONIA, LIK) Шведските меланхолици KATATONIA излизат с нов албум. „Nightmares as Extensions of the Waking State“ ще бъде факт след дни. В същото време шведската дет метъл банда LIK издаде „Necro“. Свързващото звено между двете групи е струнникът Niklas Sandin. Басист при KATATONIA и китарист в LIK. Точно той даде..
Колкото ябълката на Нютон е определяща за Закона за гравитацията, толкова е и за разговора ми с агронома Кристияна Опрева. С 27-годишната варненка се срещаме в стопанството й във Варна, за да чуем гласа на растенията: „Тук мога да ви покажа дървото на раздора – наклонената ябълка, която не трябваше да е сред нас, но вече 10 години още е..
33-тата поред церемония по връчване на Годишните награди на Отворено общество – Варна се проведе днес, 28 май, в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Носителите на отличията бяха представени за поредна година в документален филм. „Голямата награда за граждански принос“ през 2025 година е за кореспондента на Българското национално радио във..
Кадрите в туризма ще се умножават, увеличават се студентите, избрали този път на реализация. Образованието не е инвестиция в самата професия, а в самите нас. Това казаха студентите в Колежа по туризъм във Варна Борис Соколов и Теменужка Колева. Според третокурсничката сред основните проблеми пред сектора са, от една страна, лошо обучените кадри, а от..
Концентрацията и спокойствието са сред най-важните качества за състезателите по дартс. След това идват талантът и не на последно място - трудът. Това коментира за предаването "Новият ден" Марин Маринов от Управителния съвет на клуб по дартс "Максим" във Варна. Всеки четвъртък се събират в морската столица отдадените на спорта, създаден преди години в..