Първата вълна на похапване с вкусотиите на Бъдни вечер и Коледа вече мина. На хоризонта обаче се задава следващата вълна – новогодишната трапеза. На нея традиционно присъстват по-тежките меса, туршиите и руската салата, които поливаме с обилно количество алкохол.
Как да избегнем преяждането и да не се подуваме като дирижабъл?
Здравният инструктор Ники Суков посъветва като за начало домакините да приготвят разнообразно меню с по-малки порции.
„Всеки домакин иска да впечатли гостите си с това, което е приготвил и обикновено сипва големи порции. Това не е правилно. Порциите с месо например трябва да са не повече от 100-150 грама, защото освен него на масата има и куп други неща като руската салата, която сама по себе си е отделно ястие“, каза Суков.
Водата – изпитан метод в борбата с преяждането
„Нещо, което винаги работи в борбата с преяждането е водата. Преди да започне вечерята изпийте една или две чаши вода. Първо, тя изчиства стомаха от храната през деня и второ - регулира киселинността в стомаха“, поясни експерта.
Според Ники Суков е грешно схващането, че не трябва да ядем през деня за да си оставим повече „място“ в стомаха за новогодишната вечер.
„Една от най-честитите причини за преяждането е именно тази. През деня не ядем, пропускаме даже и междинните хранения и вечерта като седнем на масата можем да изядем света“, поясни още Суков.
Етерични масла срещу преяждане
Здравният инструктор даде и една нетрадиционна идея за избягване на преяждането – с етерични масла.
„Чудесна работа върши едно малко шишенце с етерично масло от чаено дърво или Winter Green. Преди да тръгнете за гости, сложете си малко от него на върха на кутрето и намажете съвсем леко върха на ноздрите. Този вид етерични масла са с малко по-остър аромат и така ще доминират дълго време над вкусните аромати от трапезата. Защото е доказано, че колкото и да сме яли, колкото и вода да сме изпили, усетим ли аромата на нещо вкусно, ставаме неудържими“, коментира Ники Суков.
Неговият съвет е в дните след голямото похапване да се движим повече, да се поизпотим във фитнеса и да увеличим дневния прием на вода с 10-15%.
В този период е добре да наблягаме на по-леките храни като сезонни плодове и зеленчуци, зеленчукови пастети или хумус с препечен хляб, както и повече туршии, които освен всичко повишават и имунитета ни, напомни Ники Суков.
Чуйте интервюто на Иван Барбов с Ники Суков.
Интервю с Olli-Pekka Laine (AMORPHIS, OCTOPLOID, екс-BARREN EARTH) През миналата година AMORPHIS отбелязаха 30-годишнината от издаването на „Tales from the Thousand Lakes“– крайъгълен камък за групата. Басистът им Olli-Pekka Laine издаде дебюта на соловия си проект OCTOPLOD „Beyond the Aeons“, а в края на миналия месец финландците изкараха и..
Ако има ръст на цените на горивата заради американските санкции върху руските петролни компании "Лукойл" и "Роснефт", той няма да надхвърля 10%, а поскъпването ще е краткосрочно за не повече от две седмици. Това прогнозира икономистът Красен Станчев , основател на Института за пазарна икономика. По думите му от 2000-та година насам делът на..
Учителката по изобразително изкуство Наталия Николова, която от повече от две десетилетия организира творчески работилници с еко насоченост за децата във Варна, организира безплатни зелени часове в училище. Заниманията са адаптирани спрямо възрастта на децата и се провеждат и в детските градини. Часовете започват с презентация тип лекция на тема..
Впечатляваща семейна история, която обхваща някои от най-болезнените години за България през 20. век, вдъхновява дебютния роман „Реките на времето“ на Евгения Кръстева-Благоева, доцент по антропология в Нов български университет . Всичко в тази книга наистина се е случило. То е съхранено в родовата памет на два български рода, а чрез съдбите на..
Варненският ветроходец к.д.п. Светлозар Тенев тръгва на околосветска обиколка със своята лодка. Очаква се той да потегли от Варна днес вечерта и да измине 26 хиляди морски мили, броени дни след като отбеляза 70-ия си рожден ден. Днес текат последните приготовления. Не се тревожа за себе си - знам какво мога и какви са възможностите ми. Надявам се..
Най-големият проблем на пазара за неждвижими имоти в момента са фалшивите обяви. Това каза за Радио Варна Атанас Аргиров, председател на регионалната структура на Националното сдружение „Недвижими имоти“ /НСНИ/ във Варна. Клиентите не могат да ги различават, като това е трудно дори и за брокерите, но ние познаваме пазара и можем да се..
Професията на главен готвач изисква много лишения. От 24 часа в денонощието сме заети, ментално и физически - 26. Това каза шеф Пламен Петров в предаването на Радио Варна "Новият ден". Той е потомствен готвач, опитен и уважаван майстор, на когото се доверяват много влиятелни личности от различни сфери на живота. Приготвял е ястия и на самия Тодор Живков...