Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да избегнем преяждането на Нова година с етерични масла?

Освен с подаръците, песните и украсите, коледните и новогодишни  празници свързваме и с вкусната храна трапезата и вълшебните аромати, идващи от фурната и котлона. Обикновено в този период от годината му „отпускаме края“ и се налага да разкопчеем някое друго копче на колана. 

Първата вълна на похапване с вкусотиите на Бъдни вечер и Коледа вече мина. На хоризонта обаче се задава следващата вълна – новогодишната трапеза. На нея традиционно присъстват по-тежките меса, туршиите и руската салата, които поливаме с обилно количество алкохол.

Как да избегнем преяждането и да не се подуваме като дирижабъл?

Здравният инструктор Ники Суков посъветва като за начало домакините да приготвят разнообразно меню с по-малки порции.

„Всеки домакин иска да впечатли гостите си с това, което е приготвил и обикновено сипва големи порции. Това не е правилно. Порциите с месо например трябва да са не повече от 100-150 грама, защото освен него на масата има и куп други неща като руската салата, която сама по себе си е отделно ястие“, каза Суков.

Водата – изпитан метод в борбата с преяждането

„Нещо, което винаги работи в борбата с преяждането е водата. Преди да започне вечерята изпийте една или две чаши вода. Първо, тя изчиства стомаха от храната през деня и второ - регулира киселинността в стомаха“, поясни експерта.

Според Ники Суков е грешно схващането, че не трябва да ядем през деня за да си оставим повече „място“ в стомаха за новогодишната вечер.

„Една от най-честитите причини за преяждането е именно тази. През деня не ядем, пропускаме даже и междинните хранения и вечерта като седнем на масата можем да изядем света“, поясни още Суков.

Етерични масла срещу преяждане

Здравният инструктор даде и една нетрадиционна идея за избягване на преяждането – с етерични масла.

„Чудесна работа върши едно малко шишенце с етерично масло от чаено дърво или Winter Green. Преди да тръгнете за гости, сложете си малко от него на върха на кутрето и намажете съвсем леко върха на ноздрите. Този вид етерични масла са с малко по-остър аромат и така ще доминират дълго време над вкусните аромати от трапезата. Защото е доказано, че колкото и да сме яли, колкото и вода да сме изпили, усетим ли аромата на нещо вкусно, ставаме неудържими“, коментира Ники Суков.

Неговият съвет е в дните след голямото похапване да се движим повече, да се поизпотим във фитнеса и да увеличим дневния прием на вода с 10-15%.

В този период е добре да наблягаме на по-леките храни като сезонни плодове и зеленчуци, зеленчукови пастети или хумус с препечен хляб, както и повече туршии, които освен всичко повишават и имунитета ни, напомни Ники Суков. 

Чуйте интервюто на Иван Барбов с Ники Суков.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стела Николова

Стела Николова: Вече няма да взимаме решения без да се допитаме до избирателите си

Когато се вземат решения в рамките на коалицията, това не трябва да става без санкцията на избирателите. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, депутатът от ПП/ДБ в 50-тото НС Стела Николова. „Тези избиратели, които ни подкрепиха миналата година, но не направиха това на тези избори не сме ги загубили, защото те не са..

публикувано на 15.06.24 в 15:31

Петър Волгин: Изборите показаха, че хората не припознават политическата класа като изразител на техните интереси

Според новия евродепутат от партия „Възраждане“, Петър Волгин, всички парламентарни партии, както тези, които са участвали в управлението, така и тези в опозиция, трябва да си дадат сметка, че огромна част от избирателите не възприемат съществуващата политическа класа, като легитимни изразители на техните интереси. В обзорното предаване на Радио..

публикувано на 15.06.24 в 14:39

Галин Стоев: Живеем в трудно и мрачно време - време на поляризиране и взривяване на мостове

Режисьорът Галин Стоев представи своя спектакъл "Хага" на фестивала "Варненско лято".  Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу руския лидер Владимир Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и..

публикувано на 15.06.24 в 07:10

Falk Maria Schlegel (POWERWOLF): Сериозни сме!

Интервю с Falk Maria Schlegel (POWERWOLF) Първият сингъл от предстоящия албум на немските пауър метъл лидери „POWERWOLF” се казва „1589”. Той ще е част от новия диск на бандата „Wake Up the Wicked”, който ще стане факт в края на юли тази година. Какво се крие зад годината „1589”, разказва клавиристът на POWERWOLF Falk Maria Schlegel, който даде..

публикувано на 15.06.24 в 06:05
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15
Атанас Радев

Политологът Атанас Радев: Изходът от политическата ситуация е сформирането на широка коалиция

Изходът от политическата ситуация след предсрочните парламентарни избори у нас е широката коалиция. Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев.  "Изходът от тази ситуация е внасянето на баланс и търсенето на широка коалиция с  ясни приоритети, с ясен мандат и хоризонт, за да се внесе стабилност", допълни той.  Радев коментира мнението на..

публикувано на 13.06.24 в 08:10

Славена Родинова - един от малкото земеделци в класацията "30 под 30" на "Форбс" в Европа

27-годишната Славена Родинова от варненското село Страшимирово стана част от селекцията на "Форбс" за Европа "30 под 30". Тя управлява семейна ферма за люти чушки. Семейният бизнес включва и производството на люти продукти: сосове, люти сладка, пюрета, разядки и туршии. Целите ѝ са да покорява световните пазари.  Всяка година "Форбс"  отличава..

публикувано на 12.06.24 в 09:10