Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да избегнем преяждането на Нова година с етерични масла?

Освен с подаръците, песните и украсите, коледните и новогодишни  празници свързваме и с вкусната храна трапезата и вълшебните аромати, идващи от фурната и котлона. Обикновено в този период от годината му „отпускаме края“ и се налага да разкопчеем някое друго копче на колана. 

Първата вълна на похапване с вкусотиите на Бъдни вечер и Коледа вече мина. На хоризонта обаче се задава следващата вълна – новогодишната трапеза. На нея традиционно присъстват по-тежките меса, туршиите и руската салата, които поливаме с обилно количество алкохол.

Как да избегнем преяждането и да не се подуваме като дирижабъл?

Здравният инструктор Ники Суков посъветва като за начало домакините да приготвят разнообразно меню с по-малки порции.

„Всеки домакин иска да впечатли гостите си с това, което е приготвил и обикновено сипва големи порции. Това не е правилно. Порциите с месо например трябва да са не повече от 100-150 грама, защото освен него на масата има и куп други неща като руската салата, която сама по себе си е отделно ястие“, каза Суков.

Водата – изпитан метод в борбата с преяждането

„Нещо, което винаги работи в борбата с преяждането е водата. Преди да започне вечерята изпийте една или две чаши вода. Първо, тя изчиства стомаха от храната през деня и второ - регулира киселинността в стомаха“, поясни експерта.

Според Ники Суков е грешно схващането, че не трябва да ядем през деня за да си оставим повече „място“ в стомаха за новогодишната вечер.

„Една от най-честитите причини за преяждането е именно тази. През деня не ядем, пропускаме даже и междинните хранения и вечерта като седнем на масата можем да изядем света“, поясни още Суков.

Етерични масла срещу преяждане

Здравният инструктор даде и една нетрадиционна идея за избягване на преяждането – с етерични масла.

„Чудесна работа върши едно малко шишенце с етерично масло от чаено дърво или Winter Green. Преди да тръгнете за гости, сложете си малко от него на върха на кутрето и намажете съвсем леко върха на ноздрите. Този вид етерични масла са с малко по-остър аромат и така ще доминират дълго време над вкусните аромати от трапезата. Защото е доказано, че колкото и да сме яли, колкото и вода да сме изпили, усетим ли аромата на нещо вкусно, ставаме неудържими“, коментира Ники Суков.

Неговият съвет е в дните след голямото похапване да се движим повече, да се поизпотим във фитнеса и да увеличим дневния прием на вода с 10-15%.

В този период е добре да наблягаме на по-леките храни като сезонни плодове и зеленчуци, зеленчукови пастети или хумус с препечен хляб, както и повече туршии, които освен всичко повишават и имунитета ни, напомни Ники Суков. 

Чуйте интервюто на Иван Барбов с Ники Суков.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Olli-Pekka Laine (AMORPHIS, OCTOPLOID, екс- BARREN EARTH): В миналото беше нещо нормално да вземеш позиция по даден политически проблем

Интервю с Olli-Pekka Laine (AMORPHIS, OCTOPLOID, екс-BARREN EARTH) През миналата година AMORPHIS отбелязаха 30-годишнината от издаването на „Tales from the Thousand Lakes“– крайъгълен камък за групата. Басистът им Olli-Pekka Laine издаде дебюта на соловия си проект OCTOPLOD „Beyond the Aeons“, а в края на миналия месец финландците изкараха и..

публикувано на 26.10.25 в 15:12
Красен Станчев

Красен Станчев за "Лукойл": Поскъпването на горивата ще е краткосрочно и с не повече от 10%

Ако има ръст на цените на горивата заради американските санкции върху руските петролни компании "Лукойл" и "Роснефт", той няма да надхвърля 10%, а поскъпването ще е краткосрочно за не повече от две седмици. Това прогнозира икономистът Красен Станчев , основател на Института за пазарна икономика. По думите му от 2000-та година насам делът на..

публикувано на 24.10.25 в 17:20

Учителка по изобразително изкуство организира безплатни зелени часове във варненските училища

Учителката по изобразително изкуство Наталия Николова, която от повече от две десетилетия организира творчески работилници с еко насоченост за децата във Варна, организира безплатни зелени часове в училище. Заниманията са адаптирани спрямо възрастта на децата и се провеждат и в детските градини. Часовете започват с презентация тип лекция на тема..

публикувано на 24.10.25 в 07:55
доц. Евгения Кръстева-Благоева, НБУ

Евгения Благоева, автор на романа "Реките на времето": Не бива да се превръщаме в продължение на злото, дори не бива да се докосваме до него

Впечатляваща семейна история, която обхваща някои от най-болезнените години за България през 20. век, вдъхновява  дебютния роман „Реките на времето“ на Евгения Кръстева-Благоева, доцент по антропология в Нов български университет . Всичко в тази книга наистина се е случило. То е съхранено в родовата памет на два български рода, а чрез съдбите на..

публикувано на 23.10.25 в 07:40

Светлозар Тенев преди околосветската обиколка: Не се тревожа за себе си, моля се само яхтата да издържи

Варненският ветроходец к.д.п. Светлозар Тенев тръгва на околосветска обиколка със своята лодка. Очаква се той да потегли от Варна днес вечерта и да измине 26 хиляди морски мили, броени дни след като отбеляза 70-ия си рожден ден. Днес текат последните приготовления. Не се тревожа за себе си - знам какво мога и какви са възможностите ми. Надявам се..

публикувано на 22.10.25 в 08:10
Атанас Аргиров, председател на РС на НСНИ, Варна

Атанас Аргиров: Фалшивите обяви са най-големият проблем на пазара за недвижими имоти

Най-големият проблем на пазара за неждвижими имоти в момента са фалшивите обяви. Това каза за Радио Варна Атанас Аргиров, председател на регионалната структура на Националното сдружение „Недвижими имоти“ /НСНИ/ във Варна. Клиентите не могат да ги различават, като това е трудно дори и за брокерите, но ние познаваме пазара и можем да се..

публикувано на 21.10.25 в 10:00

Шеф Пламен Петров: От 24 часа в денонощието - сме заети 26

Професията на главен готвач изисква много лишения. От 24 часа в денонощието сме заети, ментално и физически - 26. Това каза шеф Пламен Петров в предаването на Радио Варна "Новият ден". Той е потомствен готвач, опитен и уважаван майстор, на когото се доверяват много влиятелни личности от различни сфери на живота. Приготвял е ястия и на самия Тодор Живков...

публикувано на 21.10.25 в 07:40