Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да избегнем преяждането на Нова година с етерични масла?

Освен с подаръците, песните и украсите, коледните и новогодишни  празници свързваме и с вкусната храна трапезата и вълшебните аромати, идващи от фурната и котлона. Обикновено в този период от годината му „отпускаме края“ и се налага да разкопчеем някое друго копче на колана. 

Първата вълна на похапване с вкусотиите на Бъдни вечер и Коледа вече мина. На хоризонта обаче се задава следващата вълна – новогодишната трапеза. На нея традиционно присъстват по-тежките меса, туршиите и руската салата, които поливаме с обилно количество алкохол.

Как да избегнем преяждането и да не се подуваме като дирижабъл?

Здравният инструктор Ники Суков посъветва като за начало домакините да приготвят разнообразно меню с по-малки порции.

„Всеки домакин иска да впечатли гостите си с това, което е приготвил и обикновено сипва големи порции. Това не е правилно. Порциите с месо например трябва да са не повече от 100-150 грама, защото освен него на масата има и куп други неща като руската салата, която сама по себе си е отделно ястие“, каза Суков.

Водата – изпитан метод в борбата с преяждането

„Нещо, което винаги работи в борбата с преяждането е водата. Преди да започне вечерята изпийте една или две чаши вода. Първо, тя изчиства стомаха от храната през деня и второ - регулира киселинността в стомаха“, поясни експерта.

Според Ники Суков е грешно схващането, че не трябва да ядем през деня за да си оставим повече „място“ в стомаха за новогодишната вечер.

„Една от най-честитите причини за преяждането е именно тази. През деня не ядем, пропускаме даже и междинните хранения и вечерта като седнем на масата можем да изядем света“, поясни още Суков.

Етерични масла срещу преяждане

Здравният инструктор даде и една нетрадиционна идея за избягване на преяждането – с етерични масла.

„Чудесна работа върши едно малко шишенце с етерично масло от чаено дърво или Winter Green. Преди да тръгнете за гости, сложете си малко от него на върха на кутрето и намажете съвсем леко върха на ноздрите. Този вид етерични масла са с малко по-остър аромат и така ще доминират дълго време над вкусните аромати от трапезата. Защото е доказано, че колкото и да сме яли, колкото и вода да сме изпили, усетим ли аромата на нещо вкусно, ставаме неудържими“, коментира Ники Суков.

Неговият съвет е в дните след голямото похапване да се движим повече, да се поизпотим във фитнеса и да увеличим дневния прием на вода с 10-15%.

В този период е добре да наблягаме на по-леките храни като сезонни плодове и зеленчуци, зеленчукови пастети или хумус с препечен хляб, както и повече туршии, които освен всичко повишават и имунитета ни, напомни Ники Суков. 

Чуйте интервюто на Иван Барбов с Ники Суков.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ина Лулчева

Ина Лулчева: Няма доказателства за престъпна дейност на Благомир Коцев

Най-вероятно кметът на Варна Благомир Коцев ще бъде преместен от София във Варненския затвор в началото на следващата седмица. Това съобщи единият от адвокатите на кмета Ина Лулчева, в предаването на Радио Варна „Позиция“. „Надявам се, че съдът във Варна ще измени мярката на Благомир Коцев. Това той ще може да се върне при семейството си, а и..

публикувано на 22.11.25 в 13:08
Адриан Николов

Адриан Николов, ИПИ: Необходима е реформа на местната власт и съкращаване на общини

През тази седмица от Института за пазарна икономика представиха свой, алтернативен на държавния бюджет, с драстични реформи и орязване на разходите в администрацията, здравеопазването и съдебната система. Така, според експертите, ще се предотврати задълбочаването на дефицита до края на десетилетието и ще се избегне "румънския сценарий". Не говорим..

обновено на 22.11.25 в 12:30
Музей на стъклото в Белослав

Малкият бизнес готов да поеме тежестта на Бюджет 2026, но с мерки за компенсиране на разходите

Малкият бизнес е готов да поеме част от предстоящите разходи, след приемането на Бюджет 2026, но очаква  мерки - реформи, достъп до обществени поръчки, инвестиции в инфраструктурни проекти , които дават добавена стойност. Това каза Данко Калчев, съсобственик на семейна стъкларска фирма в Белослав, в предаването на Радио Варна POST..

публикувано на 21.11.25 в 06:35

Във Варна представят изложбата "Наша земя"

Изложбата "Наша земя" събира в едно творчеството на две художнички, обединени от любовта към акварела - Полина Лазарова и Даниела Драгнева. Откриването на експозицията беше вчера в Арт център – галерия М&М във Варна. Изложбата включва над  50 платна, вдъхновени от красотата на българската природа и на българските народни танци, както и от личните..

публикувано на 20.11.25 в 07:10

Faruk Aydın Toksöz (ALKERA): Обединяването на силите, може да създаде истински Волтрон

Интервю с Faruk Aydın Toksöz и Onur Çobanoğlu (ALKERA) „ProgVibe Balkans“ е двудневен фестивал, посветен на прогресив рока и метъла, с фокус върху съвременната балканска прогресив сцена. В рамките на събитието, което е на 21 и 22 ноември, ще се представят изпълнители от България, Гърция, Турция и Румъния, които разкриват богатството и..

публикувано на 20.11.25 в 06:30

Младата бизнесдама Хелин Алев: Когато си предприемач, а не само търговец, можеш да се измъкнеш от всяка криза и ситуация

Когато си предприемач, а не само търговец, можеш да се измъкнеш от всяка криза и ситуация. Това мнение изрази младата предприемачка Хелин Алев в предаването на Радио Варна "Новият ден" в Дена на жената предприемач. Тя коментира равнопоставеността между половете, предизвикателствата пред жените в бизнеса и тревогите на малките компании около..

публикувано на 19.11.25 в 10:36

ПРИСТАН - Европейски ден на авторите и Ден на четенето във Варна

В периода 11 ноември – 12 декември 2025 година училища и детски градини ще отбележат и ще отпразнуват Европейския ден на авторите и Деня на четенето. Два вдъхновяващи повода за ново читателско пътешествие, представи инициативата в Радио Варна Мария Баджакова от Младежка фондация "Аморфа". В инициативата освен чилища и детски градини участват още..

публикувано на 19.11.25 в 08:05