Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ужасът в Турция

Последици от земетресението в Газиантеп, Турция, 7 февруари 2023 г.
Снимка: Ройтерс

Бедствие! Втори ден Турция страда. Земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер унищожи сгради, затрупа хиляди под развалини. 

Дениз Тунджер от Турция разкрива апокалиптичната картина. 

Земетресението удари Югоизточна Турция. Най-засегнатите места са Кахраманмараш, където е епицентърът, Хатай, Адъяман, Газиантеп, Малатя, Шанлъурфа, Адана. Също така частично засегнати са Диярбекир и Мерсин.

Чести ли са земетресенията в тази част на Турция?

Вчера в този район имаше две големи земетресения. Първото беше с магнитуд 7,8, а второто – 7,5. Преди това последното земетресение в този район, за което се знае със сигурност по исторически записки и по думите на експерти, е било преди 500 години. Земните пластове, са акумулирали напрежение 500 години и това е отприщило ужаса. За Турция обаче това не е първото подобно бедствие. Голяма част от Мала Азия се намира върху зона със сеизмична активност. Земетресенията са нещо постоянно там. И би трябвало да сме подготвени. Но ясно се вижда, че дори новите сгради, които се строят там, не отговарят на никакви противоземетръсни норми, дори и строителите да твърдят, че ги спазват. В това отношение държавата се грижи повече за интересите на богатите, отколкото на обикновените хора.

Жертвите на земетресението непрекъснато се увеличават

До момента техният брой не е известен. Много хора все още са живи, заклещени под отломките. До момента официалните данни сочат за 3 500 жертви, но се страхувам, че броят им ще се увеличи много. Спасителните операции се бавят. Правителството все още не успява да реагира. Спасителните операции се извършват основно от местните, от доброволци и от неправителствени благотворителни организации. Надявам се, че много миньори от различни части на страната ще се притекат като доброволци за спасяването на затрупаните.

Какви са първоначалните данни за разрушенията?

Все ще е много рано да се правят обобщения, но прогнозните данни са, че близо 20 000 сгради са разрушени до основи. Но това са предварителни оценки. Все още никой не вярва на официалната информация. Получаваме различна информация от различни частни източници. Все още липсва официална информация, но както казах, според различни източници са разрушени близо 20 000 сгради.

Какво е най-необходимото, от което се нуждаят пострадалите?

 Разбира се на първо място те се нуждаят от палатки, одеяла, фенерчета, спални чували, пакети за първа помощ, санитарни принадлежности, памперси. По последна информация в засегнатите райони имат спешна нужда от памук, шини, турникети, антисептични и болкоуспокояващи препарати и кремове на антибиотична основа. Това е последната ни информация от Антакия.

 Разбира се, че хората там постоянно имат нужда от вода и храна. В момента много доброволци се опитват да доставят храна и вода да засегнатите райони.

Започнаха ли да пристигат спасителни екипи от други страни?

Да, току-що прочетох, че медицински екипи то Гърция и Швейцария са вече в Турция. Надявам се, че на помощ ще ни се притекат екипи то всичките ни съседни държави. Нямам обаче информация дали тези, които са вече пристигнали са успели да стигнат до пострадалите зони. Скоро се надявам, че ще бъдат повече.

Навсякъде в Турция е създадена организация за помощ на пострадалите. Това са основни местни хора, доброволци, които са наистина много. Все още, както казах, правителствени организации, не са успели да се организират. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Колаж на предаването Свободен час

Радиото и младото поколение – Леда и Мария

Радиото е много специална част от живота на Мария и Леда – водещи на младежкото предаване „Свободен час“ в ефира на Радио Варна и дванайсетокласнички в Първа езикова гимназия във Варна. Гостуваха в предаването „Новият ден“ на 7 май – в Деня на радиото и телевизията, и споделиха какво е тяхното отношение към радиото и начина на слушане на радио..

публикувано на 07.05.24 в 12:00

Детският танцов театър "Дея" и посланията му

„Чарли и шоколадовата фабрика“, „Алиса в страната на чудесата“, „Седем“, „Хотел Трансилвания“ са само част от заглавията на Музикален танцов театър „Дея“ в Добрич. На сцената малките танцьори и актьори пресъздават множество персонажи, но винаги говорят чрез силата на музиката, танца и театралното изкуство за любов, надежда и доброта. Своите съкровени..

обновено на 07.05.24 в 11:13
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Марио Хосен: Гости сме на тази планета!

Хосен! Гражданин на Австрия, но със сърце в България.  Велик, но скромен музикант. Обича работата си колкото живота. Обаятелен събеседник: словоохотлив и мъдър, деликатен и изискан.  Фин човек. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава..

публикувано на 03.05.24 в 09:40