Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи на слуха във Варна до 2 март

Снимка: БГНЕС

С безплатни профилактични прегледи за откриване на нарушения на слуха и на вестибуларния апарат МУ-Варна ще отбележи Световния ден на слух, съобщават оттам.

Прегледите ще се извършват от 13 февруари до 2 март, включително, с модерната апаратура на Аудио-вестибуларната лаборатория в Университетския медико-дентален център на МУ-Варна. Необходимо е предварително записване на телефони 0882 413 456 или 052 677 299.

Прегледите ще се осъществяват от екип квалифицирани лекари, сред които е и един от водещите специалисти по оториноларингология проф. д-р Марио Милков. Той подчерта, че проблемите с ушите и слуха са сред най-често срещаните и целта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг при новородени, превенция на слуха при подрастващи и подобряване на качеството на живот при възрастни хора с намален слух. Според специалистите профилактичните прегледи са необходими за навременното откриване на предпоставки, които могат да доведат до трайно увреждане на слуха или внезапната му загуба.

От 2007 година досега Световната здравна организация /СЗО/ отбелязва Световния ден на слуха на 3 март с инициативи, които да насочат вниманието на обществеността към проблемите на слуха. През 2023 година те са под мотото „С грижа за слуха за всички! Нека го направим реалност“. Целта на СЗО през тази година е да се подчертае значението на интегрирането на грижите за ушите и слуха в рамките на първичната медицинска помощ, като основен компонент на универсалното здравеопазване. Досега МУ-Варна два пъти е отличаван със специална грамота на СЗО за инициативи, свързани със Световния ден на слуха.


По публикацията работи: Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Археолози представят във Варна изследвания за бронзовата и желязната епоха в Югоизточна Европа

Регионалният исторически музей във Варна е домакин на четвъртата международна конференция "Нещата от живота" , организирана от инициативата "Перспективи на Балканската археология"/Perspectives on Balkan Archaeology (PeBa). „Перспективи за Балканската археология“ e мрежа от изследователи с фокус върху бронзовата и желязната епоха в Югоизточна..

публикувано на 25.09.24 в 11:21

Проучване: Всяко трето дете в света е късогледо

Според глобален анализ зрението на децата постоянно се влошава, като всяко трето дете вече е късогледо или не може да вижда ясно нещата надалеч, съобщава БГНЕС. Изследователите твърдят, че заключването за Covid е имало отрицателно въздействие върху зрението, тъй като децата са прекарвали повече време..

публикувано на 25.09.24 в 06:42

Божидар Богданов с премиера на стихосбирката "Изгреви, залези..." във Варна

Божидар Богданов представя на 27 септември, петък, от 18.30 часа своята стихосбирка "Изгреви, залези...". Мястото е галерия "Арт Маркони"на ул. "Охрид" 22.  „Поезията не се нуждае от поводи, нито от шумни фойерверки, но има нужда от празници. Нейната стара и в същото време детински усмихната къща чака всички, които вярват в другото и различното. В..

публикувано на 24.09.24 в 17:05

Близо 2 хиляди посетиха "Провадия-Солницата" в Деня на отворените врати

Около 1 800 души са посетили в Деня на отворените врати, организиран на 22 септември в праисторическия център "Провадия-Солницата".  "За нас беше чест и удоволствие да имаме възможността да Ви представим най-новите си открития и да ви разкажем историята на най-стария солодобивен и градски център в Европа.  Благодарим ви, че избрахте да споделите..

публикувано на 24.09.24 в 10:08

Лесна работа: Само за родители

Има едно много приятно изследване, което оценява въздействието на удовлетвореността от живота и позитивното влияние на тази удовлетвореност върху доходите в по-късен етап от развитието на човека. Интересно е, че изследването използва метода на братята и сестрите. Каква е отправната точка? Най-вероятно се заблуждаваме, когато мислим, че..

публикувано на 23.09.24 в 15:30

Феновете на вечното варненско дерби (снимки и видео)

"Спартак" са домакини на срещата от 20:00 часа, а главен съдия е Георги Кабаков. Двата тима са един до друг в таблицата с равен брой точки - 15, съответно четвърто място за "Черно море" и пето за "Спартак".  В последната среща отборите завършиха 0:0. В района на срещата и на стадиона днес има и засилено полицейско присъствие. Агитки от..

публикувано на 22.09.24 в 19:39

Супермоделите от 90-те години остават носталгичен символ на женствеността и красотата

По време на Седмицата на модата в Милано суперомдели от 90-те години , сред които звездата Ева Херцигова, стъпиха на подиума на ревю на модната къща "Роберто Кавали"  и предизвикаха очаквана сензация.  Появата им бе не само почит към големия новатор в облеклото, променил концепцията за съвременната динамика на аутфита, но и полъх от една..

публикувано на 22.09.24 в 14:49