Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 50 незаконни постройки ще бъдат съборени в "Максуда"

Христо Христов, кмет на район "Младост" във Варна
Снимка: Александър Йорданов

Още 50 незаконни постройки ще бъдат съборени в ромския квартал на Варна „Максуда“, съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов. Той уточни, че се очакват актове от общината за да се продължи процедурата и допълни, че има още десетки постройки, които трябва да бъдат обследвани. От есента на 2018 година са издадени и изпълнени 35 заповеди.

Вече е издадено разрешително за изграждане на обществена чешма с минерална вода в района на бившия Дом „Младост“, съобщи още Христов. Припомням, че емблематичната сграда беше съборена през януари миналата година, а с нея и чешмата с минерална вода.

"Говорих с „Инженерна инфраструктура“ в общината, те имат готовност. Проблемът в момента е да открият точно откъде минава тръбата, да я затапят, да изградят чешмата и да я пуснат. Процедурата е задвижена. Там, разбира се, ще бъде сложена и плочата, която беше на капитан Петко Войвода, която беше на старата чешма," каза кметът на район "Младост".

886 семейства чакат за общинско жилище в района, а кметството разполага с 346. 21 от наемателите не плащат редовно задълженията си, което може да доведе до извеждането им от общинските жилища.

Продължава и кандидатстването по европейската програма за саниране на жилищни сгради. 10 сдружения от район "Младост" са подали до момента документи. По програмата може да се кандидатства за средства и за изготвяне на технически паспорт на сградата. Незаконно изградени тераси спират сдружения на етажната собственост да кандидатстват по новата програма за саниране. Където е възможно се издават разрешения за търпимост, каза още Христо Христов.

Кметът на район „Младост“, съобщи че ще се предвижда основен ремонт на няколко пътни участъка сред които и улица „Прилеп“, която е по пътя за село Каменар. Предстои да започне благоустрояване на пространството, заключено между ул. "Поп Димитър", бул. "Цар Освободител" и бул. "Трети март".  Проектът предвижда изграждане на алеи, паркинги, спортни и детски площадки и кътове за отдих.

Ще бъдат ремонтирани още улиците "Райко Даскалов", "Доброволци", "Иван Боримечката", "Цар Светослав Тертер", "Поп Харитон", "Под игото", "Никола Корчев", "Самарско знаме", "Цар Гаврил Радомир" и бул. "Девня" в участъка от бул. "Атанас Москов" до бул. "Република".

Улица „Вяра“ няма да бъде ремонтирана и през тази година, защото е свързана с изграждането на бул. „Цар Освободител“. Ремонт не се предвижда и на друга много разбита улица – „Капитан Райчо“, където ВиК трябва да подмени водопровода си, каза Христов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Временно затворени улици и промени в градския транспорт за Маратон Варна в неделя

Във връзка с провеждането на „Маратон Варна 2024“ в неделя, 12 май, ще бъдат въведени временни промени в организацията на движението в централната част на града. С променен маршрут и разписание ще бъдат и осем линии на градския транспорт. Още от 20:00 часа на 11.05.2024 г. до приключване на мероприятието около 15:00 часа на 12.05.2024 г. се спира..

публикувано на 10.05.24 в 18:09

КНСБ предупреждава за ефективни протестни действия в здравеопазването

За ефективни протести предупреждават от КНСБ, ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, предаде БНР. В писмо до президента, служебния премиер и здравния министър от синдиката посочват, че представители на КРИБ и Българската стопанска камара са заявили..

публикувано на 10.05.24 в 15:58
Снимката е илюстративна

Маршрутни промени във Варна в неделя за линии 9, 14, 17 А, 20, 31А, 39, 109 и 409

На 12 май, неделя, ще бъдат въведени маршрутни промени за линии  9, 14, 17 А, 20, 31А, 39, 109 и 409, съобщиха от "Градски транспорт"-Варна.  1. Линия 9 ще се обслужва до 08:10 от ЖП гара; 2. Линия 109 ще се обслужва до 08:40 часа вкл. от ЖП гара; 3. Линия 409 ще се обслужва до 08:00 часа вкл. от Аксаково до к. к. "Златни пясъци" Променени..

публикувано на 10.05.24 в 15:02
Снимката е илюстративна.

През октомври ВиК разкопават ключово кръстовище заради смяна на голям водопровод

През октомври започва работа по два големи обекта на ВиК.  Става дума за входа на Варна от АМ „Хемус“ (кръстовището на „Двете кули“ ) и главния път към курортните комплекси – участък от бул. „Княз Борис I“.  Началото на дейностите там се отлага с няколко месеца заради активния туристически сезон, след което темповете трябва да бъдат засилени, за да..

публикувано на 10.05.24 в 14:52

На 18 май откриват туристическия сезон във Варна

С безплатен концерт и пешеходен тур на 18 май, неделя, ще бъде открит туристическият сезон във Варна.  Община Варна традиционно дава старт на летния туристически сезон. През тази година програмата включва концерт с лазерно шоу и специални ефекти, както и безплатен пешеходен тур. Откриването на сезона ще бъде на 18 май, като денят не е избран..

публикувано на 10.05.24 в 14:06

От МВР издават удостоверения за гласуване при липса на лична карта

Удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност ще издават от МВР, за да могат притежателите им да упражнят правото си на глас. Звената „Български документи за самоличност“ при Областната дирекция на МВР Варна ще съдействат на хората, които..

публикувано на 10.05.24 в 11:42

Корабът "Руен" вече е във Варна (ВИДЕО и СНИМКИ)

Корабът "Руен" на Параходство "Български морски флот" вече е във Варна и е на ремонт. Това съобщи капитан Александър Калчев - изпълнителен директор на параходството.  Припомняме, че корабът беше отвлечен от сомалийски пирати на 14 декември миналата година и в средата на март 2024-а , с помощта на индийския военен флот, беше освободен, а седемте..

публикувано на 10.05.24 в 11:35