Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко време след възникване на авария реагира ВиК-Варна?

| обновено на 09.03.23 в 18:23
Снимката е илюстративна

Преди половин месец, а ако трябва да сме пунктуални – на 23 февруари, изпратихме въпроси към ВиК – Варна, свързани с аварията на улица "Константин Величков" 63.

Десетки кубици питейна вода се изляха по улица във Варна

Там повече от седмица имаше теч на вода. След неколкократно подаване на сигнал на 112 и разговор с главния инженер на водното дружество, аварията беше отстранена.

Все пак изпратихме официално запитване към ВиК – Варна с надеждата, че ще осветлим в някаква степен каква е системата за реакцията и отстраняване на аварии по водопреносната мрежа на Варна. 12 дни по-късно получихме писмен отговор от управителя на дружеството инж. Веселин Русев.

Започваме по реда на въпросите, първият от които е свързан с аварията на улица "Константин Величков" 63. Тя е отстранена на 24 февруари, ден след нашия сигнал към ВиК – Варна. От отговора на управителя на дружеството разбираме, че тя е била на магистрален стоманобетонен водопровод с диаметър 1000 милиметра. По него с вода се снабдява централната градска част на Варна, както и квартал „Аспарухово”.

Цитат: „В първия ден от подаването на сигнала, течът е бил сравнително слаб и е наблюдаван през цялото време до отстраняването на аварията. Работата по този тип водопроводи е специфична и изисква доставката на специфични части, както и ангажираността на обучен екип. В този момент групата е отстранявала авария на друг обект – отново по голям водопровод, който обслужва значителна част от Варна. Затова отстраняването на проблема по улица „Константин Величков” е забавено".

Водата на улица „Константин Величков” се изливаше повече от седмица. Но аварията не е била преценена като първостепенна.

„Сложността на аварията се преценява в зависимост от това къде е възникнала, засяга ли възлови транспортни артерии, натоварени кръстовища, какъв е дебитът на теча и съответно колко са засегнатите абонати, останали без вода.”

Средно на ден екипите на ВиК Варна работят по отстраняването на 10-15 аварии. А сигналите за възникнали проблеми на територията, която се обслужва от дружеството, подавани на денонощие, са между 40 и 60, разбираме от писмения отговор на управителя на ВиК-Варна инж. Веселин Русев.

„По отстраняването на авариите по водопроводната мрежа във Варна работят осем екипа”, посочва Русев.

Стандартното изискване за отстраняване на една авария е от 8 до 12 часа. Това е вписано в наредба номер 4 на Министерството на Регионалното развитие и благоустройството. Там обаче не става ясно (както и от отговора на управителя на ВиК-Варна) колко часа след получаването на сигнал за теч трябва да започне работа по неговото отстраняване. Логично възниква въпросът защо се иска увеличаване на цената на водата, а се допускат свободни течове, които водят до загуби? И тези загуби ли са причината за повишаването на цената на кубик питейна вода?

Какво четем още в писмения отговор:

„ВиК – Варна ООД има разработен и одобрен бизнес план за периода 2022-2026 година от Комисията за енергийно и водно регулиране. В него са заложени основните параметри за развитие на дружеството, инвестициите, както и цените на водоснабдителните услуги за този период от време.”

"Водоснабдителното дружество оперира на регулирания пазар на цените, затова всяка промяна в цената на водата се обсъжда и одобрява от Комисията за енергийно и водно регулиране".






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шествието на привържениците на Черно море

Шествието е във връзка с успешното завършване на сезона за варненския клуб и мача с отбора на Крумовград от последния кръг на първенството.  Той започва в 18 и 30 на стадион „Тича“.  "Моряците" гарантират сребърните медали в първенството и през новия сезон ще играят в европейския турнир "Лигата на конференциите"...

публикувано на 26.05.24 в 16:56
Варна, морето и регатата

От понеделник прохладни градуси

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Утре със слаб до умерен вятър от север ще проникне по-хладен въздух. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще превали краткотраен дъжд, възможни са гръмотевици. Минимални температури от 8 до 13°, преобладаващи максимални между 17° и 22°, за Варна минимална около 12°, максимална..

публикувано на 26.05.24 в 13:57

Шофьор оцеля по чудо при ужасяваща катастрофа в София

Шофьор е оцелял по чудо при ужасяваща катастрофа в столицата, видя репортер на БГНЕС. Тежкият пътен инцидент е станал на столичния булевард "Ботевградско шосе". По първоначална информация автомобилът е самокатастрофирал. Пътната мантинела е разрязала..

публикувано на 26.05.24 в 13:29

Арсений е новият Сливенски митрополит

Светият Синод на Българската православна църква избра знеполския епископ Арсений за нов Сливенски митрополит. Той получи гласовете на 7 от духовниците, предаде репортер на БГНЕС. За Арсений гласуваха Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний,..

публикувано на 26.05.24 в 11:24

Колко опасни са вейповете?

Ново проучване дава яснота за рисковете от употребата на вейпове. Който е спрял цигарите, но е започнал да пуши вейпинг продукти, е по-застрашен от раково заболяване, пише Deutsche Welle . Хората, които са спрели цигарите, но са започнали да пушат вейпове, са по-застрашени от рак на белия дроб , разкрива ново проучване от Южна Корея...

публикувано на 26.05.24 в 09:47

Хотелиерите по родното Черноморие вдигат заплатите

Хотелиерите по родното Черноморие повишават заплатите с поне 10% в опит да..

публикувано на 26.05.24 в 09:15

Син наръга до смърт майка си в Севлиево

Мъж от Севлиево е нанесъл прободни рани в областта на шията на майка си. Вследствие на раните тя е починала, съобщи Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи в Габрово. Полицията е извършила оперативно-издирвателни мероприятия и е задържала мъжа...

публикувано на 26.05.24 в 09:07