Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Записват хорови състави за откриване на фестивалното лято в Балчик

След година прекъсване отново ще се проведе Mеждународният хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик от 7 до 11 юни. Пет дни концерти, ателиета и конкурсна програма за всички видове певчески състави обещават организаторите. Срокът за регистрация се удължава с още две седмици.

До момента участие са потвърдили смесен хор от Тел Авив – Израел, Детско-девически хор от полския град Познан, хор на варненските девойки, смесен хор от Нидерландия с български диригент. В конкурса както всяка година ще се включат състави от Балчик. Очаква се потвърждение на още две формации, срокът за записване продължава до края на март, обясни Валентина Георгиева - директор на хоровия форум "Черноморски звуци" и диригент на едноименния хор при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“.

Голямата цел на фестивала е да изгради мостове между нации, култури, композитори, диригенти и хорове от цял ​​свят. „Ние всяко издание я изпълняваме и тази година няма да е по-различно. За първи път се включва хор от Израел – една нова възможност за изграждане на контакти. Ръководител на ателие тази година ще бъде Яна Делирадева, която е била тук като диригент на хор „Детска китка“ – гр. Пловдив. Тя ще представи ателие, базирано на работата на една финландка, която е хореограф и диригент едновременно. Тоест участниците няма да учат ново произведение, написано от композитор, а ще изпълняват различни движения по време на репетиционен или концертен момент“, сподели Георгиева различните и любопитни моменти от 11-ото издание на фестивала.

Подробностите чуйте от разговора с Валентина Георгиева - директор на хоровия форум "Черноморски звуци" и диригент на едноименния хор при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“:

Припомняме, че през 2020 и 2022 години хоровият форум бе прекъснат поради пандемията, а после поради войната в Украйна и финансови причини. „През тази година имаме уверението на кмета на община Балчик Николай Ангелов, който е патрон на фестивала, че ще бъдем подкрепени финансово и се надявам средствата, които ни се отпуснат, да ни стигнат“, каза още Георгиева. 

Международният хоров фестивал „Черноморски звуци” е истински празник на песента, морето, хармонията, красотата и приятелството. В десетте издания на фестивала досега се включат повече от 140 хорови състава, с близо 5500 певци от България, Румъния, Литва, Латвия, Швеция, Финландия, Естония, Германия, Франция, Чехия, Украйна, Русия, Турция, Холандия, Дания, Хърватска, Полша, Молдова, Сърбия, Македония и Гърция.

Заинтересуваните от събитието могат да намерят допълнителна информация на адрес: www.chernomorskizvutsi.com


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "Отвътре навън" гостува на варненската галерия "Ларго"

Талантливата художничка Силвия Богоева гостува на варненската галерия "Ларго" със серия от живописни платна и рисунки. Експозицията носи името "Отвътре навън" и представя творби, подготвяни в последната година. Това е първата самостоятелна изложба на младата авторка във Варна, а публиката ще има възможност да надникне във вселената на Силвия...

публикувано на 05.07.24 в 14:45

Излезе от печат книгата „Крайморска Добруджа – недоразказаното минало”

Излезе от печат книгата „Крайморска Добруджа – недоразказаното минало“. Днес авторът  проф. д-р Ангел Ангелов, д.м.н., я представи първо пред Общинския съвет в Балчик, който преди година гласува финансова подкрепа за издаването и. Краеведското издание съдържа: ретроспекция на земетресения и сурови снежни зими; историческа топонимия – над 400..

публикувано на 04.07.24 в 17:34
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 04.07.24 в 17:01

“HOME 2124” или едно дистопично бъдеще в бункер

На 4 юли се открива изложбата “ДОМ 2124” по идея на художника Димитър Солаков. 11 артисти от България и света ще превърнат бункера в дом “след края на света”. Звездата на изложбата е украинската артистка Жана Кадирова със световно известната творба “Паляница” (на укр. погача). Творбата представлява хляб, направен от камък и е метафора за трудностите..

публикувано на 04.07.24 в 16:39

Маримба и кавал на сцената на Варненско лято

Тази вечер от 20.00 ч. в двора на Археологическия музей въъв Варна гостуват музикантите Татяна Колева - маримба/перкусии, Живко Василев - кавал/електроника и Рубен Кийфтенбелт - live electronics Музикалният им проект се нарича ДЪРВО – КОЖА – ДЪХ, а концертът се организира със съдействието на Посолството на Нидерландия в България. Татяна..

публикувано на 04.07.24 в 07:53

Варненската художничка Светослава Георгиева представя “Херметично”

"Херметично" - изложба живопис на Светослава Георгиева, ще бъде експонирана в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, от 3 юли до 22 юли 2024 г. Произведенията са създадени основно през последната година в смесена техника - акрил, масло, текстури и релефни пасти, колаж с ръчни хартии, енкаустика, с включване на метал, дърво и смоли..

публикувано на 03.07.24 в 13:59

Изложбата "Да ти върви по вода" показва чешмите във варненско

Българска фондация Биоразнообразие и Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ откриха днес изложба, посветена на чешмите и тяхното значение за хората и биоразнообразието. Експозицията цели да провокира интереса на широката публика към обществените чешми извън населените места и да представи забравени и непознати факти за ценността на тези..

публикувано на 02.07.24 в 13:55