Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"БАГ фест" и "БАГ експлорър" през май край Варна

Дни преди средата на май границата между областите Шумен и Варна ще бъде полигон на тринадесетата среща на любителите на мото туризма. Организатори са Балкан Адвенчър Груп. Те са си поставили нелеката задача да популяризират туризма на две колела. Трябва да направим уточнението, че тук не става въпрос за мото събор. В никакъв случай. Целта е съвсем различна. Популяризиране, укрепването и развитие точно на мото туризма. Подкрепа срещат, както от местната власт - Девня и Ветрино, така и от различни частни организации.

Емил Иванов е част от управителния съвет на Балкан Адвенчър Груп. Мотоциклетна група, която организира и обединява общество от мото пътешественици. Така се определят членовете на групата.

"Хора различни, с различн идеи, обичащи пътя. Хора, които пътуват, отиват и търсят красивото, различното, не стандартното по туристически обекти. А места - исторически, природни забележителности. Както казваме ние - "Хора, които обичат да пристигнат то точка "А" до точка "Б". 


За тринадесети, но не фатален, път, мото пътешествениците ще организарт своя БАГ фест. Датите – 11 – 14 май. Подробностите.

"С течение на времето събрахме доста голяма група съмишленици. Всяка година традиционно организираме наши сбирки. Всеки да разкаже къде е бил, какво е видял. Всяка година го правим на различни места. Търсим и избираме интересни места. Места, на които да могат хората да се срещнат, да има място, да се разходим, какво да се види. Варненска и Шуменска област имат доста богата история."

За да бъде още по-интересно, мото пътешествениците организират и "БАГ експлорър". Мото игра, в която под формата на задачи се задава трасе, което да бъде преминато. Но ето и подробностите от Емил Иванов.

"Тази игра не е за скорост. При нас няма скорост, няма гонки. Това е нещо като мото куест. Участниците се разпределят на отбори и получават точки от областа, в която се намираме. Задават се въпроси. Участниците сами трябва да открият отговорите."

Така играчите посещават интересни места и на ден изминават по около 200 километра. Маршуртът за тази година е проигран няколко пъти.

Но повече чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Подай ръка – спаси лапа“ от приюта в Каменар ще се проведе във Варна

Кампанията „Подай ръка – спаси лапа“ ще се проведе на 12 май от 10:00 до 16:00 часа на полянката под Пантеона в Морската градина. Събитието се провежда за трети път, като тази година мотото е „Осинови порода „любов“. Организатор е Ротаракт клуб – Варна и техни партньорски организации, със съдействието на Община Варна. Целта на кампанията е да насърчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:45

Аматьорските футболни лиги отново се обединяват в благотворителен турнир по мини футбол в полза на Павел Станчев

Павел Станчев води неравна битка с коварна и много рядка болест. Става въпрос за Сарком на Юинг – рак на костите, чието лечение се оказа резистентно към първоначално приложената терапия и отново са нужни средства за нова и по-скъпо струваща терапия. През ноември 2023 г. огромна вълна на съпричастност допринесе в събиране на средства, с които да започне..

публикувано на 10.05.24 в 17:26

Випуск 1974г. на Строителен техникум Варна отбеляза 50 години от завършването си със засаждане на дръвче в двора на училището

Випуск 1974г. на Строителен техникум - Варна отбеляза 50 години от завършването си със засаждане на дръвче в двора на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Васил Левски". Идеята идва от главния двигател на випуска, Маринела Грудева, която успява да организира своите бивши съученици за това събитие. Благодарение на..

обновено на 10.05.24 в 15:41

Виолета Тончева с голямата награда за журналистика "Златен тризъбец"

Варненска журналистическа организация, която тази година чества своята 100-годишнина, днес раздаде своите награди на тържествена церемония в Арт салона на Радио Варна. Най-високото отличие е „Златният тризъбец“, което се връчва само при високи професионални постижения, веднъж на няколко години. Бронзовата статуетка, дело на скулптора Пламен..

публикувано на 10.05.24 в 15:08

Наградиха доброволци към клубовете за превенция във Варна

Във Варна наградиха най-изявените дванадесетокласници-доброволци към клубовете за превенция. Отличията се дават за изключителен принос в развитието и прилагането на общинската политика по превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора.  Наградени с грамота са: Габриела Димитрова от училищния превантивен клуб към Първа езикова..

публикувано на 10.05.24 в 14:45

6 дни, 400 км. и една жена: Силвия, която ще пробяга Черноморието ни

Отвесни скали, пясъчни плажове, природни феномени, исторически забалежителности, курорти, антични градчета и още, и още. Всичко това очаква Силвия Кьосева - собственик и генерален мениджър на хотел в Слънчев бряг, която на 11 май започва предизвикателството си да пробяга българското Черноморско крайбрежие.  Замисълът е цялото предизвикателство, което..

публикувано на 10.05.24 в 09:05

Във Варна връчват журналистическата награда "Златният тризъбец"

Виолета Тончева е носителят на журналистическата награда "Златният тризъбец". Тържественото връчване на приза ще бъде от 11 часа днес в арт салона на Радио Варна. Събитието е част от двудневната юбилейна програма във връзка с няколко кръгли годишнини - 100 години от създаването на Варненска журналистическа организация, 100 години „Варненски..

публикувано на 10.05.24 в 08:00