Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва "София Филм Фест" във Варна

| обновено на 24.03.23 в 10:23

14-ият "София Филм Фест" във Варна започва от днес, 24 март, и ще продължи до 2 април във Варна.

Официалното откриване на събитието ще бъде на 24 март в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Филми с номинации и награди “ОСКАР”, “Златен глобус”, “БАФТА”, “Златна мечка” и др. ще бъдат представени на киноманите тази година.

Фестивалът ще бъде открит с филма “Добрият шофьор” на Тонислав Христов и с участието на Малин Кръстев, Герасим Георгиев-Геро, Слава Дойчева и др.

Акцент в програма на тазгодишното издание е „Повелителят на горите“ на легендарния германски режисьор Фолкер Шльондорф, носител на Оскар и „Златна палма“ в Кан.

Филмът предава вдъхновяващата история на австралийския агроном Тони Ринаудо и неговия революционен метод, който успява да се пребори с пустинната суша, създавайки десетки декари гора върху безплодни и изоставени земи в Африка. За делото си през 2018 година Тони Ринаудо е удостоен с алтернативна Нобелова награда – приза Right Livelihood. Филмът засяга и глобални важни теми като климатичните промени, миграцията и междуполовото равенство. Феновете на киното и “зелената идея” ще могат да го гледат на 25-ти март (събота) от 18:00 ч.

Филмът, за който Мартин Скорсезе казва, че му е върнал вярата в бъдещето на киното… Гледаме изключителния хит за 2023 г. - “ТАР” на режисьора Тод Фийлд на 25 март (събота) от 20:00 ч.

“ТАР” е разказ за световно известния диригент Лидия Тар, на която ѝ предстои издаването на нова книга и изпълнение на прочутата Пета симфония на Малер - върхът на нейната впечатляваща кариера. На бял свят обаче излизат „призраци“ от миналото и нейният личен и професионален живот започва да се разпада безвъзвратно. „ТАР“ въздействащо изследва властта и нейното въздействие и устойчивост в днешното общество, а Кейт Бланшет е както винаги магическа в главната роля, като вече спечели тазгодишните “Златен Глобус” и “BAFTA” за най-добра актриса, а филмът беше един от абсолютните фаворити за “Оскар” за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добра женска роля, (номиниран и в още 3 категории).

С наградата за най-добро актьорско изпълнение (поделена) за Вики Крипс е най-новият филм на Мари Кройцер „Корсаж“.

Той е представен премиерно в престижната програма „Особен поглед“ на Кан, филмът обикаля над 50 фестивала в цял свят и пренася хиляди зрители назад във времето на австро-унгарския император Франц Йосиф и неговата темпераментна съпруга – императрица Елизабет. Филмовите критици са единодушни във възторга си от превъплъщението на актрисата, а международната преса е изпълнена с оценки като „откровение“, „сензация“, „превъзходно“, „брилянтно“, „дръзко“, „зашеметяващо“.

„Корсаж“ е една от петте творби, номинирани за БАФТА в категорията „филм на език, различен от английския“, а ние ще можем да го гледаме на 31-ви март (петък), 20:00 ч.

Сценаристът-режисьор Джеймс Грей дебютира преди три десетилетия във Венеция с „Малката Одеса“, за който бе удостоен със „Сребърен лъв“ за режисура. Следващите му четири филма неизменно са номинирани за „Златна палма“ в Кан, а хитът „Към звездите“ с участието на Брад Пит получи номинации за „Златен лъв“ и Оскар през 2019. Премиерата на най-новата му творба „Часът на Армагедон“ бе отново в Кан, където получи отлични отзиви и овации.

Джеймс Грей разказва дълбоко лична история, вдъхновена от собственото му детство, посветена на порастването и на силата на семейните отношения. Във филма ще видим Банкс Репета, легендарният Антъни Хопкинс, Ан Хатауей и Джеръми Стронг. Гледаме „Часът на Армагедон“ на 1-ви април (събота) от 20:00 ч., зала 2 на ФКЦ-Варна.


По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радио Варна ще излъчи Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“

Радио Варна ще излъчи на 6 май от 12,30 часа Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Мери, заедно със специални гости - любими изпълнители, с които тя записва дуети и работи през годините, като Маргарита Хранова, Марио Николов, Мери Бойс Бенд и Тони Димитрова пяха пред препълнената зала на 10 февруари т.г. Важна роля в спектакъла..

публикувано на 26.04.24 в 16:23

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35