Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Христо Петков: Понякога се чувствам като директор на водопад

| обновено на 23.03.23 в 22:05

Много емоции, пълни зали и вълнуващи срещи с българите зад граница преживя екипът на филма „Смирен“ по време на турнето си в САЩ.  Дългоочакваният игрален дебют на документалиста Светослав Драганов предизвика дискусии, но и припомни на публиката в Чикаго и Ню Йорк какво е да се бориш за идеалите си в родината и как да запазиш човешкото във взаимоотношенията си с най-близките.

Филмът продължава една много силна серия от нови български заглавия, с която стартира годината. Историята, която е с автобиографични елементи, залага на автентичност и искреност. Режисьорът Светослав Драганов подбира сам актьорите си, които са както утвърдени имена като Христо Петков, Мария Статулова, Сашка Братанова, Мирослава Гоговска, Борис Луканов, така и натуршчици. Големият коз е изборът на Христо Петков за ролята на Васил, който удивително точно претворява режисьорското алтер его във филма.

Филмът, чието първоначално заглавие е било „Директор на водопад“, е копродукция с Румъния, а от българска страна негови копродуценти са Светослав Драганов и Катя Тричкова.

Сюжетът на филма разказва за Васил - 40-годишен документален режисьор, който не е постигнал успеха, за който мечтае. Загърбил собственото си семейството, той влага цялата си енергия в новия си филм, разказващ за скъсаната семейна връзка на монах и неговата майка.

Когато  научава, че монахът е в психиатрия, а майка му ще се подложи на операция от рак, Васил решава, че трябва да ги събере, за да заснеме емоционален финал на филма си. 

След година участия в различни фестивали „Смирен“ вече тръгна и по българските кина. На миналогодишния София Филм Фест Светослав Драганов получи Специалната награда на журито за първия си игрален филм, а след това спечели и отличието за дебют на наградите на СБФД „Васил Гендов“.

За родения във Варна Христо Петков, познат от ролите му във „Възвишение“, „Бягство“, „В сърцето на машината“, „Дзифт“, „Лора от сутрин до вечер“, сериалите „Дяволското гърло“,„Под прикритие“, „Четвърта власт“, „Отдел „Издирване“, това е първа главна роля от такъв мащаб


Светлана Вълкова разговаря с актьора в предаването за култура на Радио Варна „Гравитация нула“:

Наскоро се върнахте от турне в САЩ. Там как приеха филма „Смирен“?

Филмът имаше една прожекция в Ню Йорк и два пъти в Чикаго. Мисля, че се прие добре. Въобще практиката, която сме възприели с този филм – да пътуваме с него в чужбина и у нас, и да говорим с публиката – се оказва много зареждаща за всички.

Освен това хората в чужбина са зажаднели за български филми, за български теми, изкефиха се.

Може би те улавят други нюанси от филма, различни от това, което вижда публиката тук?

Възможно е, макар че филмът е доста универсален, а и много истински. Не се занимава с някакви представи, гледа с истинския живот да се занимава – какво се случва с един човек, с неговото семейство, с хората около него, голяма част от филма е абсолютна истина.

А и режисьорът е документалист, това е първият му игрален филм...

Да, на всичкото отгоре филмът е за него самия, за неговия живот, няма нищо скрито-покрито. Даже с голяма доза самоирония е подходил, което е плюс според мен, защото да погледнеш на живота си със самоирония и да можеш да отразиш собствените си недостатъци в един филм, не е лесно нещо, но той го постигна в голяма степен.

(...)

За какво се бори главният герой?

Бори се със себе си, бори се със ситуациите, в които е поставен, с егото си, със собствените си предразсъдъци и въжделения, защото някак си е отдал целия си живот на това изкуство, документалистиката, и несъзнателно е оставил собствения си живот на заден план, за да направи интересен филм за един друг човек. Тотално потъва в този свой филм и забравя собствения си живот и хората около себе си. Това е всъщност неговият проблем.

Това е общо взето съдбата на твореца...

Аз също съм го изпитвал – като репетирам нещо, особено като наближи премиера човек се потапя в този друг свят, в който е по цял ден. Ако става дума за постановка например, ти започваш да мислиш през героя си и понякога забравяш, че вече не си на сцената и че трябва да вършиш някакви други неща. Егото в нашата професия е много застъпено и човек много добре трябва да си дава сметка кое е наистина важно в живота.

Важно ли е човек да бъде смирен?

О, важно е, важно е. Аз не знам до каква степен човек наистина може да бъде смирен, но според мен смисълът е в това той да има капацитета да осмисля постъпките си и начина си на живот, и да ги води към смирение, доколкото е възможно.

Първоначалното заглавието на филма е било „Директор на водопад“. Вие чувствате ли се понякога така?

Чувствам се, да. Това е едно много хубаво заглавие, аз много го харесвам, но поради ред причини нямаше как да се казва така филмът. Доколкото знам от Светльо (режисьорът Светослав Драганов), той доста често се чувства така, а мисля, че и всеки човек има моменти, в които се чувства като директор на водопад.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, а не повдигнато чрез колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, Червенков..

публикувано на 20.04.24 в 15:03