Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСУ “Черноризец Храбър“ избра победителите във Varna Spaghetti Engineering

| обновено на 01.04.23 в 16:24

Кула с височина 282 сантиметра, която издържа успешно най-сериозния тест - за земетръс, стройност и креативност, спечели първото място в осмото издание на Националното състезание за креативни умения "Varna Spaghetti Engineering", което се проведе днес във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Организатор и домакин на събитието е катедра „Строителство на сгради и съоръжения“, а екипът на състезанието е носител на престижната награда „Варна“ за 2019 г.

Кулата-победител бе проектирана и изпълнена от отбор „Апокалипсис“ на възпитаниците на Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия в Шумен. На второ място се класираха „Непобедимите“ от ПГСАГ „Лубор Байер” в Стара Загора, а трети станаха „Спагети Арт 2“ от ПГСАГ „Васил Левски“ във Варна. Отличието на Студентския съвет на Варненския свободен университет за най-сплотен отбор отиде при учениците от „Кръгът „Мисъл“ от ПГСАГ „Ангел Попов“ във Велико Търново.

В надпреварата участваха 13 ученически отбора от водещите професионални гимназии по архитектура, строителство и геодезия във Варна, София, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново, Шумен и Бургас. Победителите бяха определени от професионално журито, което оценяваше височина, стройност, икономичност и креативност. 12 от 13-те кули преминаха през изпитанието за устойчивост, което наподоби земетръс и запазиха целостта си.

Специалната награда на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране – Регионална колегия Варна, бе връчена от инж. Снежана Милева на отбор „Липстик“ от СГСАГ „Христо Ботев“ - София. „Продължавайте да развивате своята креативност в училище, надградете образованието си тук – Във Варненския свободен университет, където Ви очакват добри, можещи и знаещи специалисти, а след това ви очакваме в нашите редици“, каза инж. Милева. Инж. Стамат Стаматов от Камарата на строителите в България – Регионална колегия Варна, допълни, че в университета бъдещите инженери ще намерят и много истински приятели. Той връчи специалната награда на КСБ на отбор „Порте“ от ПГАСГ "Арх. Камен Петков" в Пловдив. Арх. Георги Найденов от Камарата на архитектите в България отличи „Илевън Би“ от ПГСАГ "Никола Фичев" в Плевен и припомни за своите студентски години в специалност „Архитектура“ на ВСУ „Черноризец Храбър“. Наградата на Съюза на архитектите в България бе връчена от председателя на регионалната колегия във Варна – арх. Николай Рачински на отбор „Нови надежди“ от Стара Загора, който впечатли журито и публиката с ортогоналната си основа. „Всички отбори създадоха отлични структури и прекрасни обеми, в които видях бъдещите модерни небостъргачи“, коментира арх. Рачински. Деканът на Архитектурния факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“ доц. д-р инж. Росица Петкова – Слипец отличи отбор „Тухли“ от ПГ по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ в Бургас за отличното им медийно представяне.

Идеята на 8-то издание на Националната надпревара бе на едно място да се съберат ученици от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия, студенти от ВСУ „Черноризец Храбър” и професионалисти от строителния бранш, за да се обединят в създаването на уникални конструкции от спагети. Това провокира креативност, изобретателност, екипен дух и заедно с това развива интерес към професията на строителя, каза за Радио Варна Тихомира Кордон - преподавател и организатор от Варненския свободен университет.

Тихомира Кордон - преподавател във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" сподели още, че има приемственост в годините от първото издание на състезанието до днес. Някогашните ученици, участвали в надпреварата, днес са студенти във висшето учебно заведение, именно в специалностите "Строителство на сгради и съоръжения“ и "Архитектура". 


Цветан Митев - председател на Студентския съвет при Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" е един от първите участници в състезанието. Днес вече като студент и като част от журито изтъква колко полезни са подобни инициативи за бъдещите строители, проектанти и архитекти. 


Розовият екип с интересно име "ТУХЛИ" е съставен от три ученички от Бургас - Ангелина Димитрова, Никол Комитова и Илияна Кирова. Техен ментор бе студентът от II-курс в специалност "Строителство на сгради и съоръжения“ във Варненски свободен университет, Румислав Жечев.



13 ученически групи представиха водещите професионални гимназии по архитектура, строителство и геодезия в страната. Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия във Варна се представи с три отбора, с по два бяха София, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново, а Шумен и Бургас - с по един. Във всеки отбор имаше и ментор - студент от Варненския свободен университет от специалностите „Строителство на сгради и съоръжения“ и „Архитектура“. Организатор и домакин на събитието по традиция бе катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Екипът на състезанието е носител на Награда „Варна“ за 2019 г. 


Всяка от състезателните групи разполагаше с основа за конструкция с линия на застрояването, 400 г спагети, 5 силиконови пълнителя и пистолет за тях, линия, макетен нож. Според регламента, основата на кулите трябваше да се впише в дадена строителна ситуация, а най-високата точка да обединява поне три спагети. 


Проектите, които трябваше да бъдат завършени в рамките на 2ч., се оценяваха от петчленно жури в състав: доц. д-р инж. Иван Павлов – и.д. ръководител на катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на ВСУ „Черноризец Храбър“, инж. Снежана Милева председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране – Регионална колегия Варна, инж. Стамат Стаматов от Камарата на строителите в България – Варна, арх. Николай Рачински – председател на Съюза на архитектите в България – Варна и арх. Георги Найденов от Камарата на архитектите в България – Регионална колегия – Варна. В състава на студентското жури бяха Цветан Митев - председател на Студентския съвет и студент по архитектура, Боян Кърлиев - студент от специалност "Строителство на сгради и съоръжения", а третият глас бяха на студентите - ментори на отборите.

 

Идеята на Националното състезание за креативни умения „Varna Spaghetti Engineering“, организирано от катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет, е да събере на едно място ученици от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия, студенти от ВСУ „Черноризец Храбър” и професионалисти от строителния бранш. Състезание от такъв тип ги обединява в създаването на уникални конструкции от спагети, като провокира креативност, изобретателност, екипен дух и заедно с това развива интерес към професията на строителя. 


Следващото IX издание на състезанието за креативни умения "Varna Spaghetti Engineering" ще се проведе на 17 и 18 ноември 2023 г., като темата му ще бъде „Отварящи се мостове“. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
ОУ

Ден на отворени врати за бъдещи възпитаници на ОУ "Христо Ботев" във Варна

Ден на отворени врати се провежда днес в ОУ „Христо Ботев“ във Варна. Училището, което се намира в кв. Аспарухово, посрещна деца от всички детски градини в района, на които им предстои да бъдат първокласници. След тях сградата ще посетят и деца, които ще бъдат в пети клас през следващата учебна година. Малчуганите бяха посрещнати в двора..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

Възпитаници на МГ-Варна с поредни успехи по лингвистика и български език и литература

Поредни успехи завоюваха възпитаници на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна.  Деветокласникът Павел Василев достигна първото място от Националния кръг на олимпиадата по лингвистика.  "Лингвистиката ми помага да мисля по нестандартни начини, които са полезни и помагат в различни ситуации", подчерта за Радио Варна..

публикувано на 26.04.24 в 09:46

Дрешник с кауза дава втори шанс на ненужните дрехи

Текстилните отпадъци са един от актуалните глобални проблеми, свързани със замърсяването на околната среда. По данни на Българска асоциация "Кръгов текстил",  всяка година в Европейския съюз се изхвърлят 5 милиона тона текстил. От тях, над 3 милиона тона  попадат в смесения битов отпадък и съответно вредят на природата. Вдъхновени от Деня на..

публикувано на 26.04.24 в 09:30

19 хорови формации изнасят концерти във Варна

18 хорови формации от Варна и един гостуващ хор от Балчик ще изнесат концерти в морската столица. Включвайки се в VIII Национална инициатива „България пее“ на Българския хоров съюз, Община Варна организира на 26, 27 и 28 април поредица от концерти в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. В 18:00 ч. днес началото ще постави Мъжкият хор на..

публикувано на 26.04.24 в 09:16

Антверпен - град с минало и бъдеще

Барокови фасади съжителстват със съвременна градска среда. Историческите сгради имат нов живот, а старото пристанище е зона на атракции и музеи. Антверпен е чудесен пример как се съчетава историческото наследство с модерния живот. По бреговете на река Шелда, в северната част на Белгия се намира един от значимите центрове на търговията. Известен като..

публикувано на 25.04.24 в 16:30
Снимката е илюстративна.

Варненец за лекото метро: Накъде отиваме - напред ли, назад ли

Критики към проекта за изграждане на лека градска железница отправи варненец по време на обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. "Цар Освободител", в плана, на който е предвидено и леко метро. Според Красимир Ковачев, който е практикуващ строителен инженер, решението е морално остаряло. Аз съм против тази железница - те са присъщи за..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Осигурени са средства за традиционните фестивали на Балчик

С решение от днес се осигуряват бюджетни средства на юридически лица с нестопанска цел за организиране на традиционните фестивали на Балчик.  Това са международният хоров фестивал-конкурс „Черноморски звуци“, който и тази година ще открие фестивалното лято в дните от 12 до 16 юни, като за него се подсигуряват 40 хиляди лева. Два дни след това..

публикувано на 25.04.24 в 12:57