Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концесионер на плаж: Приложението за онлайн резервиране място на плажа ще е неприложимо

2
Снимка: Сияна Спиридонова

Концесионери на морски плажове разработват приложение, чрез което посетителите ще могат да резервират чадър и шезлонг онлайн, без да е необходимо да оставят хавлия, за да запазят място на плажа. Приложението ще помогне да се избегне порочната практика, като плащане на спасители и допълнителни такси. Това обяви Симеон Цветков, председател на Асоциацията за развитие на дейностите по управление на морските плажове. Приложението няма да е ефективно, защото с пика на сезона в месеците юли и август, капацитетът на плажовете е запълнен не на 100%, а на 120%. Шезлонгът с чадър не е маса в ресторант, не е и стая в хотел, коментира за Радио Варна Николай Димитров, заместник-председател на друга съсловна организация - Асоциация на концесионерите и наемателите на морски плажове. Това беше една идея преди 4-5 г. на част от служителите на дирекция "Управление на морските плажове" в Министерството на туризма - да се обявява в реално време има ли свободни шезлонги и чадъри за удобство на хората. Самите те, обаче разбраха, че това няма как да се случи, защото пикът в определени дни от месеца е изключително голям и това няма кой и как да го обслужи, защото хората идват буквално на групи, на талази. Дори момчетата, които събират таксата за чадър и шезлонг, точно в тези дни разчитат на добронамереността и добросъвестността на плажуващите, отбеляза още Димитров, който е дългогодишен концесионер на бургаския плаж Крайморие.

Николай Димитров потвърди, че от няколко години се е превърнало в практика рано сутрин, още преди да дойдат касиерите на плажа, един човек от компания туристи или семейство оставя хавлии на шезлонги, най-често на първа линия, като така ги "резервира". Но, когато по-късно дойдат хора и търсят места на плажа, ние не можем да ги върнем заради тези "запазени" места. Затова аз и мои колеги се справяме с този проблем, като касиерът сутрин прибира оставените хавлии и когато собствениците им дойдат им ги връща, коментира още концесионерът. Но не сме се натъквали на такава практика спасител или касиера на плажа да запазва шезлонги срещу някакъв бакшиш, каза още Николай Димитров.

Целият коментар може да чуете в звуковия файл:




Концесионерите на морски плажове разработват приложение, чрез което посетителите ще могат да резервират чадър и шезлонг онлайн, без да е необходимо да оставят хавлия, за да запазят място на първа линия на морето. То трябва да заработи преди официалното откриване на сезона на 1 юни. Приложението ще помогне да се избегне порочната практики, като плащане на спасители и допълнителни такси. Чрез приложението ще може в реално време да се следи наличността на свободните чадъри, техните цени и като посетителите ще могат да резервират и платят за своето място онлайн, предаде кореспондентът на БГНЕС в Бургас.

„Всички ще имат достъп в реално време и летовниците ще могат да видят дали на този плаж има свободни чадъри, на коя линия са, да си го резервират директно и да си го заплатят онлайн, като по този начин се избягват порочни практики плащане на трети лица, допълнителни таксувания - безотчетни", заяви за БГНЕС Симеон Цветков- председател на Асоциацията за развитие на дейностите по управление на морските плажове.



По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В понеделник ще е слънчево и още по-горещо

През нощта ше е ясно и почти тихо, само по Черноморието със слаб северен вятър. Преобладаващи минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 19°. Утре ще е слънчево и още по-горещо! Ще духа слаб вятър от изток и североизток, по Черноморието до умерен, следобед подсилен от бриза. Максимални температури от 34° до 39°, по брега на морето..

публикувано на 07.07.24 в 16:12
Марин льо Пен

Рекордна избирателна активност на парламентарните избори във Франция

До обяд на втория тур на парламентарните избори във Франция са гласували 26,63% от избирателите. Процентът е най-високият от 1981 г. насам, предаде Франс 24. Представители на Министерството на вътрешните работи потвърдиха засиления интерес към вота. Очаква се..

публикувано на 07.07.24 в 14:27

Планинско спасяване направи въздушната линейка от Стара планина до Пловдив

Екип на "България Хели Мед Сървиз" е транспортирал пациент след инцидент в Стара планина до УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Сигналът е подаден от Планинската спасителна служба. Пострадалият е 40-годишен мъж, а инцидентът е станал в района на връх Ботев. Той е в..

публикувано на 07.07.24 в 13:47
шоколад

1 милиард души ядат шоколад всеки ден

Всяка година на 7 юли дава възможност на любителите на шоколада по света да се отдадат на любимото си лакомство без чувство за вина. Денят е посветен и на всички видове лакомства, направени от шоколад, включително шоколадово мляко, горещ шоколад, шоколадови бонбони, шоколадова торта, брауни или всичко, покрито с шоколад...

публикувано на 07.07.24 в 13:43
Юли, 2024 г.

Жега и в понеделник

През нощта ще е ясно и почти тихо, само по Черноморието със слаб северен вятър. Преобладаващи минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 19°. Утре ще е слънчево и още по-горещо!  Ще духа слаб вятър от изток и североизток, по Черноморието до умерен, следобед подсилен от бриза. Максимални температури от 34° до 39°, по брега на..

публикувано на 07.07.24 в 13:31

ДКЦ - 3 Варна няма да работи на 7 и 8 юли

Причината е възникнал пожар в сградата, който е овладян. Няма пострадали лица, нанесени са материални щети Поради възникнал пожар в сградата на ”ДКЦ 3 – Варна” ЕООД, лечебното заведение и спешният център към него, както и стоматологичните кабинети няма да работят на 7 и 8 юли. Нуждаещите се пациенти могат да се обърнат към спешен кабинет в..

публикувано на 07.07.24 в 13:29

Двама души са леко пострадали при пожара в квартал „Младост“ във Варна

Двама души са леко пострадали при пожара в блок 148 във варненския квартал „Младост“, за който Радио Варна съобщи по-рано.  По последна информация пожарът е започнал в апартамент на петия етаж във вход 4 на бл.148 в кв. „Младост“. 80-годиишната собственичка на жилището е запалила свещ в спалнята и отишла в друга стая. Тя е леко обгазена и..

публикувано на 07.07.24 в 12:29