Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трета национална конференция за медиацията в ИУ-Варна

Третата национална конференция на тема "Медиацията в различните обществени сфери" ще се проведе на 11 май в зала 1 на Икономическия университет във Варна. Конференцията се организира от Институт „Итера“, Университетския център по медиация към Икономически университет-Варна и Камара на медиаторите в България.

За трета поредна година събитието ще събере под един покрив представители на държавната и местната власт, представители на съдебните институции, адвокатските колегии, университетската общност, представители от основното и средното образование, неправителствените организации и бизнес организации, медиатори и др.

П Р О Г Р А М А

11 май 2023 г.

10:00 – 10:30 ч. Откриване на дискусионния форум Зала 1 ИУ-Варна/ Дистанционно присъединяване в Google meet

meet.google.com/apm-hinq-hpr

1. Приветствие от организаторите

2. Приветствие от академичното ръководство

3. Приветствия от официални гости

10:30 – 12:00 ч. Пленарен панел Зала 1, конферентна връзка

12:00 – 13:30 ч. Обедна почивка

13:30 – 16:00 ч. Заседания по модули Зала 1, конферентна връзка

16:00 ч. Закриване на конференцията, Зала 1, конферентна връзка

ОФИЦИАЛЕН ПАНЕЛ

Приветствие от академичното ръководство на ИУ-Варна

Приветствия от официални гости

ДОКЛАДИ И ПАНЕЛИ ЗА ДИСКУСИИ

Модератори: доц. д-р Андрияна Андреева- ИУ-Варна, Университетски център по медиация, Лиляна Савова - Институт “Итера“ и Камара на медиаторите в България

Пленарен панел:

Проф. д-р Мария Славова, Юридически факултет, Софийски университет „Климент Охридски“, „Българската перспектива на медиацията“.

Доц. д-р Андрей Александров, Институт за държавата и правото при Българската академия на науките, Югозападен университет „Неофит Рилски“, „За бъдещето на медиацията по индивидуални трудови спорове в светлината на последните промени в Закона за медиацията, Гражданския процесуален кодекс и Кодекса на труда“.

Модул „Медиация в образованието“:

Лиляна Савова, Венета Иванова, Институт „Итера“, Камара на медиаторите в България, „Въздействие на „Мост на мира“ в контекста на формиране на нови умения за саморегулация и управление на конфликти във възрастта 7-9 г.“

гл. ас. д-р Петя Ангелова, Икономически университет – Варна, " Бариери в комуникацията между преподаватели и студенти ".

Д-р Даниела Петрова, Технически университет – Варна, „Медиацията в социалната сфера-перспективи и предизвикателства“.

Румяна Толева, Йога преподавател; Адвокат; Вписан медиатор, "Медиация и медитация (по класическата йога на Патанджали)".

Ивелина Стоянова Русева, Експерт в отдел „Образование и младежки дейности“, „Медиацията в образователните институции – начин за намаляване на агресията сред децата“

Тодор Милков, докторант – отчислен с право на защита Варненски Свободен университет „Черноризец Храбър”, Факултет „Международна икономика и администрация“ Катедра „Администрация, управление и политически науки“, „Място и роля на съвременния образователен медиатор“.

Модул „Медиация в публичния сектор“:

Проф. д-р Таня Йосифова - Юридически факултет, УНСС, "Приложението на медиацията при доставчиците на посреднически он-лайн услуги".

Доц. д-р Драгомир Кръстев, ВМУ „Никола Йонков Вапцаров“, „Посредничеството като инструмент за регулиране на военни конфликти“.

Доц. д-р Елица Куманова, Данаил Куманов, Русенски университет „Ангел Кънчев“, „Изследване на приложимостта на процедури по медиация в областта на националната сигурност“.

Доц. д-р Катя Антонова, гл. ас. д-р Павлина Иванова, Икономически университет – Варна, „Медиация на работното място: възможности и ефекти“.

Доц. д-р Андрияна Андреева, Икономически университет – Варна, „Е-медиация и изкуствен интелект – иновативни способи за превенция и разрешаване на индивидуални трудови спорове“.

Доц. д-р Андрияна Андреева, Икономически университет – Варна, Венета Иванова, Институт „Итера“, Камара на медиаторите в България, „Азбука на конфликта и на примирието в трудовите отношения“.

Гл. ас. д-р Пламена Недялкова, Икономически университет – Варна, „Проблеми на медиацията при трудови спорове в организациите от публичния сектор“.

Юлия Стоева, Юрисконсулт, Медиатор, Фондация "Гея", „Медиация при бежански кризи, бедствия, аварии и други екстремални ситуации. Роля и значимост за предотвратяване на конфликти, облекчаване на страданията на пострадалите и подпомагане на възстановяването на засегнатите общности.

Юлия Стоева, Юрисконсулт, Медиатор, Фондация "Гея", „Методика за овладяване на конфликти в екстремални ситуации в контекста на медиацията“.

Виктория Атанасова, докторант Икономически университет – Варна, „Ролята на гражданското общество в процеса на вземане на решения за градската среда“.

Йоанна Нинова, студент ВСУ „Черноризец Храбър“, „Медиацията в наказателния процес в Европа и у нас“.

Модул „Медиация в здравеопазването“:

 Доц. д-р Галина Йолова, Икономически университет – Варна, „Медиационни практики при разрешаване на конфликти лекар-пациент“.

Антон Тодоров, Център от семеен тип. „Медиацията в социалните дейности“.

Тодор Милков, докторант отчислен с право на защита Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”, Факултет „Международна икономика и администрация“, Катедра „Администрация, управление и политически науки“, Диана Алатова – студент Медицински Университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, Филиал Шумен, Катедра „Здравни Грижи“, „Здравният медиатор-ключов фактор за българското модерно здравеопазване“.

Модул „Медиация в съдебната система“:

Албена Пенова, медиатор, обучител на медиатори, Председател на УС на СНЦ "Българска асоциация за медиация", „Съдебна и извънсъдебна медиация – етапи в процедурата“

Ас. д-р Недялка Александрова, Икономически университет-Варна, „Приложение на медиацията в спорове за интелектуална собственост"

Д-р Даниела Петрова, Технически университет – Варна, „Правна рамка на задължителната медиация у нас и страните членки на ЕС. Перспективи и предизвикателства“.

Петя Стоянова, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, „Как медиацията изгражда правна култура?“




По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотографска изложба представя кварталите и хората на Варна

Груповата фотографска изложба „НА ФОКУС – Градска среда: кварталите и хората на Варна“ се открива днес  в пространството за култура и обучение „Аморфа“ (на ул. „Драган Цанков“ №10 до Адвокатската градинка във Варна). Събитието е с вход свободен и ще остане отворено за посетители до 4 октомври.  Експозицията включва фотографски серии на десет млади..

публикувано на 27.09.24 в 12:17

Семейният празник "Варна играе" - тази събота в Морската градина

За седми пореден път във Варна ще се проведе  семейният празник „ВАРНА ИГРАЕ“.  Събитието ще бъде от 10.30 до 15 часа в района на Морско казино и сцена "Раковина" в Морската градина и е напълно безплатно, подчертават организаторите.  Тази година освен ретро игрите - фунийки, лагерни колички, прашки, топки и въжета, семеен волейбол, налъми, дървени..

публикувано на 27.09.24 в 10:35

Правописна грешка дава сегашното име на Google

На днешната дата рожден ден отбелязва най-известната търсачка в света Google. Нейни основатели са Сергей Брин и Лари Пейдж. Любопитно е, че името Google идва в резултат на правописна грешка. Създателите му са искали да регистрират компанията под името googol, което е означението на числото 1 със сто нули отзад, но го изписват погрешно. По каква..

публикувано на 27.09.24 в 06:47

Експерт: Университетите трябва да търсят връзката между иновации, предприемачество и дигитална трансформация

Връзката между дигиталната трансформация, предприемачеството и бизнес иновациите у нас не е достатъчно ефективна и често дори е противоречива. Затова университетите трябва да станат мотор на този процес. Това коментира във Варна  проф. д-р Веселина Димитрова - ръководител на катедра „Международни икономически отношения“ в Икономическия университет ,..

публикувано на 26.09.24 в 16:45

„Чудобой City 2024“ ще се проведе тази събота край Варна (програма)

Тази събота край Варна ще се проведе третото издание на „ЧудобойCity 2024” - отборно състезание за любители на изживяванията сред природата. В него са включени шест спортни дисциплини, творчески и интелектуални задачи - колоездене, етап с логическа задача, ориентиране, гребане с каяк, стрелба с лък и катерене. Отборите се състоят от двама души,..

публикувано на 26.09.24 в 14:37

Под 1% от изследвания пчелен мед е с наличие на забранени лекарства

Мнозина наричат пчелния мед натурален антибиотик от природата, за който знаем, че е изключително полезен за здравето. За да е така обаче, медът трябва да е истински, качествен и по възможност да не съдържа той самия някакви антибиотици или други лекарствени препарати. Уви. Случва се контролните органи в лицето на Българската агенция по..

публикувано на 26.09.24 в 10:24
Радио Варна, Варна, І Районна служба ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Предстои Десетият международен клубен турнир по пожароприложен спорт за купа "Одесос"

Отбори от Чехия, Румъния, Украйна, Молдова, Хърватска, Полша, Германия, Словакия, Естония и България ще се състезават в периода от 1 до 4 октомври на стадион "Локомотив" във Варна, където ще се проведе Десетият международен клубен турнир по пожароприложен спорт за купа „Одесос 2024 г.”. Официалното откриване ще се проведе на 01.10.2024 г. от 17:30..

публикувано на 26.09.24 в 09:20