Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трета национална конференция за медиацията в ИУ-Варна

Третата национална конференция на тема "Медиацията в различните обществени сфери" ще се проведе на 11 май в зала 1 на Икономическия университет във Варна. Конференцията се организира от Институт „Итера“, Университетския център по медиация към Икономически университет-Варна и Камара на медиаторите в България.

За трета поредна година събитието ще събере под един покрив представители на държавната и местната власт, представители на съдебните институции, адвокатските колегии, университетската общност, представители от основното и средното образование, неправителствените организации и бизнес организации, медиатори и др.

П Р О Г Р А М А

11 май 2023 г.

10:00 – 10:30 ч. Откриване на дискусионния форум Зала 1 ИУ-Варна/ Дистанционно присъединяване в Google meet

meet.google.com/apm-hinq-hpr

1. Приветствие от организаторите

2. Приветствие от академичното ръководство

3. Приветствия от официални гости

10:30 – 12:00 ч. Пленарен панел Зала 1, конферентна връзка

12:00 – 13:30 ч. Обедна почивка

13:30 – 16:00 ч. Заседания по модули Зала 1, конферентна връзка

16:00 ч. Закриване на конференцията, Зала 1, конферентна връзка

ОФИЦИАЛЕН ПАНЕЛ

Приветствие от академичното ръководство на ИУ-Варна

Приветствия от официални гости

ДОКЛАДИ И ПАНЕЛИ ЗА ДИСКУСИИ

Модератори: доц. д-р Андрияна Андреева- ИУ-Варна, Университетски център по медиация, Лиляна Савова - Институт “Итера“ и Камара на медиаторите в България

Пленарен панел:

Проф. д-р Мария Славова, Юридически факултет, Софийски университет „Климент Охридски“, „Българската перспектива на медиацията“.

Доц. д-р Андрей Александров, Институт за държавата и правото при Българската академия на науките, Югозападен университет „Неофит Рилски“, „За бъдещето на медиацията по индивидуални трудови спорове в светлината на последните промени в Закона за медиацията, Гражданския процесуален кодекс и Кодекса на труда“.

Модул „Медиация в образованието“:

Лиляна Савова, Венета Иванова, Институт „Итера“, Камара на медиаторите в България, „Въздействие на „Мост на мира“ в контекста на формиране на нови умения за саморегулация и управление на конфликти във възрастта 7-9 г.“

гл. ас. д-р Петя Ангелова, Икономически университет – Варна, " Бариери в комуникацията между преподаватели и студенти ".

Д-р Даниела Петрова, Технически университет – Варна, „Медиацията в социалната сфера-перспективи и предизвикателства“.

Румяна Толева, Йога преподавател; Адвокат; Вписан медиатор, "Медиация и медитация (по класическата йога на Патанджали)".

Ивелина Стоянова Русева, Експерт в отдел „Образование и младежки дейности“, „Медиацията в образователните институции – начин за намаляване на агресията сред децата“

Тодор Милков, докторант – отчислен с право на защита Варненски Свободен университет „Черноризец Храбър”, Факултет „Международна икономика и администрация“ Катедра „Администрация, управление и политически науки“, „Място и роля на съвременния образователен медиатор“.

Модул „Медиация в публичния сектор“:

Проф. д-р Таня Йосифова - Юридически факултет, УНСС, "Приложението на медиацията при доставчиците на посреднически он-лайн услуги".

Доц. д-р Драгомир Кръстев, ВМУ „Никола Йонков Вапцаров“, „Посредничеството като инструмент за регулиране на военни конфликти“.

Доц. д-р Елица Куманова, Данаил Куманов, Русенски университет „Ангел Кънчев“, „Изследване на приложимостта на процедури по медиация в областта на националната сигурност“.

Доц. д-р Катя Антонова, гл. ас. д-р Павлина Иванова, Икономически университет – Варна, „Медиация на работното място: възможности и ефекти“.

Доц. д-р Андрияна Андреева, Икономически университет – Варна, „Е-медиация и изкуствен интелект – иновативни способи за превенция и разрешаване на индивидуални трудови спорове“.

Доц. д-р Андрияна Андреева, Икономически университет – Варна, Венета Иванова, Институт „Итера“, Камара на медиаторите в България, „Азбука на конфликта и на примирието в трудовите отношения“.

Гл. ас. д-р Пламена Недялкова, Икономически университет – Варна, „Проблеми на медиацията при трудови спорове в организациите от публичния сектор“.

Юлия Стоева, Юрисконсулт, Медиатор, Фондация "Гея", „Медиация при бежански кризи, бедствия, аварии и други екстремални ситуации. Роля и значимост за предотвратяване на конфликти, облекчаване на страданията на пострадалите и подпомагане на възстановяването на засегнатите общности.

Юлия Стоева, Юрисконсулт, Медиатор, Фондация "Гея", „Методика за овладяване на конфликти в екстремални ситуации в контекста на медиацията“.

Виктория Атанасова, докторант Икономически университет – Варна, „Ролята на гражданското общество в процеса на вземане на решения за градската среда“.

Йоанна Нинова, студент ВСУ „Черноризец Храбър“, „Медиацията в наказателния процес в Европа и у нас“.

Модул „Медиация в здравеопазването“:

 Доц. д-р Галина Йолова, Икономически университет – Варна, „Медиационни практики при разрешаване на конфликти лекар-пациент“.

Антон Тодоров, Център от семеен тип. „Медиацията в социалните дейности“.

Тодор Милков, докторант отчислен с право на защита Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”, Факултет „Международна икономика и администрация“, Катедра „Администрация, управление и политически науки“, Диана Алатова – студент Медицински Университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, Филиал Шумен, Катедра „Здравни Грижи“, „Здравният медиатор-ключов фактор за българското модерно здравеопазване“.

Модул „Медиация в съдебната система“:

Албена Пенова, медиатор, обучител на медиатори, Председател на УС на СНЦ "Българска асоциация за медиация", „Съдебна и извънсъдебна медиация – етапи в процедурата“

Ас. д-р Недялка Александрова, Икономически университет-Варна, „Приложение на медиацията в спорове за интелектуална собственост"

Д-р Даниела Петрова, Технически университет – Варна, „Правна рамка на задължителната медиация у нас и страните членки на ЕС. Перспективи и предизвикателства“.

Петя Стоянова, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, „Как медиацията изгражда правна култура?“




По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има толкова причини да осиновиш куче!

Има толкова причини да осиновиш куче, а защо да не го сториш, като отидеш в Общинския приют за безстопанствени кучета във варненското село Каменар.  Там има кучета с различни съдби, които чакат да бъдат осиновени и на които всеки един от нас може да даде шанс за нов живот.  Доброволчеството е кауза. Доказват го част от хората, които през..

публикувано на 16.06.24 в 13:36

Мюсюлманите отбелязват Курбан Байрам

Mюсюлманите отбелязват Курбан Байрам днес. Празникът тази година се отбелязва между 16-19 юни, празнува се в продължение на четири дни.  Мюсюлманският календар следва лунните цикли и затова празникът няма постоянна дата и всяка година се измества напред с 10 дни спрямо предходната. Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по..

публикувано на 16.06.24 в 08:27

Видовден е - Денят на възмездието!

На 15 юни отбелязваме Видовден, или Денят на възмездието. Всеки е чувал израза „Ще дойде Видовден“, чийто смисъл е, че за всяко дело има отплата, всеки ще си получи заслуженото и ще бъде наказан за сторените дела. Според народните вярвания Вида е сестра на светците Вартоломей и Елисей, която никога не пропуска да "види" пакостите, които двамата светци..

публикувано на 15.06.24 в 09:24

Наградиха лауреатите на Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”

Ученици от цялата страна и тази година се включиха в единствения ученически литературен конкурс у нас, който насочва младите хора към творчество на два от най-широко разпространените езици в Европа. Над 200 творби на немски и на английски език се надпреварваха за призовите места в Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”. С решение на..

публикувано на 14.06.24 в 19:57
Икономически университет - Варна

"Морски бизнес и международна търговия" e новата специалност в Икономически университет-Варна

Нова специалност - "Морски бизнес и международна търговия",  се открива през новата учебна година в Икономически университет-Варна.  "За първи път Икономическият университет във Варна, с потенциала, който има да обучава на английски език, предлага едно направление, е което ще се специализират икономисти. Това е уникален образователен продукт",..

публикувано на 14.06.24 в 14:55

Модерен медицински център отвори врати във Варна

Медицински център „Хейлан Кеър 4“ отвори врати в морската ни столица. Чуйте повече подробности в репортажа на Ваня Славова: Най-новият и модерно оборудван медицински център във Варна е вече официално открит.  Намиращият се на бул. "Владислав Варненчик" 267 медицински комплекс предлага на своите пациенти широк спектър от услуги и..

публикувано на 14.06.24 в 09:42

14 юни - Световният ден на кръводарителя

На 14 юни се отбелязва Световния ден на  доброволния и безвъзмезден кръводарител. Тази година мотото на Световния ден на кръводарителя - “20 години празник на даряването: благодарим на кръводарителите!“ е не само израз на благодарност, но и открояване на огромното значение, което този благороден жест има за живота и здравето на пациентите. Денят е..

публикувано на 14.06.24 в 08:22