Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненец е поканен за председател на журито в Първи международен конкурс за пеещи деца в Истанбул

4
Снимка: предоставена от Доно Цветков

Композиторът и музикален продуцент Доно Цветков ще бъде председател на журито на големи форум за деца певци в Истанбул през август. Организатор е популярният турски композитор Мустафа Камбъзлар. С него сме раболили заедно, когато той участваше във фестивала „Откритие“ със свои композиции, разкри в интервю за Радио Варна Цветков, които има дългогодишен опит като жури на певчески конкурси по цял свят, вкл. като председател на журито на детски конкурс в Сърбия, чието трето издание предстои т.г. Това за мен е много ценно. Мисля е е признание също за България, за Варна и за това, което реализраме в сферата на кутурата за деца, отбеляза Доно Цветков, автор на междунарония хит „Ало, Слънчице” с над 25 милиона гледания в интернет.

 1-ви юни в ефира на Радио Варна отбелязахме и с премиера в ефира на най-новата песен за деца, създадена от бългрски екип - варненците Доно Цветков, който написа музиката, текстът е на Райна Пенева, аранжиментът на Петър Песев. „Къде живеят чудесата?” се казва песента в изпълнение на Милица Божинова от „Тоника СВ”.

1-ви юни е един много светъл и красив празник. Аз много го обичам, защото е свързан с много емоции, не само мои, а най-вече на децата, които виждам срещу себе си. Това е изключителна радост – да виждаш едни усмихнати деца.

Детската музика е също нещо много специално – тя също гиусмихва, кара ги да танцуват и пеят. Откъде идва твоето вдъхновение да правиш музика за деца?

Знаеш ли, съсвем случайно се получи преди... много години, да не ги казвам колко са. Тогава написах първата си песен, казваше се „Моряшките фланелки“. Тя е посветена на детството, на усещането, че то отминава. След това със детското шлагерно студио Да, което създадох и с което експериментирам, трябваше да репертоар, който е нов.

И така до днес. „Къде живеят чудесата?” е най-новият сингъл, който озлезе, той е в изпълнение на Милица Божинова от „Тоника СВ”. Каква е нейната история?

Тази песен е по стихове на Райна Пенева, известната варненска поетеса, с която аз работя от много време. Написах я, защото просто ме привлече текста. Аз винаги пиша върху текстове. И след това реших да я дам на Милица. И днес ето – това е премиерат ана песента Направихме запис, тя много хареса песента, разбира се. Аранжиментът е на Петър Песев. Мисля, че това ще бъде и заглавието на нов албум на Детско шлагерно студио ДА.

През т.г. имаш много проекти свързани с децата. Преди дни в зала 1 на НДК беше големият концерт „Слънчеви песнички“ с Петя Буюклиева и актьора Боян Стоянов от варненския Държавен куклен театър.

Да, бях много щастлив, защото публиката беше на крака. Мисля че, не е лесно да държиш деца на възраст между 4 и 12 години час-час и половина с репертоар, който те не познават и скочиха на крака. Бях много щастлив, защото наистина, децата знаеха двете ми най-популярни песни „Ало, Слънчице“ и „Роклята на мама“, но чуха един изцяло нов репертоар и то в изпълнение на Петя Буюклиева и Детско шлагерно студио ДА. И успяхме.

Предстои ти да бъдеш жури през август в Истанбул на първо издание на конкурс за деца-изпълнители. Какъв е този кокурс и кой го организира?

Организира го един популярен турски композитор Мустафа Камбъзлар,  мой добър приятел. Аз го познавам от времето, когато той участваше във фестивала „Откритие“ със свои композиции. На базата, може би на това, че имам юастието да участвам в много конкурси по цял свят, бях поканен да бъда председател и на първото издание. Това за мен е много ценно. Мисля е е признание също за България, за Варна и за това, което реализраме в сферата на кутурата за деца.

Какво е твоето пожелание за 1-ви юни към нашата детска аудитория?

Да са много щастливи, много усмихнат, даим се случват чудесата, в които вярват, също като в песента, която днес има своята премиера в ефира, в ефира на Радио Варна.


По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30