Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

93 години от рождението на първия българин, обиколил света с яхта

“Кор Кароли“ във Военноморския музей във Варна. На малката снимка: Кап. Георги Георгиев на борда на яхтата
Снимка: museummaritime-bg.com

На 4 юни отбелязваме 93 години от рождението на кап. Георги Георгиев - първия българин, обиколил света с яхта.

Бъдещият легендарен капитан Георги Георгиев е син на армейски офицер от Ботевград. Службата изисква честото местене на бащата от гарнизон в гарнизон. Това е причината Георги да е роден в Кърджали. Годината е 1930-а. Едно от следващите назначения на бащата е във Варна. 

Семейството се мести тук през 1939 г. Тогава за пръв път Георги вижда морето, в което се влюбва завинаги, за да го покори години по-късно. От малък прекарва повече време на пристанището, отколкото в училище. След кратък престой в София през 50-те години, отново се връща във Варна, където завършва Вечерната гимназия и Техникума по корабостроене и корабоплаване. Така вече сините простори пред него са открити и той и може да осъществи мечтата си - да плава по море. Основател е на първия софийски яхтклуб "Академик" на Горни Пасарел, а по-късно и яхтклуб "Порт Варна". Първото му по-сериозно плаване е обиколка на Черно море с яхтата „Вега” през 1974 г.

Обиколката на Земята

След това състезание, яхтата "Кор Кароли" е доокомплектована в Ню Йорк, а знаменитото си околосветско пътешествие (57-мо поред в световната история и първо за България), капитан Георги Георгиев започва в Куба на 20.12.1976 г.

През Панамския канал и покрай островите Галапагос, Кор Кароли стига Маркизките острови. Оттам през островите Самоа, Фиджи, Нова Гвинея и Австралия яхтата се насочва през Индийския океан към Кейптаун. Преминавайки през южният и северен Атлантик, капитан Георгиев достига отново Хавана след точно 201 дни, 21 часа и 36 минути, с което подобрява дотогавашния рекорд. Изминато разстояние е 23 018 морски мили.

С това постижение той е включен в Книгата с рекордите на Гинес от 1981 – 82 г. За съжаление, това се случва посмъртно, защото кап. Георгиев почива в Одеса през 1980 г., подготвяйки ново плаване с яхтата. Рекордът му не е подобрен в продължение на 10 години.

Корпусът на яхтата "Кор Кароли" се съхранява във Военноморския музей във Варна.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Комикс разказва историята на манастирския комплекс в местността Джанавара

Комикс, който пресъздава интервю с известния археолог Александър Минчев, разказва историята на Раннохристиянския манастирски комплекс в местността Джанавара край Варна. Автор на текста е Елена Владова, художник - Николай Русев.  Раннохристиянският манастирски комплекс е от периода V до началото на VII век, а първи негови изследователи в периода 1913 -..

обновено на 28.09.23 в 19:09

Първи фестивал на крафт бирата във Варна

Първи фестивал на крафт бирата предстои във Варна. Той започва в  петък, 28 септември, и ще продължи до 8 октомври на площада до Община Варна.  Продукцията си ще представят над 12 български пивоварни и над 60 вида бира. Познати са около 120 бирени стила. А техните разновидности са още повече в зависимост от личния вкус и предпочитания,..

публикувано на 28.09.23 в 15:42

Българинът изхвърля по 90 килограма храна на година - купува повече, отколкото яде

Количеството храна, което се изхвърля в България годишно на глава от населението, е около 90 килограма. Това показва проучване на Европейската комисия. Това е малко под средното ниво в ЕС, което през миналата година е близо 130 килограма на човек. Първенци по този показател е Кипър, където генерираните хранителни отпадъци на човек са близо 400..

обновено на 28.09.23 в 11:58

Чистотата - централна тема в центъра на Варна

Хората, които живеят в централния район "Одесос" във Варна са разделени в мненията си за градската среда. Едни са доволни от свършеното от местната власт, а други очакват следващите управници да подобрят условията на живот. Централна тема на недоволство се оказа липсата на чистота: "Това не се извозва, то се вижда от боклуците. Градът е замърсен и..

публикувано на 28.09.23 в 10:21

За чистотата на туристическа Варна в Деня на туризма

Необходимостта от по-добре насочени инвестиции за хората, за планетата и за просперитета подчертава в  Световния ден на туризма-27 септември Световната туристическа организация към ООН.  Варна е туристически град и осигуряването на удобна инфраструктура за хора и автомобили, както и поддръжката на чистотата са водещи предпоставки за..

публикувано на 27.09.23 в 13:04

Удостоиха Стефан Цанев с Националната литературна награда "Дора Габе"

На тържествена церемония в Добрич бяха връчени Националната литературна награда „Дора Габе“ и отличието за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на поетесата. Лауреатите за 2023 г. са поетът, прозаик и драматург Стефан Цанев и поетесата и белетристка Марина Константинова.  Със стихотворението „Обич“ започна тържествената..

публикувано на 27.09.23 в 12:44

27 септември - Световен ден на туризма

На 27 септември се отбелязва Световният ден на туризма. Той се чества от 1980 година насам, като датата отбелязва годишнината от приемането на устава на Световната организация по туризъм през 1970 г. През 2023 година Световната организация по туризъм подчертава необходимостта от повече и по-добре насочени инвестиции за хората, за планетата и за..

публикувано на 27.09.23 в 08:16