Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Четвъртокласниците по-добри по български, отколкото по математика

Снимка: БГНЕС

Средна оценка „много добър“ е резултатът, който са постигнали четвъртокласниците на националното външно оценяване. На него се явиха над 52 500 деца. По български език и литература учениците са изкарали средно 70,5 точки от 100, резултат съизмерим с този от миналата година. Повишение със 7 т. в сравнение с 2022 г. има в средния резултат по математика, който е 64,4 т. от 100. По скалата за превръщане на точките в оценки, при което среден (3) се поставя на 30% от максималния брой точки, резултатът и по двата предмета е „много добър“.

Анализът показва, че учениците имат по-добри познания по български език и литература отколкото по математика.

Преобладават учениците, получили много добра и отлична оценка, като по математика това са 57,14 %, а по български език и литература – близо 72 %.

С близо 300 повече от 2022 г. са изпитните работи, оценени с максимален брой точки – 1707. 9906 ученици са с отлични оценки и по двата предмета, което е с 33% повече в сравнение с миналата година. 64 ученици са с максимален брой точки – 100, едновременно и на двата изпита, а с 0 точки – 31 ученици. С по две слаби оценки са около 5 % от четвъртокласниците.

Задачите с избираем отговор по български език и литература проверяват предимно езикови знания с приложен характер. Резултатите показват, че учениците успешно разпознават представки и синоними, като цяло разбират смисъла на прочетеното и значението на думите в контекст. На диктовката успеваемостта е 75%, а на творческата задача – 63 %. Творческата задача показва, че учениците могат да създават собствен текст с помощта на картини и повечето от тях правилно обвързват действията на героите с изобразеното. Учениците са неуверени да предадат емоционалното състояние на героите и се затрудняват да поставят заглавие.

Задачите с кратък свободен отговор дават информация дали ученикът се ориентира в съдържанието на текста. 62% отговарят на въпрос, който изисква разбиране на причинно- следствени връзки, но 41 % не могат да посочат доказателство за отговор с примери от текста.

Въпросите с избираем отговор на изпита по математика показват много висока успеваемост при извършване на изучените аритметични действия, както и уверено разпознаване на геометрични фигури. Най-големи затруднения четвъртокласниците са срещнали в 3. въпрос, при който трябва да намерят липсваща цифра в израз, свързан със събиране на четирицифрени числа

При задачите със свободен отговор учениците най-успешно са се справили с рационалното пресмятане на числов израз, а най-ниски са постиженията им на задачите за намиране на лице и обиколка на правоъгълник и за работа с мерни единици.

В групата с най-високи резултати са София-град, Смолян, Пловдив, Варна, Благоевград и Перник. Добре се представят и четвъртокласниците от Плевен. Сред регионите с най-ниски резултати за поредна година са Кърджали и Сливен.

В срок до 15 юни включително учениците могат да видят оценената си изпитна работа в оценителски център, определен от началниците на регионални управления. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължават ремонтите в района на Свободния университет, как стигат до там студентите?

Истинско предизвикателство се оказва преминаването на живеещи, работещи и учещи в района на Ален мак и Кабакум заради паралелни ремонти по ул. „Боян Бъчваров“ и ул. „Петър Попов“. В момента до Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" се стига единствено с автобус номер 9 , който не обслужва спирките след учебното заведение заради..

обновено на 04.10.23 в 08:49
Никола Рахнев

"Гората.бг" ще дари български учебници на децата в Тараклия

Доброволци от инициативата "Гората.бг" тази сутрин отпътуваха за молдовския град Тараклия, който е едно от средищата на бесарабските българи. В рамките на кампания, организирана от "Гората.бг" , бяха събрани хиляди учебници, книги, български знамена, както и мебели и дори апарати за измерване на кръвно налягане.  Днес и утре те ще бъдат дарени..

публикувано на 04.10.23 в 08:35

Депутатите ще обсъждат споразумението със синдикатите в енергетиката

Очаква се днес на извънредно заседание парламентът да обсъди проект на решение за одобряване на Споразумение между министър-председателя, представители на Министерския съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор енергетика, сключено вчера. Вносители на проекторешението са народните представители Кирил..

публикувано на 04.10.23 в 07:53

Множество пострадали при стрелба в Балтимор

Няколко души са били простреляни в близост до университетски кампус в американския град Балтимор късно снощи, съобщиха официални лица, цитирани от АФП. Полицейското управление на Балтимор (BPD) съобщи, че реагира на "ситуация с активен стрелец" в близост до кампуса на Морганския държавен университет.  Университетът призова студентите и..

публикувано на 04.10.23 в 07:27

Без ток днес ще са райони в Девня и Дългопол

·   от  04.10.2023  г. до  06.10.2023  г. В периода  09:00  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на строителни ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия по искане на ЕСО, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: част от гр. Девня, кв. Химик – клиентите, електрозахранени от ТП 14 ·   На..

публикувано на 04.10.23 в 06:13
Изгрев в Бяла

Слънчево време в сряда

Днес ще преобладава слънчево време. Вятърът ще е слаб от южна четвърт, по-късно през деня по крайбрежието до умерен от югоизток. Сутринта във вътрешността на района ще е по-студено с минимални температури между 5 и 10 градуса, по Черноморието 10-15. Максималните температури ще се повишат и ще са между 22° и 27°, за Варна 24°.  Вълнение на морето 2,..

публикувано на 04.10.23 в 05:59

Николай Денков: Подписахме споразумение в след срещата в парламента

Синдикатите в ТЕЦ-овете подписаха споразумение с премиера Николай Денков, но синдикатите в мините отказаха да положат подписите си под документа, предаде БНР.  Това стана ясно от онлайн предаването на депутата от "Възраждане" Цончо Ганев, който излъчваше срещата на живо в профила си във Фейсбук. "Рестартирахме процеса, който прекъсна на 30..

обновено на 03.10.23 в 18:44