Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Жечка Георгиева, директор на Варненска търговска гимназия: Добрият учител трябва да обича децата

4
Жечка Георгиева с полученото отличие "Училище за пример"

Варненска търговска гимназия „Георги Стойков Раковски” бе отличена с приза „Училище за пример” на фондация "Заедно в час". Отличието получиха общо 26 училища в цялата страна. Целта на инициативата е осъвременяване на преподаването и подобряване на управлението с фокус върху успеха на всички ученици.

Как успява един директор в днешно време да бъде успешен? Как успява българският учител да бъде на пиедестала на онази висота, на която е бил в миналото? Колко усилия му коства това в битка с възпитанието, което днес често имат младите хора? Отговорите на тези въпроси потърсихме от директора на Търговската гимназия във Варна Жечка Георгиева:

Специално при нас ние срещаме обичта на децата. Когато посрещаме нашите деца едно от основните ни послания към тях е, че отношенията са двустранни. Спазваме си много стриктно правилата и благодарение на тези правила децата израстват и разбират какво очакваме от тях. Кои са трите важни правила за един учител? Първо правило – да обича децата, второ правило – да обича децата и трето правило – да обича децата! Може да звучи като клише, но това е истината! Когато обичаш децата, те усещат, че им се караш, защото ги обичаш, че им налагаш санкции, защото ги обичаш и ги поощряваш, защото ги обичаш. Добрият тон, подадената ръка, усмивката, това е на което учим децата си!", разказа Жечка Георгиева.

Търговската гимназия е като инкубатор на успехи, възпитаниците й са образец за подражание и не са известни със случай на негативна проява или агресия в учебното заведение. Питаме директора как се постига това?

"Колегите работят заедно, имаме прекрасен педагогически съветник, г-н Тихомир Димитров от 8 клас познава всички нови деца. Преди родителите да усетят, че има някакъв проблем с детето им, той вече работи с него. Много разговори…Това е формулата за справянето на проблема агресия. Отношението никога не е грубо. Да, караме се, правим забележки. Надявам се обаче случаите на агресия да стават все по-малко. Имали сме няколко случая от 2016 година насам, имаме и изключени ученици, разбира се, но са много малък процент. Освен средата в училище децата имат и своята друга среда по местоживеене. Там няма как да влияем, затова са родителите, да ни подкрепят и в забързаното ежедневие да могат да намерят време за децата."

Жечка Георгиева започва работа във ВТГ “Георги Стойков Раковски” през 1998 година. Каква е разликата между децата преди и сегашното поколение?

"Децата, които заварих в училище, бяха много искащи да знаят. Нещата се промениха, поколенията се промениха. Децата са много по-различни, искат бързо да се случват нещата, да получат всичко на момента. Затова и ние се променяме. Колегите вече правят съвършено различни уроци. Прякото преподаване не е приоритет. Много интердисциплинарни, много занимателни игри, много повторения, за да могат децата да усвоят най-важното като знания и умения. Телефоните днес са като продължение на ръчичките им. Технологиите имат място в живота им, но трябва да намерим точното място и точният ъгъл в дадения момент.

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Меглена Караламбова: Варна в края на 60-те може да се опише с една дума и тя е "светлина"

41-вото издание на фестивала за българско кино "Златна роза" приключи, но образът от плаката на събитието остава в съзнанието ни заедно с всички филми от конкурсната програма.  Тази година визията на фестивала "Златна роза" бе вдъхновена от 80-годишния юбилей на актрисата Меглена Караламбова. Нейният талант и чар видяхме в плаката на събитието, който е..

публикувано на 03.10.23 в 08:30

Гергана Пенева: Във всяка глътка крафт бира има специално настроение

Първият фестивал на крафт бирата се провежда във Варна. От 28 септември до 8 октомври на площада до Община Варна продукцията си  представят над 12 български пивоварни и могат да бъдат опитани над 60 вида бира. Целта на Craft Beer Festival Varna е подпомагането на малките български пивоварни, популяризирането на техните собствени и..

публикувано на 02.10.23 в 08:00
Нина Йорданова

Кога да потърсим помощ от логопед?

Все повече деца у нас имат говорни нарушения. Необходимост от логопед вече има дори и при децата, които се развиват в норма. Малчуганите с подобен тип нарушения могат да имат затруднения още от ранна възраст, съответно да се демотивират и да изпитват трудност при социализация с връстниците им. Тези проблеми могат да бъдат коригирани чрез..

публикувано на 30.09.23 в 07:35
Доц. Владимир Досев

Езикова справка: кмет или градоначалник?

Близо месец от началото на предизборната кампания до местните избори все по-често ще се използва думата кмет. За да избегнат честата й употреба, мнозина употребяват като синоним думата градоначалник. Езиковедите са категорични, че това е голяма грешка. Откъде идва объркването?   Доц. Владимир Досев, ръководител на катедра „Езиково обучение..

обновено на 29.09.23 в 20:51

Devon Graves (PSYCHOTIC WALTZ, DEADSOUL TRIBE): "Често красотата се съдържа в тъжната страна на музиката"

Интервю с Devon Graves (PSYCHOTIC WALTZ, DEADSOUL TRIBE) PSYCHOTIC WALTZ и DEADSOUL TRIBE – две банди от метъл сцената, които се развиват в различни стилови посоки, но обединяващата фигура между тях е Devon Graves. Композиторът и вокалист ще направи самостоятелен акустичен концерт в София в клуб „Live&Loud” на 7 октомври. Съпорт ще бъде Tony..

публикувано на 29.09.23 в 20:50

Китаристи: При преподаването на деца най-важното е те да се влюбят в музиката

Боян Дойчев е ръководител на  Китарен Център за млади творци във Варна и член на управителния съвет на  сдружение "Приятели на Класическата китара" във Варна. Той, заедно с Давид Дяков, организира майсторски клас в морската столица. Дяков е тръгнал от варненската школа и е част от  от световната китарна сцена, лауреат е на множество от най-престижните..

обновено на 28.09.23 в 21:27

John McEntee (INCANTATION): "Преводът на емоцията се съдържа в агресията"

Интервю с John McEntee и Chuck Sherwood (INCANTATION) „Unholy Deification”! Новият опус на INCANTATION бетонира статута им като една от най-агресивните дет метъл банди. В същото време с новия диск групата разкрива в пълна степен дълбочината на творческото си начало. „Unholy Deification” е под номер 13 в дискографията на INCANTATION. Той не е..

публикувано на 28.09.23 в 21:15