Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Калас и Онасис" - световна премиера във Варна

| обновено на 21.06.23 в 19:31
4
Солистите в ролите на Калас и Онасис - Ева Перчемлиева и Мариос Андреу
Снимка: Мариела Димитрова

Започна 14-oто издание на Опера в Летния театър, от 16 юни до 31 август. Предстоят 21 вечери с концерти, опера и мюзикъл, 19 заглавия, две от които ще имат две представления - операта-мюзикъл "Калас и Онансис" и мюзикълът "Бодигард". 

Тази вечер е световната премиера на "Калас и Онасис". Солисти в титулните роли ще са Ева Перчемлиева и Мариос Андреу (вж. снимки), възпитаници на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". 

От дясно на ляво: режисьорът Петко Бонев, хореографът Анна Пампулова и солистите в ролите на Калас и Онасис - Ева Перчемлиева и Мариос Андреу

Какво научихте за Калас и Онасис, влизайки в техните образи?

МА: Мисля че и за Ева и за мен е, че парите на са всичко. Парите те правят много различен и затова и двамата имат този край. 

ЕП: Личният свят на Мария Калас е много различен от това, което всички сме виждали и чували, от това което масово хората знаят - че под огромната й кариера и оперните способности, които е имала и които са недостижими, се крие един крехък и раним човек. Тя не е получавала достатъчно любов от майка си като малка и тя цял живот търси това. Всички емоции и липси в личния си живот ги е влагала в пеенето, в музиката, в уважението към авторите, към класическата музика и въобще към операта. 

Може би затова се превръща в световен артист, ценен навсякъде.

ЕП: Абсолютно смятам, че е така. Има нещо много интересно за този мюзикъл-опера - това е една абсолютно истинска история. Тук нямаме художествена измислица, всичко, което е вложено в текста и музиката е реално, всичко се е случвало наистина. Затова всичко ще е много въздействащо, много истинско, защото то просто е вярното. 

МА: Спектакълът показва другата страна от живота на Мария Калас и Онасис, не този с грима и изписаните вежди. Показва какво е искала наистина, но не и това че е оперна дива.

Какво е искала наистина?

МА: Любов. 

ЕП: В едно от интервютата й, мисля че е след като се разделят като любовници и голямото й разочарование тя споделя, че ако е имала възможност да избира семейство, деца или дом, би захвърлила огромната си кариера веднага. Изобщо няма да се замисля, но такава е моята съдба и аз я приемам, казва Калас.

МА: Онасис е обичал много децата и специално Александрос и след него - край.

Г-н Андреу, Вие сте грък.

Кипърец.

Но, от гръцки Кипър.

Да .

Помогна ли Ви това, че носите тази душевност за да влезете в ролята на Онасис и по някакъв начин предадохте ли това на Вашия сценичен партньор Ева Перчемлиева?

МА: Тя нямаше нужда да взема нищо от мен, абсолютен професионалист. Ева направи всичко, което трябваше и нямаше нужда от мен.

ЕП: Аз мога да кажа, че със сигурност се усеща това, че той е с тази емоционалност, тази чувствителност и тази естетика, защото това е много специфично въобще за нас. Аз мога да кажа, че моят дядо е роден в Гърция и може да се каже, че носим характерите на нашите герои по някакъв начин. Това ни улеснява.

21 юни – сряда – 21 часа – ЛЕТЕН ТЕАТЪР 

КАЛАС И ОНАСИС опера-мюзикъл от Христос Папагеоргиу

Режисьор - Петко Бонев
Диригент – постановчик - Страцимир Павлов
Сценография и костюми - Ася Стоименова
Хореограф - Анна Пампулова
3D mapping - Лора Руневска – elektrick. Me
Художествено осветление - Даниел Йовков

Солисти, Хор, Оркестър и Балет на Държавна Опера Варна

По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30