Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забравеният свят на гения на Панчо Владигеров

Близо 20 пана, включващи снимки, нотни листове, кореспонденция, концертни афиши и др., свързани с малко познати факти от живота и творчеството на Панчо Владигеров включва изложбата „Панчо Владигеров в музикалния калейдоскоп на ХХ век. Посоки, връзки, отражения”, която е част от ММФ "Варненско лято" и може да бъде видяна до 9 юли във фоайето на Фестивален и конгресен център.

Сред документите има и театрални програми, в които присъства името на Владигеров като автор на театрална музика в Берлин – нещо, за което малцина в България знаят, разказва директорът на къщата – музей „Панчо Владигеров“ в София, Надя Сотирова.

Любопитно е да се види и афиш от музикалния фестивал в австрийския Залцбург от 1925 г., след който се разжа и идеята за създаването на варненските музикални дни, прерастнали по-късно в първият музикален фестивал у нас „Варненско лято“.

Панчо Владигеров е бил изключително име в музикалния свят на Европа, в обкръжението на най-ярките имена в европейската и световна музикална култура – композиторите Рихард Щраус, Золтан Кодай, Бела Барток, Дмитрий Шостакович, Джордже Енеску, Арам Хачатурян; диригентите - Бруно Валтер, Исай Дубровен, Херберт фон Караян, Едуард Мьорике, Джордже Джорджеску, Саша Попов, Евгени Светланов; на пианистите – Алексис Вайсенберг, Дино Липати, Святослав Рихтер; на цигуларите – Макс Розен, Густав Хавеман, Бронислав Хуберман, Давид Ойстрах, Леонид Коган; на певци, музикални продуценти, театрални състави, както и други представители на интелектуалния елит на Европа през миналия век – поети, писатели, драматурзи, режисьори.

Контактите на Владигеров с ярките творци на миналото столетие дават своя отпечатък в израстването му като композитор и пианист от световна величина, утвърждават го като ярко име и присъствие в културните програми и афиши на Европа десетилетия наред.

Неговите творби са изпълнявани в Берлин, Лайпциг, Мюнхен, Дрезден, Виена, Залцбург, Париж, Утрехт, Копенхаген, Стокхолм, Брюксел, Ню Йорк, Рим, Варшава, Атина, Букурещ... И днес изпълненията на творби на Панчо Владигеров по световните сцени изумяват изпълнители и публика, казва още Надя Сотирова.

Отдаваме ли дължимото на Панчо Владигеров, който масово в България свързваме почти единствено с рапсодия „Вардар“ (с нейно изпълнение се открива всяка година ММФ Варненско лято)?

Целият разговор с Надя Сотирова може да чуете в звуковия файл.

"Варна е един от градовете, които са особено свързани с неговата биография и с неговия творчески път. Вероятно повечето знаят и помнят този факт, че той е един от двигателите и основателите на първите български народни музикални тържества, в далечната 1926, които поставят началото на днешния фестивал "Варненско лято". Смятам, че отдаваме значимото, тъй като, от една страна той задочно присъства на фестивала, а от друга страна може да се види изключителното богатство на неговия архив, който завещава на българската държава. И не на последно място да се напомни отново на българската публика, на ценителите на българското музикално изкуство, какво е било мястото на Владигеров сред европейския и световен музикален елит", каза Надя Сотирова.
След Варна, където ще остане до 24 юли, изложбата „Панчо Владигеров в музикалния калейдоскоп на ХХ век” ще гостува в Зеления образователен център в Шабла, съобщи Надя Сотирова. Досега тя е показвана в много градове на страната, както и в Рим, Будапеща и Берлин. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "Да ти върви по вода" показва чешмите във варненско

Българска фондация Биоразнообразие и Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ откриха днес изложба, посветена на чешмите и тяхното значение за хората и биоразнообразието. Експозицията цели да провокира интереса на широката публика към обществените чешми извън населените места и да представи забравени и непознати факти за ценността на тези..

публикувано на 02.07.24 в 13:55

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 02.07.24 в 11:44

Изложба „Българска фотография“ се открива във Варна

Изложбата включва 124 фотографии на 89 български творци, участвали в осми международен фотографски конкурс PHOTO CONTEST BULGARIA 2023 и ще бъде експонирана на открито, на вече познатото за варненци пространство за визуално изкуство пред хотел Одесос, на входа на Морската градина. Автори в изложбата: Александър Митев, Ангел Ненов, Атанас..

публикувано на 29.06.24 в 15:31

Дни на испаноамериканската култура се откриват на 5 юли в Двореца - Балчик

Празненствата по случай Дните на испаноамериканската култура в Двореца, организирани със съдействието на Институт «Сервантес» и Чилийската общност в България, започват на 5 юли с живописен коктейл за добре дошли в 17:00 часа, последвани от завладяващи изпълнения на живо, традиционни латинотанци и много други изяви. Ще се насладите на концертите на..

публикувано на 28.06.24 в 16:55

Изложба "Така виждам Варна" в Музея за история на Варна

 Откриването на изложба, създадна от варненски ученици, ще се състои от 16.30 ч. в Музея за история на Варна, който се намира на ул.“8-ми ноември“ № 3. Експозицията е под наслов „Така виждам Варна“, който носи творческия заряд и труд на мотивираните ученици от училищата СУ за ХНИ "Константин Преславски", Първа езикова гимназия и ГПЧЕ..

публикувано на 26.06.24 в 16:06

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага тази вечер ММФ „Варненско лято“

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага Международният музикален фестивал „Варненско лято“ тази вечер на жителите и гостите на града. От 19:00 часа в Държавна опера - Варна, посетителите ще имат възможността да се насладят на изпълненията забележителния френски ансамбъл Сирба и необикновения спектакъл „Tantz!”. Това, което..

публикувано на 26.06.24 в 10:34

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27