Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещи в БНР, НОИ, НАП и културни дейци протестират пред Парламента (ВИДЕО)

Автор:
Снимка: Ани Петрова, БНР

Пред Народното събрание се провежда третата за тази седмица протестна акция на КНСБ с искане за по-високи заплати. 

Протестират работещите в Българското национално радио, Националния осигурителен институт, Националната агенция за приходите, Държавна агенция "Архиви" и културните институти, предаде БНР. 

Служители на Националния осигурителен институт във Варна още от осем часа сутринта днес излязоха на протест с искане за по-високи заплати. Те издигнаха плакати с призиви: "Подигравката с труда ни трябва да престане", "Заплатите ни са по-ниски от пенсиите" и др.

Искането на Българското национално радио е за 25% увеличение на заплатите. За момента бюджетът предвижда допълнителни малко над 3 милиона, които стигат за само 10 на сто корекция във възнагражденията. 

Протестиращите направиха импровизиран магазин за бедни и раздават ваучери по 14 лева на депутатите, защото толкова е дневната минимална заплата. 

Пазаруват депутати от различни парламентарни групи. Те избират пиле, месо, ориз и други от 20-те стоки от кошницата за бедни с основни хранителни продукти. 

В днешния ден започват срещи на ръководството на КНСБ и протестиращите с парламентарните групи, за да се видят възможностите за изпълнение на исканията между двете четения на бюджета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВР със спецоперация за безопасност по пътищата

Специализирана полицейска операция за осигуряване безопасността на движение по пътищата стартира днес. Засиленият контрол, в който ще се включат всички служители с полицейски правомощия за работа по Закона за движение по пътищата, е разпореден от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Той е част от мерките за повишаване на пътната безопасност и..

публикувано на 13.05.24 в 10:57

Катастрофа затруднява движението на АМ "Хемус" край Варна

Катастрофа затруднява движението на 419 км в посока Варна, в района на надлеза Игнатиево-Тополи.  Сигнал за инцидента е подаден в 9 часа и 3 минути тази сутрин, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  Тежкотоварен автомобил, който обслужва пътя на магистралата, бива блъснат от лек автомобил, който се движи по аутобана...

публикувано на 13.05.24 в 10:32

На 20 май отваря електронната система за прием в детските градини и подготвителните групи във Варна

Електронната система за прием в общинските детски градини, детските градини с яслени групи и за подготвителните групи в училищата -  https://dg.uslugi.io , ще бъде активна за регистрация на заявления от 10 часа на 20 май 2024 г. Крайната дата за кандидатстване е 30 май 2024 г. До 23:59 часа на този ден могат да се регистрират, редактират или анулират..

публикувано на 13.05.24 в 09:38

Делегация на Червения кръст посети екипажа на "Галакси Лийдър"

Делегация на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) е посетила екипажа на товарния кораб "Галакси лийдър", отвлечен от хутите през ноември, предаде БГНЕС.  Кораб с българи на борда отвлечен от бунтовници от Йемен Двама българи са част от екипажа - к апитанът и помощник-капитанът на кораба.  ЕП гласува резолюция за бързо и..

публикувано на 13.05.24 в 09:24

Регионална конференция за приобщаващото образование в детските градини предстои във Варна

Втора  Регионална конференция за споделяне на добри практики в приобщаващото образование на деца със специални потребности в детските градини ще се проведе на 15 май, сряда, във Варна. Събитието ще се състои в актовата зала на Първа езикова гимназия с начален час 9.  Темата на форума е „Традиционни и иновативни подходи при създаването на..

публикувано на 13.05.24 в 09:15

Безплатни изследвания за диабет във Военна болница-Варна от днес

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет ще се проведе в периода 13-30 май в Многопрофилната болница за активно лечение-Варна към Военномедицинска академия (ВМА). Кампанията е под наслов „Заедно към по-добър контрол на диабета!“ и има за цел да обхване хора, които са над 18-годишна възраст, и са с вече поставена диагноза..

публикувано на 13.05.24 в 08:30

КНСБ обяви протест на 20 май

Синдикат "Образование" към КНСБ ще премине към ефективни протести от 20 май заради неизпълнени ангажименти на правителството за увеличение на университетските заплати. Това обявиха от профсъюза в отворено писмо, изпратено до президента, премиера, финансовия и образователния министър. Те публикуваха своята позиция в сайта на КНСБ: ВОН: Обявяваме..

публикувано на 13.05.24 в 08:24